Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Trampa durumunda Şufa Hakkı

18-06-2022 12:22:37 kaanbora07 #

Trampa durumunda Şufa Hakkı

Merhaba;
Akrabalarımla beraber bir dükkana hissedarız. Benim hissem 4/1. Ben kirada oturduğum için hissemi akrabalardan varlıklı olanlara normal uygun bir değer üzerinden teklif etmeme rağmen, hisseyi alabilecek güçleri çok fazlasıyla olmasına karşın bana bir cevap vermediler, sürüncemede bekliyor.

Hissedarlar bir türlü cevap vermeyince ben de dışarıdan başkasına satıp, o parayla kendime zorunluluktan dolayı bir daire satın almak istedim. (Hissemin karşılığı olan tutar bir daire değerinde ediyor.) Ancak danıştığım kişiler diğer hissedarların şufa hakkı davası açabileceklerini söylediler ki zaten başkasının hisseye girmemesi için kesin olarak davayı açarlar. Bu konu ile ilgili yaptığım yüzeysel araştırmada iki konu üzerine yoğunlaştım;

Birincisi Trampa (takas) durumunda şufa hakkı davası açılamayacağını öğrendim. Zaten ben de hissemin karşılığında alacağım parayla daire satın almak istediğimden dolayı direkt hissemin karşılığında daire takası yapabileceğimi düşündüm ve şu anda da daire ile dükkan hissesini takas yapabileceğim bir kişi mevcut.

İkincisi ise kat taşınmazda kat irtifakı varsa (ki dükkan kat irtifaklı gözüküyor) şufa hakkı davası açılamayacağı yönünde. (bu konuyla ilgili çok fazla bir bilgi bulamadım.

Bu durumda diğer hissedarlar, trampa durumunda şufa hakkı davası açabilirler mi, açarlarsa dava ne şekilde sonuçlanabilir; eğer bütün bunlar olmuyorsa onları satın almaya zorlayabilmek için yasal şekilde ne gibi bir yol izlemeliyim?

Cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
20-06-2022 22:34:20 litigation #

Cevap: Trampa durumunda Şufa Hakkı

Trampa ve takas farklı kavramlardır. Trampa değiş tokuş demektir, malların değeri farklı olabilir. Takas ise malların değerlerini denkleştirerek yapılır.

Şufa hakkı sadece SATIŞ durumunda kullanılabilir.

İcra yoluyla yapılan satışlarda şuf’a hakkı kullanılamaz. Bir başka deyimle taşınmazın bir 3. kişiye haciz veya iflas yolu ile geçmiş olması hâlinde şuf’a hakkı kullanılamayacaktır. Şuf’a hakkı sadece iradi satışlar için geçerlidir. (MK; madde 733/1)

Şuf’a hakkı taşınmazın satılması halinde kullanılabilir. Bağış veya mal değişimi (trampa) var ise şuf’a hakkı kullanılamaz. Ancak bu durumda diğer hissedar muvazaa nedeniyle iptal davası açma hakkına sahiptir.

Trampaya konu taşınmazlar değer itibariyle denk veya yakın değilse muvazaa varlığı nedeniyle önalım hakkı doğar. Veya siz karşı tarafa izalei şuyuu (taksim yani ortaklığın giderilmesi) davası açabilirsiniz.
28-06-2022 21:27:42 kaanbora07 #

Cevap: Trampa durumunda Şufa Hakkı

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Yalni ihaleyi suyu davası mantıklı değil benim için.Malum yıllarca sürer bu konu.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.