Sayın Enbad,
Sigortasız çalıştırıldığınızı işten ayrıldıktan sonra öğrenmiş olduğunuzdan şu 2 seçeneğine başvurabilirsiniz:
1-SSK Sigorta Müdürlüğü'ne durumunu belirtir bir dilekçe verirsiniz. Ancak işçi olduğunuz işyerinden ayrılmış olduğunuzdan, SSK Denetim Elemanlarının yapabilecekleri sınırlı olup işverenin defter, kayıt ve belgelerini incelemekten ibaret olacaktır. İşverenin sigortasız çalıştırdığı işçi ile ilgili olarak defter, kayıt ve belgelerde bilgi bulunmayacağından yapacak bir işlem olmayacaktır. Ama eğer defter, kayıt ve belgelerde işçinin ismini de içeren ücret ödenmesi varsa, SSK işçinin sigortasını sağlayacaktır. Bu arada o işyerinde başka sigortasız çalışanlar varsa, bu denetim sonucunda sözkonusu işçiler de sosyal güvencelerine kavuşacaklardır.
2-İkinci yol, Sayın Avukat 62 ninde yukarı da değinmiş olduğu üzere " hizmet tespit davası" açmaktır. İşçi olarak çalıştığınız işyerinden ayrılmış olduğunuz için SSK Denetim Elemanları sonuca gidemezse bu kere ikamet edilen yer çevresindeki iş mahkemesinde dava açılması gereği ortaya çıkar. Bu davayı en geç işten ayrılma yılınınızı takip eden beş takvim yılı içinde açmanız gerekir. Ancak, Yargıtay kararlarıyla beş yıllık zamanaşımı konusunda bazı istisnalar da oluşmuştur. Şöyle ki: işe giriş bildirgesinin zamanında verilmiş ama SSK'ya gün ve kazanç bildirilmemiş olması, işyerinde SSK Denetim Elemanlarınca denetim yapılmış ve denetim anında davacının da tutanağa kaydedilmiş olması, işyerinin kamu işyeri olması vb.
Ayrıca açılacak davaya delil olarak, şahitler gösterebileceği gibi, işçinin çalışırken imzaladığı işyeriyle ilgili muhasebe veya benzer birimlerdeki kayıt ve belgeler (teslim - tesellüm makbuzu, irsaliye fişi vb.) mahkemeye sunulabilecektir. Hizmet tespit davalarının özelliği gereğince, bu davalarda ispat külfeti, işverene aittir.Fakat bu davaya bakan hakim, diğer davalardan farklı olarak olayın her yönünü kendiliğinden araştıracak ve doğruyu bulmaya çalışacaktır.
Kolaylıklar dilerim...
hata yaptıysan dönmesini bileceksin,yapışıp kalmayacaksın...