Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kaza sonrası olay yerinden kaçma

10-05-2020 01:11:06 ccakar #

Kaza sonrası olay yerinden kaçma

Merhaba değerli avukat arkadaşlar.

Yaklaşık 3,5 ay önce maddi hasarlı bir trafik kazası geçirdim. Kazaya sebep olan diğer araç, karşı şeritten orta refüjü kullanarak (Orta refüjde yol yok. Su kanalından geçiyordu.) bulunduğum şeride geçmeye çalışıyordu. Akşam saatlerinde hava karanlık olduğu için ve gelen giden araçların ışıkları sebebiyle şeridime çıkan aracı göremedim. Çok ağır bir kaza olacakken son anda direksiyonu kırdım ve maddi hasarlı bir kaza ile kurtuldum. Kaza sonrası karşı taraf kaçtı. Bir görgü şahidi var. Plakayı görgü şahidi almış. Kazada ölüm veya yaralanma olmadı. Jandarmayı çağırıp tutanak tutturdum ve suç duyurusunda bulundum. Savcılık olayı 5237 sayılı TCK'nun 151/1 maddesi yönünden incelemiş ve karşı tarafın benim aracıma kasten zarar verdiğine dair bir delil bulunmaması, dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde taksirli hareketle olayın meydana gelmesi nedeniyle karşı taraf hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş. Bu karar bana 5 gün önce tebliğ edildi. 15 gün içinde itiraz edebilirmişim.

Bu durumda:
1. Karşı tarafın ceza alması için ne yapabilirim? (Karşı tarafın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu yanına kar mı kalacak? Suçun kasten işlenmemesi kişiyi ceza almaktan kurtarır mı? Kaza yapıp kaçıp gidenlerin yanına kar mı kalacak? Herkes böyle yapmaya çalışır o zaman. Bu olay adalete olan güveni de sarsıyor.)
2. Maddi zararımı karşı taraftan nasıl alabilirim? (Aracımı daha yaptırmadım. Savcılıktan suçluyu bulup zararımı karşılatmasını bekliyordum.)

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
11-05-2020 16:31:39 admin #

Cevap: Kaza sonrası olay yerinden kaçma

2019 yılında yapılan Karayolları Trafik Kanunu’ndaki değişikliğe göre;

Sürücünün ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasından sonra olay yerinin terk etmesinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası.

Maddi hasarlı trafik kazasında olay yerini terk cezası ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazasından daha hafiftir.

2020 yılın için 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/3 numaralı maddesine göre, yaralanmalı veya ölümlü kazalar ile anlaşma hali dışında maddi hasarlı trafik kazalarında zabıtadan izin almadan olay mahallini terk edilirse 488 TL idari para cezası vardır. Ehliyete de 20 ceza puanı işlenir.


Vurkaç diye tabir edilen, kazaya karıştıktan sonra kaçan sürücülere ceza verilir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a numaralı maddesine göre kaza yerinde durmayan ve trafik güvenliği için gerekli önlemleri almayanlara 288 TL idari para cezası verilir. Sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı yazılır.

Savcılığın takipsizlik kararı vermiş olması ölümlü veya yaralanmalı bir kaza olmaması nedenine dayanmalıydı. Zaten adı üstünde kaza... Kasten olmaz taksir dediğimiz yanlışlıkla olur :) Gerekçe yanlış olsa da karar doğrudur. Eğer yaralanma veya ölüm olsaydı o zaman ceza davası açılırdı.

Olay yerinde kaçan araca karşı hukuki haklarınız ise devam etmektedir. Sigortasını tespit edip, talepte bulunabilirsiniz. Sigorta da ödemezse dava açabilirsiniz. Ancak davadan önce mutlaka tespit davası da açmalısınız. Ekspertiz yaptırdınız mı?
13-05-2020 21:13:47 ccakar #

Cevap: Kaza sonrası olay yerinden kaçma

Sayın Admin, öncelikle vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

Ekspertiz yaptırmadım. Sanırım tespit davası için gerekli bir işlem. Aradan 3,5 ay geçti. Şimdiden sonra yaptırabilir miyim? (Aracımı yıkatmadım bile. Belki bir inceleme yapılarak boya kalıntıları aranır diye. :) )

Tespit davası nasıl açılır? Sonrasında sigortaya dava nasıl açılır? Sanırım bir avukata ihtiyacım olacak.

Ekspertiz, davalar ve avukatın maddi boyutu ne olabilir? Bunları karşı tarafa ödetebilir miyim?

Çok soru sordum galiba ama fazla bilgi kaynağı bulamıyoruz maalesef. Sabrınıza sığınıyorum.

Karşı tarafa caydırıcı bir ceza yok anlaşılan. Bu durumda ne yapıyoruz? Maddi hasarlı kaza yaptıktan sonra kaçıyoruz. :)




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.