- - - Updated - - -
Alıntı:
cemalgurler rumuzlu üyeden alıntı
alphaRomeo nun dediği gibi bilgisayarınız incelendi mi detaylı olarak? söz konusu yasadışı resimler sizin cihazınızda tespit edildi mi yoksa sadece raporda şu şu resimler indirilmiştir mi deniyor.
bir de teknik olarak şurası ilginç, uzun zamandır kullanmadığım mail adresi demişsiniz, yani sizin cihazınıda suç zamanı mail adresiniz login değil miydi, yani şunu demek istiyorum, mesela gmail kullanuyorsanız ve mail adresini sürekli kullanıyorsanız bir kere login olup devam edersiniz, her tarayıcı açtığınızda maillerine bakacaksanız tekrar login olun demez ve bu esnada yaptığınız google aramları ve girdiğiniz siteler bu mail adresi ile eşleştirilir. bir ihtimal sizin mail adresi uzun süredir kullanmadığınız için devre dışı oldu başkası aldı veya bir şekilde şifresini ele geçirip suç işlemiş olabilir. bir de mail adresi ile eşleştirme ilginç çünki yasadışı bir siteye giriş indirme yapılırsa ip adresinden zaten tespit edilir.
benim tahminim maili kullanmasanız bile bilgisayarınızda otomatik olarak login (aktif) duruyordu ve bilgisayarınızı kullanan birileri bu resimleri indirdi. çünki sadece IP adresinden suçlama olsa birisi sizin wireless modeminizde girmiş olabilir veya hatalı ip adresi tespiti yapımış olabilirdi.
sizin bilgisayarınızı ve internetinizi kullanan misafir söz konusu yasadışı siteye kasten mi girdi, yanlışlıkla mı girdi, resimler otomatik mi indi yoksa kasıtlı olarak sitede kalınıp bilerek mi indirildi bunlar önemli unsurlar. diyelim yasadışı siteye girdi ama indirmeden çıktı yine de bazı resimler tarayıcının geçici belleğine ve dolayısı ile cihazınıza geçici dosya olarak kayıt edilir. ama bir de siteye girip kasıtlı olarak resimi indirme işi yaptı ise o zaman durum değişir.
resim dosyası için 1.85 mb biraz fazla yani siteye hemen giriş ile bu kadar büyük dosya indirilmez gibi yani herhangi bir sitede ana sayfada önizleme için daha küçük boyutta resimler bulunur, resimlerin üzerine basma, büyütme vs ile daha büyük resimler indirilir. resimlerin boyunun büyük olması sanki siteye giren kasıtlı olarak resimleri indirmiş gibi duruyor ki bu da aleyhinizie bir durum.
bilgisayarınız detaylı olarak bilirkişi incelemesine tabi olursa bunlar açıklanır. yurt dışından gelen raporda ne tür bilgiler mevcut? eğer o kişi kasten indirdi ise avukatınız bunun sürekli olmadığından ve materyalin azlığından yola çıkarak bir savunma yapacaktır çünki bu suçu kasıtlı işleyenler bu tip yasadışı materyalleri günlerce indiriyor ve cihazlarında bu tip resimler yüzlerce binlerce çıkıyor.
bence barodan avukat talep etmeyin çünki bu konuda uzman ve bilgili olma ihtimali düşük. yanlış yönlendirme ile durumu kötüye sokabilir. bazıları eksik bilgi ile olayı önemsiz görebilir hatta bu forumda da yanlış yönlendirmeler oluyordu, mesela paylaşma yoksa suç değildir veya satışını yapmıyorsanız suç değildir vs. halbuki sadece bulundurmak da ciddi bir suç (2-5 yıl hapis) direk bu konuda uzman bir bilişim avukatı ile devam edin.
Tüm yanıt verenlereteşekkür ederim.
Ben windows işletim sistemi kullanıyorum eğer kullananınız varsa ilk hesap açılışında kullanıcı oluştur bölümünde mail adresi istiyor aynı telefonlardaki gmail hesabı gibi. o tarihlerde kullandığım mail adresi outlook uzantılıydı, ve microsofta ait bir mail. yani bilgisayarımda açık kaldığı süre boyunca bu mail de büyük ihtimalle oturum açılmış diye düşünüyorum.
4 yıl önce erişim gerçekleşmiş, ne şekilde erişimin gerçekleştiği detaylanmış linkler mevut ancak htt p://?skdkmsnnd=452254 gibi harf ve rakamlardan ibaret, dosya isimleri de bu şekilde isjjshhkeje554ejejjchdmms gibi harf ve rakamlardan oluşuyor. yani isim ve linklerden ne olduğu anlaşılmıyor ancak 7 adet resim dosyada bulunuyor. bilirkişiye bu dosyanın tercüme edilmesi istenmiş o da bu raporu tercüme ederek buradaki tespitinde şu cümleyi yazmış; "suça konu olayla ilgili yedi resim dosyası üzerinde yapılan incelemede, tetkik konusu resimlerin çocukların kullanıldığı müstehcen yayınlar olduğu anlaşılmıştır."
Bilgisayarım bilirkişi tarafından incelenmedi, sadece bu rapor yurt dışından gelmiş savcı da bu dosyadaki fotoğraflar üzerinden iddianameyi oluşturdu, özel bir avukattan nasıl destek alabilirim bilmiyorum ya da duruşmada detaylı pc min incelenmesini mi talep etmeliyim, duruşma anında bunu söylesem çok mu geç olur? bu konulara bakan avukatlar da büyük uğraş oluşturduğundan yüksek tutarlı ücretler talep ediyormuş bu nedenle barodan mı talep etsem diye düşündüm.
Daha önce böyle bir süreç yaşamadığım için savcıya ifade verirken sadece onun sordukları sorulara cevap vererek ifadem oluşturuldu. yani direkt olarak ben bir olay anlatmadım. bana barodan bir müdafi görevlendirebileceği, açıklama yapmama hakkımın olduğu ve şüpheden kurtulunması için somut delillerin toplanmasını isteyebileceğim hatırlatılıp açıklandı, haklarımı anladım avukat istemiyorum savunmamı kendim yapacağım demekle diye devam eden bir ibare var ama bana bunların hiç biri söylenmedi, bana ifademin bir örneği de orada verilmedi, dava ile ilgili duruşma bilgisi smsle gelince haberim oldu ve sonrasında uyap sisteminden kendi çabamla edindim. bu şekilde dosyayla ilgili bilgi edindim. savcının yanındaki ifademi çıktı alan personele ifade verip çıktıktan sonra sorduğumda konuyla ilgili evinize tebligat gelir oradan takip edebilirsiniz demişti.