Alıntı:
Traffo rumuzlu üyeden alıntı
Gayrimenkul alan kimsenin aracı ile anlaşma imzalaması yanlış ve gereksizdir. Cebinde parası olanın seçeneği oldukça çoktur. Gayrimenkul sahibinin ise bu imkanı, ilgilenen kişiler kadardır.
Nihayetinde satılan yer bedava ya da bedavadan biraz pahalı değilse bu tür kağıtları imzalamak başınıza iş açar.
Emlakçıya hakkı kadar ödeme yapın. Ben de öderim ama tapuya gelir, anlaşma falan yoktur. Çıkarır ödemesini yaparım.
Emlakçının merdiven altı ya da profesyoneli yoktur. Yapılan iş üç aşağı beş yukarı aynıdır.
Ne yazık ki bilmediğiniz bir sektör ile alakalı ahkam kesiyorsunuz. Gayrimenkul danışmanı ile bir ticaret yürütüyorsunuz. Siz ticari hayatınızda bütün anlaşmalarınızı yazısız yapmaya devam edin o zaman. Unutmayın ki, adliyeler birbirine güvenen insanlarla doludur.
Gelelim profesyonel bir gayrimenkul danışmanı ile sıradan bir emlakçı arasındaki farka.
Sıradan emlakçı emlak portalına bir ilan çıkar, eve brandasını asar, cep telefonuyla fotoğraf çeker. Sonra da ofisinde oturur, birileri ararsa evi göstereyim diye bekler. Ev sahibine bir sorumluluğu yoktur. Raporlama yapmaz. Ev, emlak portallarındaki ilanların %90'ı gibi satılamadığından sorumluluğu da yoktur.
Profesyonel gayrimenkul danışmanı ise, öncelikle evin ölçümlerini alır, özelliklerini not alır ve bir değerleme raporu çıkarıp, doğru fiyatı gösterir. Evin fotoğraflarını gayrimenkul fotoğrafçılığında uzmanlaşmış bir profesyonele çektirir. Evin drone fotoğraflarını da çektirir. Evin sanal turunu hazırlatır. Eve ait bir özellikler sayfası isimli broşür hazırlatır. Bunu hem eve gelen alıcılara verir, hem de çevre esnafa verir. Komşunuzu siz seçin broşürü hazırlatır, çevredeki komşulara dağıtır. O bölgedeki yerel emlakçıları gezer, evi tanıtır, müşteri getirebileceklerini söyler. Bağlı bulunduğu emlak STK'larının varsa toplantılarına katılır, meslektaşlarına portföyü tanıtır, paylaşıma açık olduğunu söyler, müşteri getirebileceklerini belirtir. Kısacası bütün emlak sektörüne açar evi. Bütün bu işlemleri, emlak portallarının istatistiklerini, alıcı adaylarının yorumlarını mülk sahibine düzenli raporlar.
Kısacası "ben 1 ayda satarım abi, sen merak etme sıkıntı yok, müşterimiz hazır zaten" diyen sıradan emlakçı ile yukarıdaki gibi etkili bir pazarlama planı yürüten gayrimenkul danışmanı arasında fark vardır.
Yoktur diyen emlak sektörüne dair hiç bir şey bilmiyordur.
Elbette kimsenin, kimseyle çalışma zorunluluğu yoktur. Biz profesyonellerinde bize yetki vermeyen mülk sahipleriyle çalışma zorunluluğumuz yok.
Ayrıca taşınmaz ticaret yönetmeliğinin ilgili maddesini de buraya ekliyorum:
"MADDE 15 – (1) Taşınmaz ticaretine yönelik hizmetler, iş sahibi ile işletme veya sözleşmeli işletme arasında yazılı şekilde yapılan yetkilendirme sözleşmesine dayanılarak verilir.
(2) Yetkilendirme sözleşmesi birer nüshası taraflarda kalacak şekilde en az iki nüsha düzenlenir. Bu sözleşmede asgari olarak aşağıdaki bilgilere yer verilir:
a) İşletme veya sözleşmeli işletmenin yetki belgesi numarası ve iletişim bilgileri ile sorumlu emlak danışmanının adı, soyadı ve imzası.
b) İş sahibinin gerçek kişi olması durumunda bu kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile iletişim bilgileri ve imzası; tüzel kişi olması durumunda ise tüzel kişinin unvanı ve iletişim bilgileri ile temsile yetkili kişisinin adı, soyadı ve imzası.
c) İşletme veya sözleşmeli işletme tarafından verilecek hizmetler ve hizmet bedelleri.
ç) Tarafların hak ve yükümlülükleri.
d) Kararlaştırılması halinde oran veya tutarı işletme veya sözleşmeli işletme için toplam hizmet bedelini aşmamak koşuluyla tarafların sözleşmeden cayması durumunda ödenecek cayma bedeli ve sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde uygulanacak ceza koşulu ile tarafların diğer mali ve hukuki sorumlulukları.
e) Sözleşmenin süresi.
f) Tarafların tebligat adresleri.
(3) Alım satım ve kiralamalara ilişkin yetkilendirme sözleşmelerinde ikinci fıkradaki bilgilerle birlikte taşınmaza ilişkin asgari olarak aşağıdaki bilgilere yer verilir:
a) İmar ve yapı kullanma izin durumu.
b) Tapu kaydı bilgileri, cinsi ve adresi.
c) Büyüklüğü, yaşı ve fiili kullanım durumu.
ç) Kat, cephe ve manzara gibi konum özellikleri.
d) Toplu taşıma araçlarının duraklarına yaklaşık mesafesi.
e) Sosyal ve kültürel mekânlara yaklaşık mesafesi.
f) Oda, salon, banyo, tuvalet ve balkon sayısı ile bunların yaklaşık büyüklükleri gibi iç özellikler.
g) Apartman, site, bina veya müstakil olma durumu ile sosyal ve kültürel donatıları gibi dış özellikleri.
ğ) Araziler için hisse, emsal ve öngörülen bina yüksekliği bilgileri ile üzerinde ekili veya dikili ürün bulunup bulunmadığı.
h) Üzerinde ipotek, haciz ve benzeri kısıtlamaların bulunup bulunmadığı.
(4) Proje aşamasında olup inşasına başlanmamış veya inşasına başlanmış olmakla birlikte henüz tamamlanmamış taşınmazlar, ticari nitelikteki taşınmazlar ve tapu kütüğüne kayıtlı olmayan taşınmazlara ilişkin yetkilendirme sözleşmeleri ile iş sahibinin alıcı veya kiracı olduğu yetkilendirme sözleşmelerinde ikinci ve üçüncü fıkralardaki bilgilerden uygun olanlar ile yeterli bilgilendirme yapmaya elverişli diğer bilgilere yer verilir.
(5) İkinci ve üçüncü fıkralardaki bilgilerin ilgili elektronik sistemlerden veya kayıtlardan sağlanamaması durumunda iş sahibinin yazılı veya elektronik ortamdaki beyanı esas alınır. İş sahibinin beyan ettiği bilgilerin gerçeği yansıtmamasından iş sahibi sorumludur."