Alıntı:
salih1989 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
2019 yılının mart ayında net maaşla çalıştığım eski şirketimden yine net maaşla çalıştığım yeni şirketime geçiş yaptım. Ancak iki şirketle de net maaş üzerinden çalışmama rağmen iş değişikliklerinde kümülatif vergi matrahı sıfırlandığı için aradaki fark için gelir vergisi ödemem gerektiği belirtildi.
Bu farkı yeni işyerimin ödemesi gerekmez mi, sonuçta ben net maaş üzerinden bir sözleşme imzaladım.
Bu vergiyi ödememek için ne yapabilirim?
İşveren ile yapmış olduğunuz sözleşme vergi idaresini bağlamaz.
Aşağıda paylaştığım özelge işinize yarayabilir.
Kümülatif Gelir Vergisi Matrahının Taşınması
T. C. Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Dairesi Başkanlığı B.07.1.GİB.4.34.I6.01/GVK-103-12713 sayılı özelgede, gelir vergisi kanunu 61, 94 ve 103 maddeler kapsamında vergilendirilme konusunda, yıl içerisinde iş değiştiren personellerin eski kümülatif gelir vergisi matrahlarının yeni işyerleri ile ilişkilendirilmeyeceği anlaşılmaktadır. Yani yıl içinde yeni işe başlayan personeller, sıfırdan yeni matrah ile işlem yapabilmektedirler.
Yukarıda belirtilenin aksine, yıl içerisinde aynı işverene bağlı giriş çıkış işlemlerinde çalışan personellerin yıl içerisinde kümülatif gelir vergisi matrahına devam edilmelidir. %20’lik dilimi geçen çalışmalar için, çalışan sorumluluğunda olan KGVM bildiriminde, aynı işyerinde dahi kümülatif gelir vergisine devam edilmeyen personellerin yıl içerisinde takip eden Mart ayında vergi beyanını gelir idaresi vergi başkanlığına bildirmesi gerekmektedir.
Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2017 yılı için bu tutar 30.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri, yıllık beyanname ile bildirilecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 30.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir. Çalışanın bu tür durumlarda bu beyanı gerçekleştirmemesi ve bunun tespit edilmesi halinde, vergi tutarı çalışandan cezası ile talep edilmektedir.