Cevap: kira sözleşmesinde sonradan eşin eklenmesi
Sorunuzun tercümesi: "Ev satılınca yeni ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye için bir ay içinde çekeceği ihtarı nasıl geçersiz hale getirebiliriz?"
Kastettiğiniz TMK 194/4 maddesi şu şekilde: "Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur."
Öncelikle bu maddenin amacını anlamak gerekir. Bu madde, eşlerden biri, genelde koca, sözleşmeyi kendi başına feshedip, diğer eşi ve çocukları ortada bırakmasın diye konmuş bir hüküm.
Yoksa mesela kiralayan eş kirayı ödemese, ona icra takibi yapılsa, diğer eş kendine de icra takibi yapılmadığı gerekçesiyle tahliyeyi önleyemez.
İhtarı ilk ev sahibine çekeceksiniz, ilk ev sahibinin yeni ev sahibine böyle bir ihtarı haber verip vermeyeceği belli değil, yeni ev sahibi de diğer eşin sözleşmeye katıldığını bilmediği, dolayısıyla diğer eşe ihtar çekmediği için süreyi geçirmiş olacak. Bu hukuk sisteminin koruyacağı bir durum değil.
Sadece eski malike henüz ev sahibi iken ihtar çekseniz, yeni malikin sözleşmeye katılmadan haberdar olduğunu ispatlayamazsınız. Yeni malike ev satıldıktan sonra çekseniz, kanun maddesi "ihtar kiralayana çekilir" diyor. Kiralayan yeni malik değil.
Ev bugün satılsa, yeni malikin ihtiyacı olacağı kesin değil. Belki yatırım amaçlı veya ileride oturmak için aldı.
İhtiyacı olsa bile, zaten 14 şubata kadar oturabiliyorsunuz.
İki ay daha oturmak için anlaşmanız çok zor olmaz.
Zaten 14 şubatta tahliye davası açsa mahkeme 15 nisandan önce gün vermez.