Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi gerekçesine göre aile konutu “eşlerin bütün hayat faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir alan” olarak tanımlanan bir kavramdır.
Aile konutu şerhi verilmesi için eşlerden birinin talepte bulunması gerekir. Şerh verilmesi konusunda tek taraflı istem yeterlidir. Tapu dairesi bu şerhi koymak zorundadır. Tapu Sicil Tüzüğünün değişik 57-d maddesi hükmüne göre devir hakkını yasaklayan şerhlerden olan aile konutu şerhi koyabilmek için,
Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden alınmış belge,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanının Tapu dairesine verilmesi yeterlidir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2002-7 nolu genelgesine göre, aile konutu şerhi verilebilmesi için;
Malik olmayan eşin talebiyle: Evlilik birliğinin resmen devam ettiğini kanıtlayan nüfus kayıt örneği ile bu konutta birlikte yaşantılarını sürdürdüklerini kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belgenin ibrazı halinde “Aile konutudur.” şerhinin işlenmesi gerekir. Kısaca aile konutu şerhi için eşlerden biri şu belgelerle tapu müdürlüğüne giderse şerh konur:
Konutun, aile konutu olduğuna ispatlayan muhtarlık yazısı ve varsa apartman yöneticisinden alınmış belge.
İlgili tapu dairesi gerekli görürse; Tapu bilgileri beyan edilen taşınmazın, şerhi talep edilen taşınmaz ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit eder nitelikte belge
Evlilik cüzdanı veya taşınmazın sahibi olan kişi ile evli olduğunu gösterir nüfus kayıt örneği
Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Vesikalık fotoğraf.
Alıntı:
muratt3452 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Babam evi satmak istiyor fakat aile konutu olduğu için satılmasını istemiyoruz ve şerh koydurmak istiyoruz ev babam ve ablamın üzerine, annem şerh koydurabilir mi?