Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşten çıkış sonrası izin ücreti

04-10-2006 00:58:04 nsn #

İşten çıkış sonrası izin ücreti

Merhaba. Özel sektörde 3 sene 8 aydan beri bir firmada çalışmaktayım. 2 ay sonra işten askerlik sebebim yüzünden ayrılacağım. İşe girdiğim ilk sene izin kullanmadım. Toplamda da 3 sefer izin kullandım. İşten ayrılacağım zaman 3 senenin iznini kullanmış ama 10 ayın iznini kullanmamış olacağım. Bu durumda kaç günlük izin ücreti alabilirim. Şimdiden teşekkürler
04-10-2006 07:26:28 Harun Gür #
Yıllık ücretli izin, çalışılan 1 tam hizmet yılı sonrasında hakedilir. Yıldan artan süreler sebebiyle kıstalyem esası ile artan süreler oranında yıllık izne hak kazanılması mümkün değildir. Örneğin 01.11.2002'de işe girmişseniz, 2006 yılına ilişkin izninizi 01.11.2006'da hakedersiniz. 30.10.2006 tarihinde işten ayrılmanız halinde 2006 yılına ilişkin hiç izin hakedemezsiniz.

Selamlar,
05-10-2006 19:13:20 nsn #
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Bu daha önce işçi her çalıştığı ay için bir gün izin hak etmiyormuydu? Değişti mi yoksa böyle birşey yokmuydu?
05-10-2006 20:32:51 Harun Gür #
Sanırım bir yanlış hatırlama sözkonusu. Çalışılan aylar üzerinden yıllık ücretli izin haketmek mümkün değildir. Yıllık ücretli izne hak kazanmak için 1 hizmet yılının çalışılması gerekir. Sonrasında tamamlanan her hizmet yılı için yıllık izin hakedilir.

Selamlar,
17-03-2007 13:18:15 papatya1 #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

Öncelikle merhabalar,
Forumda yeni bir topic açmamak için biraz araştırdım. En uygun topicin bu olduğunu düşündüm. Siteye internette bu konu hakkinda arastirma yaparken rastladim. İnsallah bir sonuca ulasabilirim. Benim ricam söyle yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

8.5 senedir calistigim özel bir sirketten, 2 seneden fazla zam göremeyince 3 arkadas istifamizi verip ayrildik. İstifadan sonra gereken 2 aylik ihbar süremizide tamamlayarak. Fakat ayrildigimiz zaman iceride bir arkadasimin 8 is günü, benim 18 is günü ve diger arkadasiminda 28 is günü ücretli izini kaldi. Ve biz ayrilirken bu üzretli izinlerimiz bize ödenmedi. Ayrıca işten ayrılırken herhangi bir belge imzalatılmadı bize. Yani tüm haklarımı aldım yada alacağım kalmamıştır gibi...
Gecenlerde personel müdürümüzü arayarak bu izin ücretlerini talep ettim fakat bana istifa ettikten sonra bütün haklarimdan vazgectigimi böyle bir hakkim olmadigini söyledi. Eger böyle bir hakkim var ise bana yazili belge halinde getirmem gerektigini bildirdi. (is kanunundan) Ben arastirdim fakat böyle bir yazili belgeye rastlamadim. Bir kaç arkadaşımda alabileceğimi söyledi. Fakat şirketin kendi insiyatifine kalmış dediler. Böyle bir hakkim varmidir bilmek istiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Saygilarimla....
17-03-2007 13:51:18 KASIMAN #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

Sayın papatya1,
4857 sayılı İş Yasası :

"Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez."
İstifa etmekle ihbar ve kıdem tazminatınızdan vazgeçmiştiniz. Çalıştığınız sürelere ait kanuni haklarınız ise bakidir.
17-03-2007 13:52:33 Erdoğan Kırcalı #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

Merhaba;
4857 nolu iş kanununda 53.54.55.56.57.58.59.60.maddeler yıllık izin hakkını düzenler.

4857 nolu iş kanununun 56.maddesine göre işveren çalışanların yıllık izinlerini kullanımlarını belge ile kayıt altına almak zorundadır.

4857 nolu iş kanununun 59.maddesi ise sözleşmenin feshi halinde kullanılmamış izin süreleri ile ilgili uygulamayı düzenler.

Eski işyerinizin personel müdürüne iş kanununun bahsedilen maddelerini göstererek bu hakkınızı kendisine tekrar hatırlatabilirsiniz.(muhtemelen kendisi de çok iyi biliyordur zaten)

Bu bilgilerden sonra;eğer kullanmadığınız izinlerinizi kullandığınıza dair bir belge imzalamadı iseniz ve bundan eminseniz.İzleyebileceğiniz en sert(biraz uzun,ama etkili) yol ise Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulunmaktır.
Bölge çalışma Müdürlüğü müffettişlerinin işyerinde yapacağı incelemede yıllık izin kayıtlarınıza ulaşamayacağı için (çalıştığınız süre içinde kullanmanıza rağmen işveren tarafından belgelenemeyen,daha önce kullandığınız izinlere ait de) yıllık ücretli izin ücretlerinizi alabilirsiniz.Bu denetleme sonucu işvereniniz ayrıca kanundan doğan cezalarda alacaktır.

saygılar
17-03-2007 14:05:04 papatya1 #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

Sevgili ekircali ve KASIMAN,
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Fakat benim işe girdiğim tarihte 1998 yılında işe girerken herhangi bir sözleşmem olmadı. Şirkette son birkaç yıldır yeni giren işçileri sözleşmeli alıyorlar. İşten ayrılırken bir iş sözleşmesi feshi yoktu yani. İstifamızı verdik ve çıktık. Bu durumda da alma şansım vardır öyle değil mi? Sonuçta bizim izin günlerimiz personel müdürümüzün odasında bir klasörde kaç gün kullandığımıza dair düzenli tutuluyor. (sizide yordum kusuruma bakmayın, tekrar teşekkür ederim.)
17-03-2007 14:27:20 Erdoğan Kırcalı #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

Sn. papatya1;
İşe girdiğiniz tarihte yazılı bir iş şözleşmesi yapılmış olmaması,iş sözleşmeniz olmadığı anlamına gelmez.Böyle bir sözleşmenin yazılı yapılması esas olandır.
Ancak siz işe başlamakla,işvereniniz sizi işe başlatmakla ve devam ettirmeniz sonucunda böyle bir sözleşme kendiliğinden oluşmuştur.Yazılı olması durumunda özel maddelerde konabilecek iken yazısız olması(sözleşme yapılmamış olması )durumunda minimum iş kanunundaki belirleyici durumlar geçerli olur.Bu nedenle zaten orada bahsettiğiniz süre kadar çalışmanız sonucu bir iş sözleşmeniz oluşmuştur.
İstifa bildiriminiz sonrasında çalıştığınızı belirttiğiniz ihbar süresi de iş sözleşmesinin bildirimli feshinde işleyen bir şarttır.Ve bu şartı yerine getirmişsiniz zaten.

Personel müdürünüzün odasındaki bir klasörde düzenli olarak tutulan izin kayıtlarınız ise;sadece falanca kişi şu kadar gün ,filanca kişi bu kadar gün izin kullandı,kalan izin hakkı şu kadar gündür şeklinde ise,bu kayıtları onayladığınıza dair imzanız yoksa,yada bu tarihleri destekleyecek sizin tarafınızdan imzalanmış izin belgeleri yoksa,izninizi kullandığınıza dair bir resmi kayıt özelliği olmayan belgelerdir.
İşvereniniz,bir denetleme durumunda sizin de kullandığınızı onayladığınız izin sürelerini belgelemek zorundadır.Belgeleyemediklerinin ise ücretini ,sözleşmenizin sona erdiği gün peşin olarak ödemek zorundadır.
İstifa ederek sadece kıdem tazminatı hakkınızdan vazgeçmiş , aynı zamanda ihbar süresi kadar çalışmak borcuna girmiş olursunuz.Sizde bu borcunuzu ihbar süresinde çalışarak ödemişsiniz,sıra işvereninizin, kullanmadığınız yıllık izin ücretlerinizi ödeme borcunu yerine getirmesindedir.

saygılar.
17-03-2007 14:31:55 papatya1 #

Re: İşten çıkış sonrası izin ücreti

İlk işim pazartesi bu maddeleri belirtmek kaydı ile personel müdürümüzü aramaktır. Yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim.;)
Saygı ve sevgiler sevgili ekircali.:)




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.