Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Cep Telefonu İadesi

27-02-2019 12:18:14 allecra #

Cep Telefonu İadesi

Herkese merhaba pazar günü *bir site üzerinden bir cihaz satın aldım cihaz dün elime geçti. Cihazı inceledim wifi ağına bağlanmadım yada içine hat takmadım. Ama hat yerini açtım hattım uyumlu mu diye bakmak için benim hattım micro boyuttaydı kart yeri nano boyuttaydı yani cihaza hattımı takmadım ayrıca evde olmadığım içinde wifi ağına bağlanmadım cihazın ayarlar kısmını kamera kısmını ve imei nosunu kontrol ettim. Daha sonra satıcının belirttiği firmada garanti sorgusu yaptığımda kayıtlı gözükmedi cihaz biraz araştırmayla zaten cihazların o garantide tamir vs görmediğini öğrendim. Cayma hakkı kapsamında iade başlattım zaten cihazda büyük geldi cepte falan taşınmıyor. Bugün site ekibine satıcının bilgilerini sordum öğrendim ekstra olarak hat takılan ve wifi ağı bağlanan cihazların cayma hakkını kapsamadığını belirttiler. 2 yıl önce kadar yine bir cihaz almıştım imei kaydı gözükmüyordu aynı şekilde site ekibine soru sordum iade ile ilgili o zaman bana verdikleri cevap telefona hat takıp kullanım sağlasanız bile kırılma bozulma vs olmadığı takdirde satıcı ürünü almak zorunda diye geri dönüş yapmışlardı. Ama bugün ki tavırlarını anlayamadım gerçekten size de danışmak istedim internet sitelerinde herkes kendi kurallarını koyar olmuş bir daha almayacağım zaten internet üzerinden bilmediğim bir cihazı
27-02-2019 13:23:41 Şenol Eker #

Cevap: Cep Telefonu İadesi

Kolayca istismar edilebileceğinden ve satıcıyı çok ciddi zarara uğratacağından ambalajı açılmış bir telefonun iadesi benim mantığıma göre mümkün olmamalı. Çünkü satıcı sizden alacağı o telefonu kimseye satamayacak. "İkinci el" ya da "teşhir ürünü" gibi değerinden düşüğe satabilecek. Siz olsanız ambalajı bozulmuş bir telefonu, sim kart takılmış olmasa bile satın almak ister misiniz?
Ama kanunlarımıza göre satıcı bu telefonu içine hat taksanız da geri almak zorunda.
28-02-2019 10:38:28 allecra #

Cevap: Cep Telefonu İadesi

Alıntı:

Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Kolayca istismar edilebileceğinden ve satıcıyı çok ciddi zarara uğratacağından ambalajı açılmış bir telefonun iadesi benim mantığıma göre mümkün olmamalı. Çünkü satıcı sizden alacağı o telefonu kimseye satamayacak. "İkinci el" ya da "teşhir ürünü" gibi değerinden düşüğe satabilecek. Siz olsanız ambalajı bozulmuş bir telefonu, sim kart takılmış olmasa bile satın almak ister misiniz?
Ama kanunlarımıza göre satıcı bu telefonu içine hat taksanız da geri almak zorunda.

cihaz şuanda satıcıya ulaştı satıcı incelenecek ona göre iade yada değil gibi bir cevap verdi. Eğer bu cihazı ben almıyorum derse tüketici haklarına şikayet edebilir miyim ?
28-02-2019 11:05:33 Devrim Sinan Karavelioğlu #

Cevap: Cep Telefonu İadesi

Alıntı:

allecra rumuzlu üyeden alıntı
cihaz şuanda satıcıya ulaştı satıcı incelenecek ona göre iade yada değil gibi bir cevap verdi. Eğer bu cihazı ben almıyorum derse tüketici haklarına şikayet edebilir miyim ?

Evet. Telefonun değerine göre ilgili TSHH veya tüketici mahkemesine başvurabilir, iade sağlayabilirsiniz. Mesafeli satış yapan şirket bu işin riskini önceden bildiğine göre sayın Şenol beyin görüşüne katılamıyorum.

Şirket istatistik yapmalı. Örneğin her 10 telefondan biri geri dönüyorsa ve bunu ikinci el olarak satmak zorunda kalıyorlarsa ürün fiyatını biraz daha yüksek tutarak bunu karşılamalı. Yasaya aykırı davranarak değil.
28-02-2019 12:55:54 frmax #

Cevap: Cep Telefonu İadesi

Alıntı:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ

Cayma hakkı

MADDE 9 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.

(3) Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde;

a) Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün,

b) Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün,

c) Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün

esas alınır.

(4) Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez.

(5) Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır.

Eksik bilgilendirme

MADDE 10 – (1) Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.

(2) Cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmenin bir yıllık süre içinde yapılması halinde, on dört günlük cayma hakkı süresi, bu bilgilendirmenin gereği gibi yapıldığı günden itibaren işlemeye başlar.

Cayma hakkının kullanımı

MADDE 11 – (1) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi dolmadan, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.

(2) Cayma hakkının kullanılmasında tüketici, EK’te yer alan formu kullanabileceği gibi cayma kararını bildiren açık bir beyanda da bulunabilir. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin bu formu doldurabilmesi veya cayma beyanını gönderebilmesi için internet sitesi üzerinden seçenek de sunabilir. İnternet sitesi üzerinden tüketicilere cayma hakkı sunulması durumunda satıcı veya sağlayıcı, tüketicilerin iletmiş olduğu cayma taleplerinin kendilerine ulaştığına ilişkin teyit bilgisini tüketiciye derhal iletmek zorundadır.

(3) Sesli iletişim yoluyla yapılan satışlarda, satıcı veya sağlayıcı, EK’te yer alan formu en geç mal teslimine veya hizmet ifasına kadar tüketiciye göndermek zorundadır. Tüketici bu tür satışlarda da cayma hakkını kullanmak için bu formu kullanabileceği gibi, ikinci fıkradaki yöntemleri de kullanabilir.

(4) Bu maddede geçen cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.

Satıcı veya sağlayıcının yükümlülükleri

MADDE 12 – (1) Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

(2) Satıcı veya sağlayıcı, birinci fıkrada belirtilen tüm geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.

(3) Cayma hakkının kullanımında, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında, satıcının iade için belirttiği taşıyıcı aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir taşıyıcıyı belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. İade için ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcının, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür.

Tüketicinin yükümlülükleri

MADDE 13 – (1) Satıcı veya sağlayıcı malı kendisinin geri alacağına dair bir teklifte bulunmadıkça, tüketici cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimi yönelttiği tarihten itibaren on gün içinde malı satıcı veya sağlayıcıya ya da yetkilendirmiş olduğu kişiye geri göndermek zorundadır.

(2) Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Cayma hakkının kullanımının yan sözleşmelere etkisi

MADDE 14 – (1) Kanunun 30 uncu maddesi hükümleri saklı kalmak koşuluyla, tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda yan sözleşmeler de kendiliğinden sona erer. Bu durumda tüketici, 13 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen haller dışında herhangi bir masraf, tazminat veya cezai şart ödemekle yükümlü değildir.

(2) Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığını yan sözleşmenin tarafı olan üçüncü kişiye derhal bildirmelidir.

Cayma hakkının istisnaları

MADDE 15 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:

a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.

c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.

ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.

d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.

e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.

f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.

g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.

ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.

h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

hattınızı taksanız bile cayma hakkınızı kullanabilirdiniz, yönetmelik bu şekilde.
28-02-2019 13:41:47 Şenol Eker #

Cevap: Cep Telefonu İadesi

Alıntı:

allecra rumuzlu üyeden alıntı
cihaz şuanda satıcıya ulaştı satıcı incelenecek ona göre iade yada değil gibi bir cevap verdi. Eğer bu cihazı ben almıyorum derse tüketici haklarına şikayet edebilir miyim ?

Şikayeti her durumda yapabilirsiniz. Önemli olan bunun kabul edilip edilmeyeceği. Sizin durumunuzda kesine yakın ihtimalle kabul edilir. Tabii karşı taraf "ürünü bozup / kırıp göndermiş" iddiasında bulunursa iş değişir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.