Cevap: Küfür & Hakaret & Tehdit Hakkında iki adet sorum olacak
Hakaret Suçunun Mağdurun Yüzüne Karşı veya Yokluğunda İşlenmesi
Mağdurun yüzüne karşı hakaret suçunda, mağdurun hakaret içeren söz veya davranışları o an öğrenmesi yeterlidir. Mağdura telefon, mail, mektup vb. gibi iletişim yöntemleri kullanılarak yapılan hakaret de mağdurun yüzüne karşı yapılmış sayılır. Mağdurun bu iletişim araçlarıyla kendisine yapılan hakareti öğrenmesi hakaret suçunun oluşması için yeterlidir. (Burada hakarete uğrayan bir anneniz var yani annenizde yokluğunda hakaret ve küfür'e maruz kaldığından şikayetçi olabilir.) bu da suçun birden fazla kişiye işlenmiş yani zincirleme bir suç teşkil eder.
İnternet Yoluyla Hakaret Suçu
Günümüzde hakaret suçu en çok çağdaş iletişim araçlarıyla işlenmektedir. İnternet yoluyla hakaret, kolay ispatlanabilecek bir suç çeşididir. Bu nedenle, e-mail, facebook, skype, messenger, whatssup, twitter vb. gibi sosyal medya araçlarıyla doğrudan mağdurun hedef alınarak hakaret edilmesi de hakaret suçunu oluşturur.
Başkasından gelen hakaret içerikli bir e-mail mağdura “forward” edilerek gönderildiğinde dahi hakaret suçu oluşur. İnternet yoluyla işlenen hakaret suçlarının her suçun özelliğine göre teknik olarak nasıl ortaya çıkarılacağı bir Ceza avukatı ile görüşülmelidir.
Hakaret Suçunun Haksız Fiile Bir Tepki Olarak İşlenmesi (TCK 129)
Haksız Tahrik, genel bir ceza indirimi nedenidir.
TCK md. 129/1’e göre, hakaret suçunun bir haksız fiile tepki olarak işlenmesi halinde faile ceza verilmeyebilir veya cezası 1/3’üne indirilebilir. Örneğin, bahçesindeki ağaçlara zarar veren kişiye hakaret eden bahçe sahibi kendisine karşı işlenen bir haksız fiile tepki olarak hakaret suçu işlemiştir.
TCK md. 129/2’ye göre, hakaret suçunun yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde faile ceza verilmez. Örneğin, yüzüne tokat atarak burnun kanamasına neden olan kişiye hakaret edilmesi halinde faile ceza verilemez.
Genel bir ceza hukuku kurumu olan haksız tahrik, hakaret suçunda özel bir şekilde düzenlendiğinden; fail hakkında 5237 sayılı TCK’nınn genel haksız tahrik hükümleri uygulanmadan doğrudan TCK m.129 hükümleri uygulanır:
- - - Updated - - -
"BU BİR KÜLTÜR SORUNU"
Avukat Sedat Vural, insanların, kaba eylemler üzerine başkalarına hayvan isimleriyle hitap etmesinin, 'hayvanlara hakaret' anlamına geldiğinin ve bu tür ifadelerin 'Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesine' aykırı olduğunun tespiti konusunda Ankara 8. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Dava dilekçesinde Vural, bu tür söylem ve eylemlerin; UNESCO'nun 15 Ekim 1978 yılında kabul ettiği 'Hayvan Hakları Bildirgesi' ile 1990 yılında kabul ve ilan edilen 'Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne aykırılık taşıdığını kaydetti. Davayı reddeden Ankara 8. Hukuk Mahkemesi ise kararında, davacının talebinin tespit davasına konu olabilecek bir dava niteliğinde bulunmadığına dikkat çekti. Kararda mahkeme bu tür söylemlerin toplumun kültür ve eğitim durumuyla ilgili olduğuna işaret ederek, toplumda hayvan sevgisi ve hayvan haklarına duyarlılığın artmasının gerekliliğine işaret etti.
- - - Updated - - -
Hakaret Suçuna Örnek Olabilecek Sözler?
Birçok söz hakaret suçunun oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple yaşanan olayın içerisinde bu sözlerin değerlendirilmesi elbette ki daha sağlıklı olacaktır. Örnek vermek gerekirse mal kelimesi kullanım yerine göre hakaret teşkil edebileceği gibi kullanıldığı farklı yere göre hakaret teşkil etmeyebilir. Türkçenin esnekliğinden kaynaklı bu gibi durumlar da ifadelerin konuşma gidişatına ve söylenişine göre hakaret değerlendirmesi yapılabilir. Fakat genel itibariyle kişilere karşı söylenmesi hakaret sayılabilecek sözler mevcuttur. Bu sözlere örnek vermek gerekirse;
Sinkaflı (küfürlü) kelimeler
Aşağılayıcı anlamda kullanılan hayvan isimleri (eşek, köpek, yavşak v.b)
Aşağılayıcı anlamda kullanılan toplumca kötü sayılan fiiller (hırsız, ayyaş, üçkağıtçı v.b)
Kişinin mensup olduğu din gereğince kutsal saydığı değerler kullanılarak aşağılayıcı anlamda kullanılan sözlerle hakaret edilmesi ( Kişilerin dinine küfretmek, inancına küfretmek, inandığı değerlere küfür etmek v.b)
Kişinin siyasi görüşlerinden bahisle aşağılayıcı anlamda kullanılan sözlerle hakaret edilmesi (komünist, faşist v.b)