Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

07-11-2017 10:19:05 kokluceersin #

Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Yeni ev sahibi ilk önce kirada fahiş oranda zam talep etti.Ben bu oranı kabul etmedim. Kendisi de kirada oturduğunu benden talep ettiği tutar kadar kira ödediğini belirtti. Bende bu durumun beni ilgilendirmediğini,eski kira sahibiyle anlaşmış olduğumuz kira bedelini ödeyeceğimi belirttim.(eski ev sahibi ile kontratı Mart 2016 da yapmıştık. Ev satışı mayıs 2017 de gerçekleşti. Bu arada ödediğim kira 650 tl idi benden talep edilen 1000 tl idi.) Ayrıca bu civarda 1000 liraya kirada oturanında olmadığı belirttim. İnanmadım yani kiracı olduğuna. Kendi oturacağına dair ihtar gönderdi. Ayrıca ihtarda 1000 tl kira istiyordu yine. Bende itiraz edip kendisine ihtar çektim. Talep edilen kirayı ödemeyeceğimi, eski ev sahibi ile yapılan kontratın geçerli olduğunu ve bu kontratta belirlenen kirayı ödeyeceğimi, ayrıca tanınan 6 ay süre içinde de evi boşaltacağımı ihtarda belirttim. Evi 2 ay içinde boşaltım. Gel gör ki ev sahibi evi 2 hafta önce kiraya vermiş. Kendi ihtiyaç sebebiyle kullanmamış. Dedimya inanmamıştım zaten. Şimdi benim bu durumda 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat davası açma hakkım olduğunu araştırmalarım sonucunda öğrendim. Doğru mudur? Nasıl bir yol izlemem gerekir?
07-11-2017 12:13:02 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Türk Borçlar Kanunu'nun 355. maddesinin 1 ve 3. fıkraları uyarınca;
Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
(...)
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.


Bu maddeye dayanarak tazminat davası açabilirsiniz.
Davayı açmadan önce size ihtar gönderen malikin halen tapudaki malik olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
(Sizi çıkardıktan sonra bir başkasına satmış ve yeni alan kiralıyor olabilir.)
07-11-2017 12:38:46 kokluceersin #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Evi satmadığını daha doğrusu satamadığını bu yüzden kiraya verdiğini eski komşularımızdan öğrendik. O malikin halen sahibi olup olmadığı tapu müdürlüğünden öğrenebilir miyim? Bu bilgiyi bana verirler mi?
07-11-2017 13:23:21 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Tapu Dairesi tapu bilgilerini ilgilisine verir.
Bazı tapu daireleri bilgiyi vermekte zorluk çıkarsa da, neden istediğinizi ortaya koyduğunuzda vermesi gerekir.
07-11-2017 14:12:40 kokluceersin #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Teşekkür ederim avukat bey. Birde şunu sormak istiyorum. Bu işlemi bir avukata vekalet vererek kendim duruşmalara vs. gitmeden bu işi halledebilir miyim?
07-11-2017 15:39:34 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

Alıntı:

kokluceersin rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim avukat bey. Birde şunu sormak istiyorum. Bu işlemi bir avukata vekalet vererek kendim duruşmalara vs. gitmeden bu işi halledebilir miyim?

Avukatla yürütmeniz elbette daha iyi olur. Bu durumda sizin de duruşmalara katılmanız gerekmez.
07-11-2017 20:13:21 Hakkarili Arzuhalci #

Cevap: Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmam için ihtar çekti. Evi boşaltım. Fakat tekrar kiraya verdi.

TMK 1020 maddeye göre tapu sicil kayıtları herkese açıktır. Görüldüğü üzere burada hiçbir kısıtlama yoktur. Ancak bu cümlenin ardından da "ilgisini inanılır kılan" şeklinde bir kısıtlama getirilmiştir. Dikkat ederseniz ilgisini ispat eden değil de inanılır kılan.

İlgi nasıl inanılır kılınır?

Örneğin ben bu daireyi satın almak istiyorum dersem bu inanılır bir durum mudur?

İlginin nasıl inanılır kılınacağını ben yıllardır merak ederim, şu ana kadar da çözebilmiş değilim.

Tapuya gidip ne söylesem inanılır, ne söylersem inanılmaz kabul edilmektedir?

Pratikte tapuya gittiğinizde sahibi ile birlikte gelin gösterelim denilir. Bazen de küçük bir bahşiş ile bu işi çözdüğünü söyleyenlere rastlıyoruz.

İlginin nasıl inanılır kılınacağını, bu işin bahşiş vermeden nasıl halledilebileceğini bilen varsa bana da söylerse sevinirim.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.