Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Adliye Staj Dönemi için Tavsiyeler

21-01-2023 10:59:22 FatihEmre #

Adliye Staj Dönemi için Tavsiyeler

Stajyer Avukatlar ve Hukuk Öğrencileri için Adliye Stajı Dönemi Tavsiyelerim
Öncelikli olarak bütün stajyer avukatlara iyi bir staj dönemi geçirmeleri temennisi ile başlamak istiyorum. 6 aylık adliye stajı döneminin sonuna gelmiş bir Stajyer Avukat olarak adliye stajını faydalı geçiremeyen ve geçirmekte zorlananlar için bazı tavsiyeler vermek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.

İlk olarak Cumhuriyet Savcılığı aşaması için başlayacak olursak, Bakanlık Muhabere sizin staj çizelgenizi hazırladıktan sonra hangi Cumhuriyet Savcısının yanında staja başlayacağınızı tespit etmek için sizi Cumhuriyet Baş Savcılığına yönlendiriyorlar. Daha sonra ilgili Cumhuriyet Savcısı ile görüşmeniz gerekecek. Adliye Staj Döneminde genel olarak istisnalar olmakla birlikte Cumhuriyet Savcıları ve hakimler stajyer avukatları çok da fazla "yormadıklarını" belli zamanlarda gelip imza atmanın yeterli olduklarını söylerler. Burada ben size sadece imza atmakla yetinmemenizi bu zamanların Savcılıkların ve mahkemelerin işleyişini öğrenmek için bir fırsat olduğunu hatırlatmak isterim. Bir örnek vermek gerekirse staj bitmeden önce mutlaka cezaevlerine gidip hükümlü-tutuklu ile görüşmenizin size çok faydalı olacağını söyleyebilirim. Bunu deneyimlemek için aslında tam zamanında ve yerindesiniz. Cezaevine nasıl giriliyor, çıkılıyor hangi prosedürler izleniyor hükümlü ile nasıl konuşulmalı neler sorulmalı avukat olmadan önce öğreniniz. Tabi Cezaevi görüşmelerine kendi avukatınız vasıtası ile de gidebilirsiniz. Gittiğiniz avukat illaki sizin yanında staj yaptığınız bir avukat olmayabilir. Eğer yanında staj yaptığınız avukat size bu konuda yardımcı olmuyor ise, bir başka avukat vasıtasıyla da gidebilirsiniz. Savcı ile gittiğinizde savcının hangi konulara önem verdiğini de öğrenmiş olursunuz. Cumhuriyet Savcısına bu konudaki isteğinizi uygun bir dille dile getirmenizi tavsiye ediyorum. Sadece 15 gün boyunca imza atarak kendinize işkence etmeyiniz.

Daha sonra mahkemeler kısmına geçiyorsunuz. Mutlaka duruşmalara katılmalısınız. Sulh Ceza Hakimliklerinde ise mutlaka sorgulara katılmalısınız. SEGBİS sistemi aracılığı ile yapılan bazı sorguları deneyimlemiş olmanızda fayda var. Sistemin nasıl işlediğini olduğunu bilmek, sesin nasıl aktarıldığını öğrenmek, nasıl soru yöneltileceğini bilmek bir avukat adayı için önceden bilinmesi gereken bir durum olduğu kanaatindeyim.

Buradaki staja başlarken mutlaka hakimlerle görüşmenizi tavsiye ediyorum. Keşiflere de katılmak istediğinizi mutlaka dile getirin. İşinizi sağlama almak adına hakimlerle konuşmanızda fayda var. Ben staj yaptığınız mahkemenin kalemlerinde de çalışmanız gerektiğini bir Stajyer Avukat olarak mahkemelerin işleyişini, kalemlerdeki işleyişi öğrenmeniz gerektiğini ve avukat olmadan önce bu bilgilere sahip olmanız gerektiği düşünüyorum. Bu istediğinizi staj yaptığınız mahkemenin hakiminden uygun ifadelerle talep etmeniz halinde sizi reddetmeyeceklerini düşünüyorum.

Ayrıca hangi mahkemede staj yaparsanız yapın stajınızın bittiği gün, aynı gün içinde bir sonraki mahkemenin hakimi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Neden? Çünkü bazı hakimler, stajınız başladığında ve bittiğinde onlarla görüşmenizi istiyor olabilirler. Böyle bir prosedürü varsa şayet staj yaptığınız mahkeme hakiminin, kalem müdürü size bu durumu zaten ifade edecektir. Onlar etmese bile siz sorun. Normal staj başlama gününde staj yaptığınız mahkeme hakiminin duruşmaları olabilir, keşifte olabilirler, sorguda olabilirler. Böyle bir durum olduğunda kendileri ile görüşmek için çok uzun bir süre bekleyebilirsiniz. Bu durumla karşılaşma riskini azaltmak için uyguladığım bu metot benim fayda gördüğüm bir yoldur. Sizden beklentilerini sorun. Stajınızı önemsediğinizi gösterin. İlgili olun. İlgili olduğunuz zaman bir şeyler kapma ihtimaliniz de artar. Çünkü genellikle bir çok hakim "imzanını günü gününe at yeter" diyecektir. Onların çoğunlukla karşısında gördüğü stajyer avukat profili sadece imza atan biridir. Böyle olmadığınızı göstermekte fayda var.

İcra Müdürlüğünde ise hakimlere ek olarak icra müdürleri ile de görüşüp, tanışmanızda fayda var. Onlara takıldığınız konularda izin verdikleri takdirde soru sormaktan çekinmeyin. Ama nitelikli sorular sormaya da dikkat etmenizi tavsiye ederim. Basit bir araştırma ile öğrenilebilecek sorular sormak araştırmaya üşendiğiniz anlamına gelebilir. Bu konuda dikkatli olun. Özellikle İcra Müdürlüğünde staj yaptığınız dönemde UYAP kullanımı, nasıl takip açıldığı gibi konularda, ilgili olduğunuz takdirde size bir şeyler katabilecek müdürlerden bu hususları öğrenmeyi ihmal etmeyin. Tabi her icra müdürü size böyle yardım edip bir şeyler öğretmeye çalışmayabilir. Eğer onlardan hiçbir şey öğrenemiyor iseniz mutlaka baro eğitimlerinden, internet üzerinden ya da yanında staj yaptığınız avukattan icra işlerinin nasıl yürüdüğünü öğrenmeye bakmanızı tavsiye ederim.

Bütün bu yazdıklarımızı toparlamak gerekirse talepkar olmanız ve araştırma yapmayı kendinize bir iş edinmiş olmanız gerek. Kendiliğinden kolay bilgiyi her zaman öğrenemeye bilirsiniz. Bilginin peşinden koşun. Staj yaptığınız bu 6 aylık dönemde ilgili olmaya gayret edin. Sadece imza atarak bu dönemleri geçirmeyin. Bir çok avukat stajyeri adliye stajının çok boş geçtiklerini ifade edip bundan şikayet ederler. Dolu dolu geçirmek biraz da sizin elinizdedir. Bir avukat adayı olarak teknoloji ile de aranızın iyi olması ve çağa ayak uydurmanız gerekmektedir. Adalet Bakanlığının uygulamalarının nasıl kullanıldığını bilememek (örnek olarak Celse uygulaması) UYAP kullanımını bilmemek, bir kez bile doküman editöründe dilekçe yazmamış olmak, duruşmada ne talep edeceğini henüz öğrenememiş olmak hem keşifte hem de cezaevinde görüşme yaptığınızda ne soracağınızı bilmemek ve bunu çevrenize hissettirmek, takdir edersiniz ki mesleğe yeni başlayan bir genç avukat için hoş bir durum olmaz. Avukat olduğunuzda karşınızdaki kişi sizin bu tür işleri bildiğiniz düşünür. Yeterince bilgisi olmadığını belli eden avukat, iyi bir imaj bırakmakta zorlanır hatta belki bırakamaz.

Yazdıklarımın faydalı olması temennisi ile saygılarımla... Stj.Av.Fatih Emre CANSU




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.