Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Hayvan çifleştirme sonrası paylaşım

10-11-2017 10:50:50 betty_b #

Hayvan çifleştirme sonrası paylaşım

Merhaba,3.5 yaşında dişi french bulldog sahibiyim. Köpeğimi, 15 temmuz tarihinde şikayetçi olduğum kişinin aynı yaşlarda erkek french bulldog köpeği ile çiftleştirdim. Yapmış olduğumuz sözlü anlaşmada 3 yavru olması durumunda 1 erkek yavruyu kendisine vereceğimi kalan yavruların bizim olacağına ve kendisinden hiçbir masraf talep etmeyeceğimize dair anlaştık.5 yavru olursa 2 yavruyu ona verip kalanı bizde kalacaktı. Kendisi başlarda dişi köpek talep etmiyordu. Köpeğim 15 eylül tarihinde beklenmedik bir şekilde sezeryan ile doğum yaptı.( sezeryan masrafımız ve sezeryan sonrası aşılar 2085 tl tuttu). Sezeryan beklemediğimiz bir doğumdu ve bu masraf aramızda hiç konuşulmamıştı. 2 dişi 1 erkek yavru dünyaya geldi. kendisine başta anlaştığımız gibi erkek yavruyu vermek ve karşılığında herhangi bir masraf talep etmemek üzere tekrar anlaştık.Yavrular anne sütü emdiği için 2 ay benimle kalacaktı. Yavru köpek bakımı çok zor yaptığım diğer masrafları saymıyorum bile. Fakat erkek yavru 17 eylül tarihinde öldü. Bu nedenle kendisine verilen sözlü edimi yerine getiremedik. Bunun üzerine şikayetçi olduğum kişi kalan dişilerden birini istediğini söyledi. Bizde kendisine 2 yavruyu bölüşeceğimiz için doğum masraflarını da bölüşmeyi teklif ettik. Doğum masrafları faturalarda mevcut. Ekstra bir şey talep etmedik. Kişi kabul etti. 8 kasım tarihinde yavru sütten kesilmeye başladığı için yavruyu almak istediğini belirtti. Yine sözlü anlaşmamızda parayı havale yapacağını söyledi. Kendisine 8 kasım akşamı yavruyu teslim ettim çünkü iyi niyetli olduğunu düşünüyordum. whatsapp konuşmalarımda yavruyu teslim ettiğim ve masrafları bölüşeceğimize ilişkin yazışmalar var. Fakat karşı tarafın "tamam bölüşeceğiz" gibi bir ifadesi hiç yok çünkü hep sözlü konuşuldu. Fakat herhangi bir itirazı da yok benim yazdıklarıma. Köpeği teslim aldıktan sonra karşı taraf telefonlarımızı açmamaya ve cevap vermemeye başladı. Daha sonra aradığında ise bizi köpek ticareti yapmakla suçladı ve parayı vermeyeceğini belirtti. Ben dün savcılığa gidip dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundum çünkü bu kadının artık iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. 2 ay boyunca bizimle hep iyi geçindi, köpeği aldıktan sonra teşekkür bile etmedi bambaşka bir kadın oldu. Kadının köpeği satmasından ve kazanç sağlamaya çalışmasından korkuyorum. Bu durumda ne yapmalıyım. Köpeği geri istiyorum yada en azından bana masraflarımı öderse o köpeği sattığında bile bir kazanç elde edemeyecek çünkü hemen hemen aynı rakama denk geliyor. onunla kalmasında sa gerçekten başka biri ile kalması daha iyi. Bu kadın son 2 ayda köpeğini başka 2 köpekle daha çiftleştirmiş. Gerçek bir hayvanseverin damızlık inek gibi bu yollara başvurmayacağını düşünüyorum. En başında çok istediğini düşünerek dişi yavruyu verdik fakat şuan çok pişmanım. Nasıl bir yol izmeliyim lütfen yardımcı olun.
10-11-2017 12:27:22 Visco #

Cevap: Hayvan çifleştirme sonrası paylaşım

Hukukçu değilim. Çiftleştirme konularında genel olarak nasıl anlaşıldığını da bilmiyorum. Ancak aranızdaki paylaşım anlaşmasında zaten -bakım görevi sizde olduğu için- fazladan bir yavru almayı haklı olarak kabul ettirmişsiniz. Yani işin mantığına bakınca, fazladan bir yavru zaten sorumluluklar sizde olduğu için hakkınızdır diye anlaşılıyor. Bu sorumluluğun ne tür fazladan yükümlülükler getireceği ya da tamamen sorunsuz bir doğum gerçekleşeceği hiç belli değil. Üstelik üç yavru olması durumunda sizin iki kat fazla yavru alabileceğinizi karşı taraf kabul etmiş. Ve buna karşın bir beklentiye girmiş.

Sorunlar oluşunca dişi köpek sahibi olarak, masrafları sizin üstlenmeniz gerekmiş. Siz fazladan pay almayı kabul ettirip, masrafı paylaşmasını söyleyince, yavaş yavaş hak talebiniz de genişlemiş görünüyor. Üstelik karşı taraf diyebilirdi ki, "bana ait olana iyi bakamadınız, ölümüne neden oldunuz."

Bunları sadece karşı tarafın penceresini de göstermek için yazdım. Yavruları satmamak üzere, baştan birbirinizle bir anlaşma yapmadıysanız, buna da iki tarafın da bir suçlama yapmaması gerekir. Çünkü yavru satın almak isteyecek başka biri de hayvan sevdiği için almak istiyordur diye düşünülür. Erkek köpek sahibinin o ana kadar yavrularla kurabileceği duygusal bağ elbette daha az olmuştur, bu da var.

Bu durumda düşünülüyor ki karşı taraf muhtemelen çıkabilecek aksilikleri de önceden aklından geçirmiştir. Görünen o ki, hukuken elde edebileceğiniz pek bir şey yok gibi. Çünkü dişi köpek sahibi olarak, bunları sizin düşünmeniz gerekirdi. Çünkü sorumluluk sizde. Bir başka sefer için, yazılı anlaşma yapmanız gerekir belki de.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.