Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

26-07-2017 07:44:46 zobara #

Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Merhaba,

İstanbul / Esenyurt'ta bir sitede ev sahibiyim. 2012 yılından beri sahibi olduğum evin emlak vergilerini zamanında ödüyorum. Tapuda 127m2 civarı belirtilen dairenin belirlenmiş rayiçle yıllık vergi yaklaşık 200TLye falan geliyordu. Sosyal medya üzerinde komşularla ortak bir platformumuzda "bizim sitenin dairelerinin rayiç bedele yada vergiye esas m2leri eksik hesaplanmış, o parselin tamamı dairelere bölünmemiş o yüzden verginiz yanlış hesaplanmış, hem geriye dönük güncelleme yapıp borç çıkarıyorlar hem de faiz işletiyorlar" gibi bir bilgi geldi. Dün belediyeyi aradığımda onlar da ruhsattaki sınıf tanımlamasının yanlış olduğunu bunun güncelleneceği bilgisini verdiler. bir iki komşudan 127m2 hesaplanan alanın yeni hesapta 50% civarı arttığı bilgisini aldım.

ben belediyenin e-portalından kontrol ettiğimde halen "eski" bedel gözüküyor. ben belediyeye hiç uğramasam böyle bir bilgi duymasam bu şekilde ödemeye devam edeceğim. büyük ihtimalle gayrimenkulu satarken falan karşıma çıkacaktı bu ek masraf.

Benim sorum buna itiraz hakkım var mı? Güncelleme yapılıp bundan sonra vergin "bu" denmesini bir nebze anlıyorum ama güncelleme yapılıp aslında senin buydu öde 5 senelik denmesini hakkaniyetli bulmuyorum. Bir de bunun üzerine "faiz" istenmesi tamamen yanlış geliyor kulağa.

Yorumlarınız ve yönlendirmeleriniz için şimdidek teşekkür ederim.

Saygılar.
26-07-2017 08:00:12 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Belediye , bu güncellemenin geçmişe dönük olarak hesaplamalara da etki edeceğini ve hem eksik kısmın ödenmesi hem de efaiz ödenmesi gerektiği yonunde bir bilgi verdi mi?
26-07-2017 08:23:14 zobara #

Cevap: Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Alıntı:

Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Belediye , bu güncellemenin geçmişe dönük olarak hesaplamalara da etki edeceğini ve hem eksik kısmın ödenmesi hem de efaiz ödenmesi gerektiği yonunde bir bilgi verdi mi?

geçmişe dönük konusunda belediyeden telefonda doğrudan bilgi verildi, faiz konusunu komşulardan duydum. Tabiki komşunun zaten ödenmemişi var ve faiz borcu var idiyse ve laf çarpıtıyorsa bilemem. İşin esasını belediyeye kendim başvurduğumda anlayacağım ama geriye dönük konusunu belediye doğrudan söyledi. belediyeye giderken biraz bilgili gitmek istiyorum konuda.
26-07-2017 10:03:47 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Emlak vergisi beyanname esasına dayalıdır. Beyannamede evinizin değerini esas olarak gerçek değeri üzerinden göstermeniz gerekir.
Ancak mükellefler pratikte belediyenin açıkladığı rayiç m2 bedeli x m2 olarak beyanname verip, beyan edilen değer üzerinden vergi ödemeyi tercih etmektedir.

Tabii gayrimenkulün m2'si sehven olması gerekenden düşük olarak biliniyorsa, beyan edilen değer de bırakın gerçek değerini, belediyenin m2 hesabına göre hesaplanacak değerin de altında kalmaktadır. Vergi Usul Kanunu'na göre vergi zamanaşımı 5 yıl olduğu için 5 yıl geriye dönük vergi farkı ve faizi istenebilir.

Belediye vergi beyannamesini alıp kontrol eden ve tahsil eden kuruluştur. Dediği de gayrimenkulünü gerçek değeri üzerinden beyan et, bu benim belirlediğim rayiç m2 değeri x gayrimenkulün m2'sinden az olmamalı. Dolayısıyla dairenin m2'sini az biliyordum savunması size fayda sağlamaz.

Büyükşehirlerde emlak vergisi oranı binde 2 olduğuna göre 200 TL ödeyen birinin evinin değeri 100.000 TL olması gerekir.
Evinizi 100.000 TL'ye almak istesem satar mısınız?
26-07-2017 11:13:59 zobara #

Cevap: Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Merhaba Yusuf Bey,

Bilgiler için teşekkür ediyorum.

Beyan üsülu ile dediğiniz beyan tapu bilgileri eşliğinde yapılıyor bildiğim kadarıyla (5 sene önce yaptığım beyanda form bilgileri tam aklımda değil). E-devlete girerek yaptığım kontrolde de gayrimenkulumun m2'si pay/paydası beni bildiğim gibi gözüküyor. Ben gidip tapu müdürlüğünden tapuyu alıp bununla belediyeye başvurmuşum. Burada "sehven" varsa birşey ben yapmamışım. Yani "m2'sini az biliyordum" benim şahsi "bahanem" değil tapuda da öyle gözüküyor.

Saygılar,
26-07-2017 11:43:45 Av.Yusuf Selçuk Ateşkan #

Cevap: Belediye tarafından geçmişe dönük emlak vergisi güncellemesi

Bunun sizin bahaneniz olduğunu söylemedim. "M2 tapuda az göründüğü için öyle beyanname verdim, bu nedenle az vergi ödemişim." şeklindeki ifadenizdeki samimiyete şüphe yok. Ancak zaten vergi kanunu gereği gerçek değer üzerinden beyanname verme sorumluluğu var. Yani sorumluluk "m2 x rayiç değer" üzerinden değil.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.