Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Hangi Mahkeme Hangi Davalara Bakar?

02-03-2020 12:19:36 FatihZeki #

Hangi Mahkeme Hangi Davalara Bakar?

Ülkemizde yargı teşkilatları Adli ve İdari Yargı olarak ikiye ayrılır.

Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır.

Hukuk Mahkemeleri

Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır. Hukuk Mahkemeleri başlığı altında mahkemeler 5’e ayrılır.

1- İş Mahkemeleri: İş veren ile işçiler ile ilgili tüm davalara İş Mahkemeleri bakmaktadır.

2- Ticaret Mahkemeleri: Ticaret işlerinden doğan tüm davalara bakar.

3- İcra Mahkemeleri: İcra takip işleri ile ilgili olarak tüm davalara bakmaktadır. (İcranın iptali, erteleme, haciz ve istihkak)

4- Sulh Hukuk Mahkemeleri: 1000 TL altında alacak davalarına bakar. Aynı zamanda ev boşaltma, nafaka, mirasçılık belgesi iptali, delil tespit istemi, ödeme yeri belirlenmesi gibi davalara bakar.

5- Asliye Hukuk Mahkemeleri: 1000 TL üzeri alacak davalarına bakar. Aynı zamanda maddi manevi tazminat davalarına, haksız işgal davalarına, boşanma davalarına, analık babalık davalarına bakar. Kısaca mal varlığı ve şahıs varlığı hakkında davalara bakmaktadır.

Ceza Mahkemeleri

1- Ağır Ceza Mahkemeleri: Namusa, mala, cana ve devletin güvenliğine karşı yapılan kasıtlı fiiller ve 10 yıldan fazla hapis cezasının verildiği suçların davalarına bakmaktadır.

2- Asliye Ceza Mahkemeleri: Vergi kaçakçılığı, sahte işlemler, hakaret, kasten yaralama, şantaj gibi suçlara bakar. Aynı zamanda 10 yıl ve daha kısa hapis cezalarının verildiği davalara bakar.

3- Toplu Asliye Ceza Mahkemeleri: Ağır Ceza ve Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından görülmeyen davalara bakmaktadır.

Yüksek Mahkemeler

Yüksek Mahkemeler diğer mahkemelere göre daha yüksek yetkiye sahip olan mahkemelerdir. Yüksek mahkemeler dörde ayrılır.

1- Anayasa Mahkemesi: Kanunların Anayasaya uygunluğunu denetler, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı devleti temsil yetkisi olan kişileri Yüce Divan sıfatıyla yargılar, siyasi partilerin mali durumunu denetler ve siyasi partilerin kapatılma davalarını karara bağlar. Ayrıca bireysel başvuruları karara bağlamaktadır.

2- Yargıtay: Adli yargı alanında temyiz incelemesi yapan yüksek mahkemedir. Temyiz mahkemesi olarak da bilinir. Yargıtay, kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri ilk son mercii olarak inceleyerek karara bağlar.

3- Danıştay: İdari yargı alanında görevli en yüksek idari mahkeme olmaktadır. Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatı ile bakmakla görevli olmaktadır.

4- Uyuşmazlık Mahkemesi: Adli ve idari yargı merciilerin arasındaki görev ve fikir uyuşmazlıklarını kesin olarak karara bağlamak ile görevlidir.
https://www.gorkemsener.av.tr/
03-03-2020 04:34:44 litigation #

Cevap: Hangi Mahkeme Hangi Davalara Bakar?

Sen de benim gibi ihtiyar hukukçusun galiba... BAM nerede? Yani bölge adliye mahkemeleri? Bölge adliye mahkemesini nereye koyacaksın? Güncel Rakam sınırları hala geçerli ve doğru mu?
Link reklamı dışında amaç var mı?




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.