Bu çok tartışmalı bir konu. Örneğin google (youtube) kazançları aslında gelir vergisi kanunu madde 18 gereğince vergiden muaf olarak düşünülürken bir iki sene önce bu gelirler ticari gelir sayıldı ve birçok insana bu konuda haksız cezalar uygulandı. Bu konuda bir çok dava açıldı ama sonuçları çok da olumlu değil. Maliye şimdilik sadece youtube kazançlarına kafayı takmış ve yanılmıyorsam artık bankaya yattığı gibi %15 stopaj yani vergi otomatik kesilecek. Bunlar bir hükümet politikasının eseri. Yoksa online kazançların GVK 18.ci maddesinde istisna olduğu vergiden muaf olduğu zaten yazıyor.
Mali müşavir bunları söylüyorsa tamam ama zaten oyun sitesi ödüyor, siz onun çalışanı gibisini şeklindeki açıklamalar doğru değil. Çünkü ödeme bankanıza geliyor yani kazanç elde ediyorsunuz. Bu gelire ticari gelirdir dendiği anda vergi yükümlüsü oluyorsunuz. Beyanname vermeme, ceza, faiz derken fena bir ödeme çıkıyor. Hele hele her ay bankaya düzenli bir ödeme geliyorsa ve belli bir miktarın üzerindeyse maliyenin dikkatini çekebilir. Yaklaşık ayda ne kadar gelir elde ediyorsunuz siz?
Alıntı:
Sosyal medyada gelir elde edenlere yönelik bir dizi yeni vergi uygulamasını içeren 64 maddelik yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre, sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getiriliyor. İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen kazançlar, gelir vergisinden istisna tutulacak.
Bu istisnadan yararlanmak için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekecek. Bankalar, bu hesaplara aktarılan hasılat üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak. Youtuber'ların kira, faiz gibi başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması, yüzde 15 stopaj kesintisine tabi olmalarına engel teşkil etmeyecek.