Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

01-12-2019 00:11:55 Emekli subay #

5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

1-Beş ay önce arızalanan motosikletimi servise götürdüm. ikinci el aldığım motosikletimi devamlı olarak yetkili servise götürdüğüm halde; benden önceki sahibi bakımlarını yetkili serviste yaptırmadığı için; benim "iyi niyet kapsamında" garanti kapsamına alınmam kabul görmeyip motorumun garanti kapsamından çıkarıldığı söylendi.
2-80-100 km. gittikten sonra arıza lambası yanıp; vites modlarının kilitlendiği gerekçesiyle yetkili servise bıraktım,
3-önce arızanın şanzıman sensörlerinden kaynaklandığı söylendi ve değiştirildi. Aynı arıza tekrarlanınca sensörlerin boşu boşuna değiştiği anlaşıldı.
4-Aradan beş ay geçti hala arızanın ne olduğu tespit edilemedi.
koskoca 5 ay motorsuz kaldım, Bu durumda ne yapabilirim. saygılarımla bilgilerinize arz ediyorum.
01-12-2019 15:32:07 Engin Ünalmış #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

İyi niyet garantisi, sürekli yetkili servise giden motorlu taşıtlara servisin insiyatifinde yaptığı bir uygulamadır.Sizin motorunuz daha önce sürekli yetkili servise gitmediği için böyle bir uygulamadan faydalanamıyor.Bu durum yüzünden ne eski sahibi ne servis suçlu değil.Servisin sizin motorunuzu tamir etmek gibi bir yasal zorunluluğu da yok.Yapamıyor beceremiyor, sorunu çözemiyor ise başkaca servise gidersiniz, bu da suç değil.Ortada hukuki bir durumdan ziyade arızalı bir motor var.Hukuki olarak servisten mi yoksa önceki sahibinden mi bir şey istiyorsunuz anlamadım ama hukuken garantisi bitmiş bu motor için talep edebileceğiniz bir şey görünmüyor.
02-12-2019 12:59:51 Şenol Eker #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

Alıntı:

Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
İyi niyet garantisi, sürekli yetkili servise giden motorlu taşıtlara servisin insiyatifinde yaptığı bir uygulamadır.Sizin motorunuz daha önce sürekli yetkili servise gitmediği için böyle bir uygulamadan faydalanamıyor.Bu durum yüzünden ne eski sahibi ne servis suçlu değil.Servisin sizin motorunuzu tamir etmek gibi bir yasal zorunluluğu da yok.Yapamıyor beceremiyor, sorunu çözemiyor ise başkaca servise gidersiniz, bu da suç değil.Ortada hukuki bir durumdan ziyade arızalı bir motor var.Hukuki olarak servisten mi yoksa önceki sahibinden mi bir şey istiyorsunuz anlamadım ama hukuken garantisi bitmiş bu motor için talep edebileceğiniz bir şey görünmüyor.

Garanti süresi bitmiş olsa da, "kullanım ömrü" boyunca üreticinin yedek parça ve servis bulundurma zorunluluğu yok mu?
Garanti süresi bittiğine göre, "kullanım ömrü"nun dolup dolmadığına bakmamız gerekiyor.
Eğer kullanım ömrü doldu ise zaten her şey bitmiş demektir.
Ama dolmadı ise, "tamir için azami süre", burada da geçerli oluyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Yani belgelenmek kaydı ile işin ucu bedel iadesi / değişime kadar gider gibi geliyor bana. Buradaki tek sorun ürünün faturası yakınan üzerine olmaması.
03-12-2019 19:44:55 Engin Ünalmış #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

Burada tedarik edilmeyen parçadan ziyade servisin beceremediği bir tamirat durumu söz konusu.Bir servisin garantisi bitmiş bir ürünü tamir temek gibi(beceremediğinden) yasal bir zorunluluğu yok.Bu ancak işinin ehli bir servis değildir dedirtebilir.Bunun bir suç olması söz konusu değil.Ancak kullanım ömrü boyunca parça teminiyle ilgili bir sorumluluğu dediğiniz gibi var.
05-12-2019 13:55:51 frmax #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

Şenol bey'ye katılmakla beraber garantisi devam eden ürünler için seçimlik haklardan bahsedilmek ile beraber garantisi biten ürünler için böyle bir ibare göremedim. Sadece yasal süre içinde tamir edilmelidir, diyor. Ayrıca yetkili servisin beceremedim deme lüksü yok. Ama bununla ilgili bir yaptırım ön görülmemiş. Konu bence sanayi ve ticaret bakanlığına şikayet edilebilir.

Servis istasyonlarının sorumlulukları

MADDE 10 – (1) Tüketicinin bulunduğu yerde yetkili servis istasyonunun olmaması halinde satış sonrası hizmetlerin verilmesinden, tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonu sorumludur.

(2) Tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonunda satış sonrası hizmet verilmesinin mümkün olmaması durumunda; malın firma merkezine ya da diğer bir yetkili servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ile ilgili olarak tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri talep edilemez.

(3) Servis istasyonlarının, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususları içeren belgeleri düzenlemesi ve bunların birer nüshasını tüketicilere vermesi zorunludur.

(4) Kullanım ömrü süresince malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez. Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketici arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapabilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.

(5) Malın tamirinin tamamlandığı tarih tüketiciye telefon, kısa mesaj, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla bildirilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü yetkili servis istasyonuna aittir.

(6) Malın garanti süresi dışında, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde tüketiciden herhangi bir isim altında ücret istenemez. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu fıkra kapsamı dışındadır.

(7) Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.
05-12-2019 15:04:09 Şenol Eker #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

Birkaç doküman inceledim, örneğin garantisi bitmiş ama kullanım ömrü dolmamış bir ürün servise verildiğinde servis, belirtilen süre içinde tamir etmek, gerekiyorsa yedek parçayı temin etmek "zorunda"(!)
Seçimlik haklar, Sayın üye Frmax'ın ifade ettiği gibi 2 yıllık süre ile sınırlı. Bunun tek istisnası, üretici/satıcının bu hatayı hile ile gizleme durumu.

Bu durumda pratikte servislerin, garantisi dolmuş ürünleri tamir etmesi, yedek parça bulundurması için, kanunda yazmasına rağmen hiç bir gerekçe kalmıyor mu? Çünkü bunun için bir yaptırım yok görebildiğim kadarı ile.
Garantiden sonra yedek parça / servis sağlamamanın yaptırımı varsa nedir?
05-12-2019 19:09:19 Engin Ünalmış #

Cevap: 5 aydır tamir edilemeyen motosikletim hk.

Garantisi birmiş ürünü servis tamir ettik gel al der aynı sıkıntıyı iki gün sonra gene çıkarır.Başından bir şekilde atar.Bu bir şikayete söz konusu olabilir ancak, uygulamada bir yaptırımı yok.Garantisi de bitmiş ürünün zaten.En büyük şikayet bu durumu internette ve her yerde paylaşmayla olur görüşündeyim.Pratikte zorla bu ürünü tamir edeceksiniz/edebileceksiniz nasıl denecek hayatın akışının içinde zaten apayrı bir muamma.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.