Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Emeklilik sonrası çalışma

02-10-2006 09:23:56 beta35 #

Emeklilik sonrası çalışma

sayın yyln,
yeni kanuna göre yurtdışı borçlanması yapan vatandaşların tekrar çalışmaya başladıkları anda emekli maaşlarının kesileceği haberi doğrumudur?
Eğer doğru ise ve türkiye'de emekli olup özel kuruluşlarda çalışanların böyle hakkı varsa,aynı hak neden yurtdışında çalışıp burada emekli olanlara verilmiyor?
Saygılarımla
02-10-2006 20:29:08 yyln #
Sn: beta,
Alıntı:

yeni kanuna göre yurtdışı borçlanması yapan vatandaşların tekrar çalışmaya başladıkları anda emekli maaşlarının kesileceği haberi doğrumudur?
Doğrudur.
Alıntı:

Eğer doğru ise ve türkiye'de emekli olup özel kuruluşlarda çalışanların böyle hakkı varsa,aynı hak neden yurtdışında çalışıp burada emekli olanlara verilmiyor?
Bu sorunun cevabını kanun koyucumuz daha iyi bilir.
Selamlar...
03-10-2006 11:06:26 beta35 #
teşekkürler sayın yyln,
kanun koyucumuz iyisini bilse zaten böyle bir kanun çıkarmaz.Amacım
bu soruyu sizlerede yöneltip okuyan birkaç vatandaşı daha haberdar etmek idi. ve inşallah tepkilerimizle bu kanunuda kaldırtacağız.5 doları geri çektikleri gibi...
sizden de beklentim böyle bir cevap değildi.en azından bir yol gösterme çabanız olabilirdi.bu kadar soruya cevap verebildiğinize göre bazı yetkili merciilere yakın olabilirsiniz diye düşündüm.böyle bir çifte standarda yorum yapmamanıza üzüldüm.
selamlar
03-10-2006 19:00:11 yyln #
Sn: beta,
Kanun koyucumuz sorunuzun cevabını daha iyi bilir derken, vardır bir bildiği, yoksa böyle bir değişikliğe gitmezdi düşüncemizi ifade etmek istemiştik. Görüyorum ki, bu görüş sizi biraz üzmüş.Ama, sizin üzülmenizi istemem.
O zaman biraz daha yoruma devam edelim.
Deveye demişler ki, boynun eğri? o da demiş ki, nerem doğru?
Şimdi sizin ortaya koyduğunuz konu da biraz buna benziyor. Nasıl mı? o zaman sizin sorunuza şöyle değiştirebiliriz.

Türkiye'de çalışanların yurtdışında çalışanlar gibi borçlanma hakkı yoksa,aynı hak neden yurtdışında çalışanlara veriliyor?

Burada, şöyle de bir karşı soru sorulabilir. Askerlik borçlanması veya geçmişte hizmet borçlanması yaparak emekli olanlar, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik primi ödeyerek emekli maaşını almaya devam edebilecekleri halde, yurtdışı borçlanması yapanlardan neden bu hak esirgeniyor? Bu durum Anayasa'da yer alan eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz mı?
Bu soruları daha da çoğaltmak mümkün...Bana göre, eğer bir düzeltme yapılacaksa, hepsi birlikte ele alınıp, tüm kesimlerin haklarını koruyacak ve memnuniyetini sağlayacak şekilde gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

Öte yandan, tepkilerle 5 doların kaldırıldığını söylüyorsunuz, ama bu konu da o kadar basit değil. Bu durum, günlük 5 dolar yerine 3,5 dolardan borçlananların prim borcunu azaltırken, emekli maaşının daha düşük olmasına da yol açmıştır.Ayrıca, bir an için emekli maaşının miktarı önemli değil diye düşünülürse, 1.1.2007 den itibaren bu borçlanma şeklinin de değişeceğini ve şimdilik bir ses çıkmıyor ama o tarihten sonra yurtdışı borçlanması yapacak olanların çok daha fazla yakınacaklarını şimdiden söyleyebilirim.

Bu konudaki açıklamaları https://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=16239 adresinden takip edebilirsiniz.Selamlar....


03-10-2006 22:44:45 emine65 #
Bizler kendimizi yurtdışı mağdurları olarak niteliyebiliriz.Orada yabancı,
burada Almancıyız. Uzuun yıllar gurbet kağrı çek,dişinden tırnağından
artır sonra da Vatan'ında ikinci sınıf vatandaş muamelesi gör.Kader.
Yemeyip,içmeyip biriktirdiklerimizle önce yurtdışı borçlanmamızı yap-
tık.sonra da kalan parayla geçimimizi sağlamak üzere ticari bir taksi
aldık.Karşımıza yasada bir madde çıktı.Yurtdışı borçlanması yaparak
emekli olanlar S.G.D.Primi ödeyerek çalışamazlar. Emekli olsak
taksiyi satmak zorundayız. Taksiyi satmasak emekli olamıyoruz.
Ozaman onca dolar yatırmaya ne gerek vardı.? 650-700 ytl. emekli
maaşı ile nasıl iki çocuk okutulur.?
Ayıkla pirincin taşını misali. Birileri sesimizi duyarda bazı şeyler
düzelir belki. Umut.
04-10-2006 11:25:00 beta35 #
sn yyln,
evet buyrun örnek 1 emine hanım.tşk emine hnm.bunlar dahada çoğalacak.
deve hikayenize bağlantılı olarak,o zaman en baştan deki kardeşim sen
yurtdışına gittin çalış orada 65 yaşına kadar sakın buralara gelme.
diyecek demesinede sıcak para var niye engellesin, muhtaç memleket.
Şunu da anlayamadım:Türkiye'de çalışanların niye böyle bir hakkı olsun?
sizinkiler bizimkiler hikayesine dönecek bu şimdi ama,borçlandığımız yıllar bizim 25 yıl çalışarak borçlandığımız yıllar,türkiye'deki bir işçide bu 25 yılını çalışıp hatta çalışmadanda(son çıkan af)emekli olabiliyor.
bende size şu örneği vereyim:kız kardeşim almanya'da bulunmadı.seneye öğretmenlikten emekli olup devlet okulundan ayrılıp özel bir okulda öğretmenliğe devam edecek.ve kanun bana diyecekki sen kardeşim ya özel işinden ayrılıp emekli olcan,yada işine devam edicen emekli maaşı yok.yada emine hnm gibi taksini satacan yoksa emekli maaşını keserim.vay vay vay nerde yaşıyoruz biz ya.
Ya çık de emekli maaşı alan T.C. vatandaşı kesinlikle çalışamaz,yada h
iç oynama kanunla.Ne demek ya aynı ülkenin vatandaşı olacam ve sadace yurtdışında çalıştığım için beni bu haktan mahrum edecen.Yedirmezler kardeşim,o yamuk develer ordan gidecek.kimdir zaten bunlar çok merak ediyorum.
İnsanlar ona göre yatırımını yapmış,işini gücünü ayarlamış sen kalk beni cezalandırır gibi sen yurt dışında çalıştın sana bu hakkı vermiyoruz.
"HAK VERİLMEZ,ALINIR"felsefesiylen,
evet anayasa eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu içinde,anayasa mahkemesinden tutunda avrupa insan hakları mahkemesine kadar hakkımızı arayacağız.
emine hnm lütfen sizde katılın ve sizinde yardımlarınızı bekliyoruz sn.yyln.
teşekkürler,saygılarımla.
05-10-2006 12:21:29 dryan #
sayın yyln,

Bu konu ile ilgili bir soru sormak istiyorum:
Bu durum "Yurtdışı Kısmi Emeklilik" yapanlar, yani hiç para ödemeden, yurtdışında geçen zamanı gösterek emekli olanlar için de geçerli mi? Bu kişilerin, çalışmaları durumunda ne oluyor ?
05-10-2006 17:35:54 yyln #
Sosyal Güvenlik anlaşmalaarı uyarınca, yurtdışı çalışmalarından dolayı kısmi emekli maaşı alanlar, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler.
08-10-2006 13:32:23 beta35 #
sn. yyln,

diğer bir sorunumuzda şöyle:

1994 yılında yurtdışı borçlanması ile emekli olmuş bir kişinin halen sahibi olduğu şirketi de kapatması mı gerekiyor?

Yani bu kanun geriye dönüşümlü olarak geçerli mi?

saygılarımla,
08-10-2006 19:53:06 yyln #
5510/ Geçici 10. maddeye göre, 1994 yılında yurtdışı borçlanması ile emekli olmuş ve sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, halen sahibi olduğu şirketi idare eden kişinin, 5510/30. madde uyarınca sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmasını sürdürebilmesi gerekir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.