Alıntı:
tunc45 rumuzlu üyeden alıntı
14 yıl önce kat karşılığı müttehide arsayı annem verdi kat karşılığında bağımsız bölüm zemin kat ve zemin dükkan ve 3 kat toplam 3 parça aldık bunun yanında Geri kalan 3 daire mütahite verdik ve sözleşmeye istinaden müteahhit istediğine satabilir bu süre zarfında çatı katı mülk sahibi olan kişi belki bilerek satın aldı ortak alan olan çatıda kiremit kaplı yerler sökülmüş yerine kendine gelişi güzel projeye aykırı arka terasta 2 oda ve ön terası sundurma yapıp kendine kullanıyor ve 2011 yılı 1 ay da belediyeye şikayet ediyorum ruhsat eklerine aykırı diye belediye ona uyarı yapıyor sökülmesi için bunun yanında bizden zaman istedi 2011 yılı 4 ayında şikayetimi durdurdum oyalama taktiğe sökmedi tekrar belediyeye şikayet ettim 2021 yılı 5 ay tap 11 yıl olmuş bu sefer belediye yapılan yeri sökmesi için aynı zamanda 5.000 tl ceza vermiş zaman vermiş burada 5 kat mülk sahibi noterden muhatapları diye müttehide ve mirasçılara ayıplı mal verilmiş belediyeden ögrenmiş olmuş 2021 yılında onun haberi yokmuş gibi 2021 de 5 ayda öğrenmiş sözde kesilen ceza yı ve yapılacak olan masrafı noterden çekilerek mühtaite ve arsa sahibi mirasçılardan talep etmektedir bizler mirasçı olarak bizden satın almadı bizler satmadık burda sözleşmeye istinaden mütahit kalan mallar kime satmış ne şekilde vermiş bizi bağlar mı bu konuda ne tür işlem yapabiliriz mirasçılar olak noterden gelen ihtarnameye ne şekilde cevap yazabiliriz İTİRAZ
Kat karşılığı arsa anlaşmasında inşaatçı projeye, imar,. KM. yasalarına uyarak inşaat yapabilir ancak. Anlaşmaya kanuna aykırı bir fiil eklenmez. Eklense de Borçlar Kanunu ve diğer Kanunlara aykırı olur..
Bu tür durumlarda inşaatçı kaçınarak, topu gayrimenkul sahibine atarak şansını dener. Bunun nedeni hem şikayeti önlemek, hem de kesilen cezayı vatandaşa yükleme amacıdır. Arsa sahibi binayı inşa eden değildir. İnşaatı yapan kanunlara ve anlaşmaya uyarak yapmalıdır.
Bunun tersi de mümkün. Gayrimenkulü alan bu işleri yapar ve o da topu inşaatçıya atar... Bu işlerin ne zaman yapıldığı, bu işi bilen, dürüst, deneyimli bilirkişilerce kısa sürede anlaşılmaktadır. Bu durum apartmanda olanlarca da bilinir elbette. Onca malzeme taşınıp, işlenirken elbet biri görmüştür. Şahitlik edebilir.
Belediyenin inşaatçı ile işbirliği yapmayıp, şikayete duyarlı olması, yapı tatil belgesi düzenlemesi iyi bir durum. Bir iş yapmayıp, "mahkemeye gidin, yetkimiz yok" diyerek, duruma sessiz de kalabilirlerdi. Ancak şikayet edilen imar kirliliğini vatandaşın şikayetten cayması ile durdurması ilginç. Bunu görüp işlem yapmamak laçkalıktır.
Ancak burada bir şey daha var. Dediğiniz imalatlar inşaata iskan alınmadan önce yapılmışsa, belediye bir şekilde görmemezlikten gelmiştir ve ilgili kanunları ihlal ederek binaya iskan vermiştir. Bu belediyede bu belgeyi düzenleyenler ve sahte düzenlenmiş evrakı kullanarak malikleri yanıltanlar ciddi bir suç işlemiş olacaklardır. Fakat yasalara rağmen bu işleri yapan cesur memurlara ara ara rastlıyoruz. İskan belgelerinin, ruhsatların, projelerin tamamının kusursuz olduğunu ne yazık ki söyleyemem. Hatta inanılmaz kanıtlar dahi var elimde.
Diğer yandan satın alan, devirden sonra bu imalatları yapmışsa bu durumda imalatı yapan bu işlerden mesul olur. İnşaat yapan devirden sonra vatandaşın binada yaptığı değişikliklerden sorumlu tutulamayacaktır. Öyle olsa inşaat yapanlar işin içinden çıkamazlar. Kendilerine çok yazık olur.
Can sıkan şeyler.
İnsanlarımız çoğunlukla apartmanda yaşayıp, köylerindeki müstakil evlerindeki gibi hareket ederler.
Problemlerin kaynağında bu vardır.
Diğer yandan inşaat yapanların geneli belediyeden de destekle kanunları istismarla yaptıkları binalarda nakite dönüştürebilecekleri her durumdan faydalanma yoluna gitmektedir.
Arsa sahiplerinin bazıları kat karşılığı yer verince hala arsayı kendilerinin sanmakta, inşaatçıların bazıları da tamamını dahi satsa malikleri kiracıları sanmaktadır. :)