Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

19-12-2017 16:05:14 nemo86 #

Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

merhabalar. yaklaşık 3 ay önce çalıştığım firma tarafından işten çıkarıldım. sgk da işten çıkarılmam belirsiz süreli iş sözleşmesinin isveren tarafından haklı sebep gösterilmeden feshi şeklinde gözüküyor. kıdem ve ihbar tazminatımı aldım. işten çıkarılmam imzaladığım rekabet yasağı sözleşmesini iptal eder mi? bu sektörde bir iş ortaklığına girersem tazminat ödemem gerekir mi? imzaladığım rekabet sözleşmesini boyut nedeni ile ekleyemedim ama şartları aşağıya
ekliyorum. yardımcı olabilecek herkese sonsuz teşekkür ederim. iyi çalışmalar...


REKABET YASAĞI TAAHHÜDÜ
1. İş sözleşmesi yürürlükteyken, çalışanın rekabet etmeme borcunun doğrudan doğruya iş sözleşmesinden kaynaklandığı hususunda taraflar tam bir bilgi sahibidir. İşbu sözleşmenin konusu, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonraki döneme ilişkindir.

2. Çalışan, İşveren nezdinde …………………………. olarak çalışmaktadır. Çalışan, iş ilişkisinin gereği olarak;
a. İşverenin yaptığı işler ve müşteri çevresi hakkında bilgi edinme imkânına sahip olduğunu;
b. Müşterilerle kişisel bir ilişki içerisinde olup, onların özelliklerini, istek ve ihtiyaçlarını bilecek bir pozisyonda bulunduğunu ve İşverenin müşteri çevresi hakkında bilgi sahibi olduğunu;
c. İşverenin müşteri çevresine ilişkin bilgiyi kullanması halinde, İşverenin bundan önemli ölçüde zarar göreceğini bildiğini;
kabul eder.

3. Çalışan, 4. maddedeki sınırlamalar içerisinde kalmak koşuluyla;
a. İşverenin işkolunda faaliyet göstermeyeceğini; faaliyet gösteren –bayii ve acenteler de dâhil olmak üzere- bir başka gerçek ya da tüzel kişi nezdinde çalışmayacağını; bunlarla ortaklık ilişkisine girmeyeceğini; bunlara danışmanlık vermeyeceğini; bunlar ile herhangi bir ticari ilişki içerisinde bulunmayacağını;
b. Yukarıda (a) bendinde sayılı kimselerin akrabaları, mirasçıları, yakın çevresi ile de yine (a) bendinde sayılan ilişkiyi kurmayacağını;
taahhüt eder.

Kabul İrademi Beyan Eden İmzam:
Kabul Etmiyorum! Gerekçelerim ile Önerim:


İşbu sözleşme, …./…./20…. tarihinde, ………. ili, ………. ilçesinde iki nüsha olarak imzalanmış ve birer nüshası taraflara verilmiştir.
YASAĞIN SINIRLARI
4. Çalışanın ekonomik geleceğini tehlikeye atmamak adına, rekabet yasağı şu sınırlandırmalara tabi tutulmuştur:
a. Yer: Rekabet yasağı, …………. ilinin coğrafi alanı ile sınırlı olarak öngörülmüştür. Diğer iller, işbu rekabet yasağı sözleşmesinin kapsamı dışındadır.
b. Zaman: Rekabet yasağı, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte başlar ve 2 (iki) yıl boyunca devam eder. Bu sürenin sona ermesiyle, işbu sözleşmeyle öngörülen rekabet yasağı taahhüdü de ortadan kalkar.
c. Kapsam: Rekabet yasağı, yalnızca İşverenin faaliyetini sürdürdüğü işkolu için geçerlidir. İşveren, alarm ve görüntüleme sistemleri aracılığıyla bireysel ve kurumsal müşterilere elektronik güvenlik hizmeti sunmaktadır. Çalışan, bu işkolu dışında serbestçe çalışabilir.

YASAĞA AYKIRI DAVRANIŞLARIN SONUÇLARI
5. Çalışan, rekabet etmeme borcuna aykırı davranır ise İşverene, son brüt ücreti üzerinden hesaplanacak 12 (on iki) aylık ücretinin toplamı kadar cezai şart öder. Bu cezai şart tenkis edilemez. İşveren, cezai şartı aşan zararlarını ayrıca talep edebilir.

6. Çalışan, yukarıda (a) bendinde belirtilen cezai şartı ödeyerek, rekabet yasağı borcundan kurtulamaz. Çalışan, rekabet yasağı borcundan ancak, İşverenin yazılı onayıyla kurtulabilir. Bu onay, kâğıt ve kalem kullanılarak verilebilir ve onayda İşverenin imzaya yetkili tüm temsilcilerinin ıslak imzasının bulunması zorunludur.

7. İşveren, Çalışanın rekabet yasağına aykırı davranması halinde, Çalışandan yasağa aykırı davranışa son vermesini talep hakkını, işbu sözleşmeyle açıkça saklı tutar.

HUKUKİ UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
8. Tarafların işbu sözleşmede yazılı adresleri, bilinen tebligat adresleri olup, tarafların yazılı olarak yeni adres bildirimleri bulunmadıkça bu adreslere yapılacak tebligatlar bila tebliğ olsa bile tebligat yapılmış, tebliğ edilmek istenilen husus muhatap tarafından öğrenilmiş sayılır.

9. 9 maddeden ibaret bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda, İstanbul Mahkemeleri ve İcra Müdürlükleri yetkilidir.

İşbu sözleşme, …./…./20…. tarihinde, ………. ili, ………. ilçesinde iki nüsha olarak imzalanmış ve birer nüshası taraflara verilmiştir.
19-12-2017 22:54:49 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

Rekabet sözleşmesinin amacı, çalışanın işten ayrıldıktan sonra çalıştığı şirketle rekabet etmemesi içindir.
Dolayısıyla işten çıkarılmak sözleşmeyi kendiliğinden iptal etmez.

Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Bu bakımdan geçerli bir rekabet sözleşmesi yapılmış görünüyor.

Hâkim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilir.

Sözleşmede yazan iki yıl süreden önce sonra ermesi ancak iki halde mümkün olur:

1. Rekabet yasağı, işverenin bu yasağın sürdürülmesinde gerçek bir yararının olmadığı belirlenmişse sona erer.
2. Sözleşme, haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından veya işverene yüklenebilen bir nedenle işçi tarafından feshedilirse, rekabet yasağı sona erer.
20-12-2017 10:45:46 nemo86 #

Cevap: Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

Evet. Benimde sordugum bu zaten. Sgk da isten cikarma sebebi olarak belirsiz sureli is sozlesmesinin isveren tarafindan hakli sebep gostermeden fesh edilmesi olarak gozukuyor. Bu sizin de bahsettiginiz 2. Maddeye giriyor mu bu durumda?
20-12-2017 11:01:57 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

SGK'da işten çıkarma sebebi o şekilde ise giriyor.
20-12-2017 12:11:10 nemo86 #

Cevap: Rekabet sözleşmesinin geçersizliği hakkında

Evet. Kodu sgk dan ogrendim.yardiminiz icin tesekkur ederim iyi çalışmalar.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.