Cevap: Kefil olduğum borçtan kurtulamıyorum
Durumunuzu iki yönden incelemelisiniz:
1- Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarının taşıyıp taşımadığına bakınız.
2- Müteselsil kefil/müşterek borçlu olup olmadığınıza bakınız.
1- KEFALET SÖZLEŞMESİNİN GEÇERLİLİĞİ:
Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe *geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.
Kefalet yukarıda açıklandığı şartları taşımıyorsa, yapılacak icra takibine süresi içinde "Bu kefalet sözleşmesi şu nedenle geçersizdir. Borca ve ferilerine itiraz ediyorum." şeklinde itiraz etmelisiniz.
2- MÜTESELSİL KEFALET/ADİ KEFALET:
Kefil, müteselsil kefil sıfatıyla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girmeyi kabul etmişse alacaklı, borçluyu takip etmeden veya taşınmaz rehnini paraya çevirmeden kefili takip edebilir. Adi kefalette alacaklı, borçluya başvurmadıkça, kefili takip edemez. Eğer kefalet adi kefalet ise, önce eşinize takip yapılmalı, tahsil edilemeyen kısım sizden istenmelidir.
Kefalet müteselsil kefalet değilse, kendi el yazınızla müteselsil kelimesini yazmadıysanız, doğrudan size takip yapılması halinde önce asıl borçluya takip yapılmasını isteyerek itiraz edebilirsiniz.
Bunun dışındaki durumlarda borcu ödeyerek eski eşinize rücu edebilirsiniz. Yani ödediğiniz miktar için ona karşı icra takibi yapabilirsiniz. Tabii, icra takibinden sonuç alabilmek için eski eşinizin mal veya gelirini tespit etmelisiniz.
Yukarıdaki iki durum yok ve ödemeyi geciktirirseniz er ya da geç haciz yoluyla faiz ve diğer masrafları ödemek zorunda kalırsınız.
#1004