Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Ölmeden miras kaçırma nasıl önlenebilir?

30-09-2006 19:26:10 cem38ist #

Ölmeden miras kaçırma nasıl önlenebilir?

Baba evli 2 çocuklu,imam nikahlı olandan 1 çocuğu var fakat imam nikahlı olanın anne vefat etmiş.Baba henüz hayatta ama ölmeden önce 3-5 Anonim Şirket kurarak evliliğinden olan 2 çocuğuna %99 hisse vermiş,kendine %1 hisse almış.İmam nikahlı olandan olan 14 yaşında ve soyadını taşıdığı için mirascı konumunda,adam ölmeden mallarını diğer çocuklarına şirket ortağı tacir diyerek bölüştürüyor.Diğer çocukları 24 ve 26 yaşında,ben vasi olarak bu mal kaçırmayı nasıl önlerim,yasal bir dayanak varmı. Ne tür bir dava açılabilir.Çocuklar yeni mezun olmuş fakat baba şirket ortağı olarak 19 yaşında ortak yapmış.Şirketi nasıl ne kadar para koyduğu konusunda ve para kaynağının nereden geldiği konusunda bir açıklama yapabileceklerini sanmıyorum.Vasi olarak ne tür bir dava açılmalı,teşekkür ediyorum.
30-09-2006 22:37:36 enough #
Bir kişi ölene kadar malvarlığı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabilir.Ancak mirasçılarının saklı paylarını zedelediği taktirde saklı payı zedelenen mirasçı saklı payı tamamlanana kadar, önce karşılıksız ölüme bağlı tasarruflar(miras sözleşmesi ve vasiyatname) ne kadarsa orantılı olarak onlardan saklı payını tamamlattırır,yetmezse son tarihlisinden başlanarak sağlararası karşılıksız kazandırmalardan saklı paylarını tamamlattırır.

Olayda sağlararası bir karşılıksız kazandırma olduğu için bu sağlararası karşılıksız kazandırmaların hepsi terekeye eklenir oradan saklı payı zedelenen mirasçının alacağı miktar bulunup bu pay tamamlanana kadar en yeni tarihlisinden en eski tarihlisine doğru sağlararası tasarruflarda indirim yapılır,saklı pay tamamlanınca kalan sağlararası tasarruf varsa artık ondan indirim yapılmaz.

A. Mirasçılar arasında

Madde 669- Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.

Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbidir.

B. Tenkis davası

I. Koşulları

1. Genel olarak

Madde 560- Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.

3. Sağlararası kazandırmalar

a. Tenkise tâbi kazandırmalar

Madde 565- Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tâbidir:

1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi,

2. Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar,

3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar,

4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.

III. Tenkiste sıra

Madde 570- Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.

Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir.


01-10-2006 08:21:03 cem38ist #
Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim,
İleride şirket ortağı olan çocuklar,diyebilirmiki evet babam sermaye koydu ama biz tacirlik yaparak parayı büyüttük,yada parayı batırdık.
Birde gayrimenkul,taşıt, banka hesapları gibi benzeri değerli şeylerin kaydı ne kadar geriye dönük tespit edilebiliyor,devlet bu kayıtları farklı illerde bulunanlarında tespitini yapabiliyormu.
Baba ölmeden her hangi bir şey yapılması mümkün değilmi.
01-10-2006 23:09:47 Av.Mehmet Taylan Karakum #
1. İleride, şirket ortağı olan çocuklar, herşeyi diyebilir. dahası; ortada bu şirketler ve bu çocuklar da olmayabilir. Geleceği, kim, şimdiden bilebilir?

2. Resmi sicil kayıtları, (tapu, araç gibi) yok olmaz. Banka kayıtları, en geç 10 yılda silinir.

3. Bu baba için, hacir sebepleri varsa (sui israf, ayyaşlıki akıl zayıflığı gibi); şimdiden haciz altına alınma talebinde bulunulabilir. Ancak; geçmişe etkili bir hak vermez bu durum.





™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.