Cevap: Ön alım hakkı
Medeni kanun madde 733/1 cebri icra yoluyla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz hükümünü içermektedir.
Şufa hakkının kullanılabilmesi için taşınmaz, hissedarlar dışındaki üçüncü kişiye satılmalıdır. Satıştan başka herhangi bir işlem, şufa hakkına dayalı tapu iptal ve tescil davası açmaya olanak vermez.
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin, 1.2.2016 tarih ve 2014/16488 E., 2016/1157 K. sayılı kararına göre:
"…27.03.1957 gün ve 12/2 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının gerekçe kısmında bağış, trampa ve sermaye vaazı gibi tasarruflarla önalım hakkının doğmayacağı vurgulanmıştır…önalım hakkı gerçek satışlarda kullanılabilecek bir hak olup, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca avans niteliğinde yapılan bir devirin gerçek satış olmadığından önalım hakkı kullanılamaz...’’ denmektedir.
Sonuç olarak siz soruyu sorarken icra yolu ile satıştan değil normal bir satıştan bahsetmişsiniz. Önalım hakkı, cebri ihale ile yapılan satışlarda ve satış dışındaki devirlerde kullanılamaz. Avukat arkadaşımız doğruyu söylemiş...
Satışla doğan ön alım davası ile ilgili Ek bilgi:
Şufa hakkı sahibi, bu hakkını alıcıya karşı dava açarak kullanabilir.
Önalım hakkı sahibinin açacağı bu dava, yasal önalım hakkı sebebiyle tapu iptal ve tescil davasıdır. Davalı hisseyi satın alan 3. kişidir.
Önalım hakkı sahibi, adına hissenin tesciline karar verilmeden önce, satış bedelini ve alıcıya düşen tapu giderlerini nakit olarak yatırmalıdır. Bu paranın yatırılacağı süre ve paranın nereye yatırılacağına taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi karar verir.
Önalım hakkı, satışın pay sahibine bildirildiği günden itibaren üç ay ve her halde satış gününden itibaren iki yıl geçtiğinde düşer (zamanaşımı değil, hak düşürücü süre, hakim tarafından kendiliğinden -re'sen- dikkate alınır). Bu sonuçta iki yıllık hak düşümü süresi konusuna, satış işlemini yapan hissedar veya alıcı tarafından satışın şufa hakkı sahibi ortağa noter aracılığı ile bildirilmediği durumlarda çok dikkat edilmelidir. Örnek olarak, satıştan 1 yıl 11 ay geçtikten sonra bildirim yapılması durumunda dava açmak için kalan zaman üç ay değil, sadece bir ay olacaktır.
Saygılar.