Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

LPG kullanmak motora zarar verir mi?

26-12-2018 13:16:21 hgirua #

LPG kullanmak motora zarar verir mi?

LPG motoru nasıl etkiler sorusu şüphesiz otogaz sistemi kullanan kişilerin en fazla merak ettiği konuların başında geliyor. Geçtiğimiz haftalarda başladığımız LPG – Otogaz sistemleri hakkındaki yazı dizimizde bugün en merak edilen ve en çok istek alan konu olan LPG yakıtının motora zarar verip vermediğini konusunu işleyeceğiz. Bu soru ülkemizi yakından ilgilendiriyor çünkü tüm dünyada en fazla Otogaz sistemine sahip araçların bulunduğu ülkelerden bir tanesi de açık bir şekilde Türkiye’dir.




Türkiye’de
Türkiye'nin en büyük hukuk sitesi LPG fiyatları ve kullanımı dünyaya göre nasıl?
LPG’nin esas olarak 2 önemli yapısal özelliği içten yanmalı benzin motorlarında sorunlara neden olabilmektedir. Ancak bu durum LPG yakıtında bir sorun olmasından değil, LPG’nin alternatif bir yakıt olarak sonradan motora entegre edilmesinden kaynaklanmaktadır. İçten yanmalı bir benzin motorunun tasarımı yapılırken benzin ile çalışacak şekilde ayarlamaları yapılır ve motorda kullanılan malzemeler bile benzin yakıtının fiziksel özelliklerine göre seçilir. Ancak LPG’nin fiziksel özellikleri ve davranışı benzinden farklı olduğu için bu motora ters etkileri olabilmektedir. Diğer taraftan bazı otomobil markaları LPG sistemlerini fabrika çıkışı olarak sunmakta ve bir takım ayarlamaları kendi bünyelerinde yapabilmektedirler. Ülkemizde özellikle Honda ve Opel markalarının bu tip uygulamaları mevcuttur. Ancak her şeye rağmen bu motorlar benzin ile de çalıştıkları için aşağıda bahsedeceğimi benzer etkilerin ortaya çıkması gayet normaldir.



Türkiye'nin en büyük hukuk sitesi Diğer taraftan içten yanmalı bir motor tasarlanırken öncelikli olarak LPG yakıtı ile çalışacak şekilde tasarlansa ve bu yakıtın fiziksel özelliklerine göre tasarım yapılsa bahsedeceğimiz sorunların büyük bir bölümü ile karşılaşılmazdı. Sonuç olarak LPG hakkında bu yazıyı yazıyor olmamızın en büyük nedeni Benzin için tasarlanmış bir motorda alternatif yakıt olarak tercih edilmesi ve bir sistemin benzin motoruna uydurulmaya çalışılmasından kaynaklanmaktadır.
Konumuzun başında bahsettiğimiz LPG’nin 2 önemli yapısal özelliğini ise bu konuda yapılmış çalışmalar üzerinden inceleyeceğiz. Şimdi LPG’nin sorunlara neden olduğu 2 ana yapısal özelliği ayrı ayrı izah edelim;


Sıcaklık faktörü
LPG yakıtını oluşturan bileşenleri anlattığımız bölümümüzde Propan ve Bütan gazlarından oluştuğunu belirtmiştik. Bu gazların her ikisi de çok çabuk tutuşan ve “Çok kolay alevlenebilir” olarak nitelendirilen tehlikeli maddeler sınıfına girmektedir. Ülkemizde kullanılan LPG yakıtı ise %30 Propan ve %70 Bütan karışım oranına sahiptir. Bu karışım -13°C’de sıvı halden gaz hale geçebilmektedir. Suyun 100°C’de sıvı halden gaz hale geçtiği düşünülürse LPG’nin ne kadar düşük sıcaklıklarda tutuşmaya meyilli olduğu anlaşılabilir. Diğer taraftan Benzin yakıtının sıvı halden gaz hale geçme sıcaklığı özelliğine göre 32°C ile 210°C arasında olsa da ortalama olarak 80°C değeri alınabilir. Yani her şekilde Benzinin LPG’ye daha yüksek bir kaynama sıcaklığı olduğu görülebilir. Bu da LPG’nin motor içerisindeki ateşlenme esnasında benzinden daha farklı bir davranış göstermesine ve daha çabuk tutuşmaya meyilli olduğunu göstermektedir. Ayrıca
LPG’nin oktan değeri de benzinden daha yüksektir.


LPG nedir? Hangi bileşenlerden oluşur?
Şimdi aşağıdaki 2 grafiği inceleyelim. Solda aynı aracın LPG kiti entegre edilmiş versiyonu sağda ise benzin ile çalışan normal haline ait çalışma grafikleri incelenebilir.


Bu veriler doğrultusunda LPG sistemine sahip araç Benzin yakıtlı araca göre araç hızı ile bağlantılı olarak;
Egzoz gazının silindirlerden çıkış sıcaklığı 41.4°C ile 94.4°C aralığında daha yüksek
Motor yağı sıcaklığı 11.1°C ile 19.3°C aralığında daha yüksek
Soğutma sıvısı giriş ve çıkış sıcaklıkları farkı 5.3°C ile 16.9°C arasında daha yüksek
Emilen hava sıcaklığı 0.8°C ile 2.1°C daha yüksek
5 ileri manuel şanzımana sahip olan araçta vites değişimlerinin 4800d/d’da yapıldığını da belirtmeden geçmeyelim. Bu arada testin yapıldığı aracın karbüratör sistemime sahip olduğunu da belirtmekte fayda var. Ancak bu durum enjektörlü araçlarda da çok fazla fark etmeyecektir. Sonuçta burada her iki yakıtın da fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulmuş ve bu da enjeksiyonlu araçlarda çok büyük değişikliğe neden olmayacaktır diye düşünüyoruz.
Sonuç olarak;
LPG kullanan bir araçta motorun genel olarak daha yüksek sıcaklıkta çalıştığını söylemek oldukça mümkün. Deneye konuk olan aracın LPG’li versiyonu benzin versiyonuna göre yaklaşık %15-%20 oranında daha sıcak çalışma karakterine sahip. Ancak yüksek sıcaklık motorda istenen bir durum değildir ve normalde daha düşük bir sıcaklığa göre çalışması tasarlanan bir motor bu nedenle uzun vadede sorun yaşayabilir. Bu durum motoru oluşturan tüm parçalardan tutun, katalitik konvertör ve egzoz sistemini bile etkiler. Ayrıca kauçuk ve plastik parçalar da bu yüksek sıcaklıktan etkilenerek daha erken bir zamanda özelliklerini kaybedebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı da LPG yakıtı ile çalışan motorların daha iyi soğutulması gerekir.
Yağlama faktörü
LPG sistemlerinde çalışma sıcaklığının yüksekliği birçok kişi tarafından bilinmese veya önemsenmese de LPG yakıtının yağlama yeteneği birçok kişi tarafından iyi kötü bilinmektedir. Diğer taraftan benzinin bir yağlama malzemesi değil de yakıt olması kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu durumda aklımıza “Benzin motoru nasıl yağlıyor?” şeklinde bir soru gelebilir. Benzin her ne kadar yağlama konusunda birincil sorumlu olmasa da LPG yakıtına göre bu konuda çok daha iyi özellikler sağlar ve içerisinde yağlama özelliği de sağlayan bazı katkılar mevcuttur. Ancak yağlama kelimesi terminolojiye yerleşmesi nedeniyle kullanılıyor ve motor yağının yaptığı görev anlamında anlaşılmamalıdır.
LPG (Otogaz) benzine göre ne kadar tasarruf sağlar?
İçten yanmalı benzin motorlarında hava emme ve yakıt alma işlemleri sırasında yakıt silindirler içerisine supaplar vasıtasıyla alınır. Bu durum direkt enjeksiyonlu motorlarda supap vasıtasıyla değil doğrudan yakıt püskürtmesi sayesinde gerçekleşir ve emme supabı sadece havayı silindir içerisine alır. Her iki şekilde de hava-benzin karışımı piston tarafından sıkıştırılıp yanmadan önce bir süre silindir içerinde bu şekilde yer alır. Yani benzin yapısı gereği sıvı haldedir ve bir miktar da olsa silindirlerin içi, supap altları ve silindir kapağının altı sıvı haldeki benzin tarafından bir miktar yağlanır ve ıslatılır. Diğer taraftan LPG yakıtı aynı şekilde silindirler içerisine alındığı zaman gaz halindedir ve yağlama özellikleri de yok denecek kadar azdır. Kısacası sıvı haldeki benzinin yaptığı gibi silindirin iç kısmını yağlayıp ıslatamaz. İşte bu nedenle de yağlama ve ıslatma işlemlerini benzin gibi gerçekleştiremez.

Türkiye'nin en büyük hukuk sitesi




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.