Konu hakkında hiçbir firkrim yokken biraz araştırma yaptım ve sayenizde öğrendim. Bilmeyenler için de bazı bilgileri özetleyeceğim.
- MÜNCHAUSEN SENDROMU, kişinin KENDİSİ hakkında gerçekte hastalığı olmamasına rağmen hastalık öyküleri uydurarak, kendisine gereksiz yere tıbbi veya cerrahi işlemler uygulanmasına neden olduğu bir hastalık türüdür.
- MÜNCHAUSEN by PROXY SENDROMU (MBPS) ise yetişkin kendisi için değil, bakımından sorumlu olduğu çocuk için uydurma hastalık belirtileri yüklemesidir. Tanı açısından en önemli püf noktası; MBPS tanısının, istismara uğrayan çocuk için değil, çocuğu duygusal ve/veya fiziksel açıdan istismar eden ebeveyn ve bakım veren uygulayıcı kişi için kullanılmasıdır. Diğer bir ifadeyle hasta olan çocuk değil, büyük oranla anne veya baba veyahut bakıcı olabilmektedir.
Sizin sorunuza cevap vermek gerekirse: Yazımınıza göre 18 yaşınızı doldurduğunuzu tahmin ediyorum. Ona göre yanıt veriyorum.
Sizde herhangi bir engelin olup, olmadığını tespit edebilmek için babanızı savcılığa şikayet edebilirsiniz. Zira istismarın sadece cinsel olması gerekmiyor. Çocuğa fena muamele de mevzuatımıza göre kabul edilmez bir durum. Ancak 18 yaşınızı doldurduğunuzda artık reşit olduğunuzdan babanız artık veliniz olmayacağından artık hakkınızda hastalık uydursa da fayda etmeyecektir.
Yine de engelli olup olmadığınızdan şüpheniz varsa en azından engelli olmadığınızı tespit ettirmek için engelli raporu almayı deneyin.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için gerekli görülen başvuru şartları nelerdir?
- Başvuru yapacak engellilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
- Sağlık raporu alabilmek için en az %40 ve üzeri oranda engele sahip olunmalıdır.
- Hastane tarafından belirlenen muayenelerin tamamı uygulanmalı ve muayene sonucu verilen evrakta toplanmalıdır.
- Sağlık raporu için gerekli görülen evrakların tamamı hazırlanmalı ve kurula teslim edilmelidir.
- 18 yaşından küçük olan ancak akli dengesi yerinde olan engelli vatandaşlar adına, kendilerine atanan vasilerin başvuru yapması ve her aşamada kişilerin yanında olması gerekir.
- İşlemler aşamasında vasilerin kimlik belgesi ve mahkeme tarafından onaylı vasilik belgesi kullanılmalıdır.
- Akli dengesi yerinde olmayan engelliler, vasileri olmadan muayeneye kabul edilmeyecektir. Vasi olmayan kişiler, engellilere refakat edemezler.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Engellilere ait kimlik belgesi
- Akli dengesi yerinde olmayan kişilerin vasilerinin kimlik belgesi
- Mahkeme tarafından onaylı vasilik belgesi
- Engelli bireye ait güncel 5 adet vesikalık fotoğraf
- Sağlık kurulu raporu başvuru formu
- Muayene sonucunda doldurulan evraklar
- Akli dengesi yerinde olan engellilerin eğitim bilgileri
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli raporu başvurusu yapmak için engelli sağlık kurulunda geçerli olan hastanelerden bir tanesinden randevu alınmalı ve muayeneden geçilmesi gerekir. Engel durumuna göre belirlenen ayrıntılı muayeneden geçen hastalar, muayene sonucunun yer aldığı belgeleri kurula teslim etmelidir. Kurul tarafından muayene sonuçları incelendikten sonra engelli raporu başvurusu değerlendirilecektir. Rapor alınıp alınamayacağına bu kurul karar verecektir.
Engelli raporu alınabilen hastaneler :
- Devlet Hastaneleri
- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
- Üniversite Hastaneleri
- Üniversite Hastanelerine Bağlı Sağlım Kurumları
Buradan elde edeceğiniz sonuca göre en azından MBPS hakkında elinizde net bir kanıt bulunmuş olacaktır.