Modern çağımızda, milenyumda artık şahsi suçlar yerini ekip halinde işlenen örgütlü suçlara bıraktı. Teknolojinin de bunda katkısı küçümsenemez. Bir suça katılma, şeriklik (ortaklık) ya suçluyu azmettirme yani onu teşvik ederek, gerekli elverişli araçları sağlayarak olur ya da sadece suçun işlenmesine öncülük yapmadan sadece gerekli desteği sağlayarak yardım etmek şeklinde olur. Bunlarla ilgili kanun maddelerini incelemenizde yarar var:
Müşterek Faillik Suretiyle Suça İştirak (TCK madde 37/1): Müşterek faillik, suçun vücut bulması için suçun işlenmesine katılan her bir failin eyleminin zorunlu katkısına ihtiyaç duyulması halinde söz konusu olur. Müşterek faillik açısından kilit nokta suça katılanların fiil üzerinde müşterek hakimiyet kurmasıdır. Örneğin, hırsızlık suçu işlemek üzere anlaşan iki kişiden biri olay yerinde gözcü olmuş, diğeri de malları çalmışsa, müşterek faillik suretiyle suça iştirak ettiklerinden her bir fail işlenen suçun ceza miktarı ile cezalandırılacaktır.
Dolaylı Faillik Suretiyle Suça İştirak (TCK madde 37/2): Dolaylı faillik, kişinin başkasını araç olarak kullanarak suç işlemesi halinde söz konusu olur. Dolaylı fail, asıl fail gibi cezalandırılır. Örneğin, yaşı küçük çocuğu kullanarak kasten adam öldürme suçunun işlenmesinin sağlanması halinde, dolaylı fail, asıl fiili işleyen kişi gibi cezalandırılır.
Suça Azmettirme Suretiyle İştirak (TCK madde 38): Suça azmettirme, belli bir suçu işleme konusunda henüz bir düşüncesi olmayan bir kişinin başkası tarafından ikna, telkin veya diğer bir suretle bu suçu işlemeye karar vermesinin sağlanmasıdır. Suça azmettirme, “şeriklik” biçimlerinden biridir. Azmettiren kişi, suç teşkil eden fiili işleyecek kişinin karar almasında önemli bir rol üstlendiğinden azmettiren de işlenen suçun cezası ile cezalandırılır.
Suça Yardım Etme Suretiyle İştirak (TCK madde 39): Suça yardım etme, suç işleme kararını vermiş olan kişinin suçu işlemesine maddi veya manevi katkıda bulunmayı ifade eder. Suça yardım etme de “şeriklik” biçimlerinden biridir. Örneğin, kişinin suçu işlemesi kararının doğru ve gerekli olduğunu söyleyerek suçu işleyene teşvik etme, kasten adam öldürme veya kasten yaralama suçu için silah temin etme veya olaydan sonra faili saklayacağını söylemek tipik suça yardım etme şekilleridir. Suça yardım etme hükümleri uygulanan fail TCK md. 39’a göre işlenen suçun cezası üzerinden belli oranlarda ceza indiriminden yararlanır.
https://www.tckmadde.com sitesinde bu maddelere ilişkin gerekçeler de mevcut oradan da araştırma yapılabilir.