Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Sonradan imzalatılan iş sözleşmesi

13-07-2017 23:00:48 hadolen #

Sonradan imzalatılan iş sözleşmesi

Ben 2005 yılından beri özel bir şirkette altın bilezik pazarlamacı olarak çalışmaktayım, şirketimizde Adapazarı, Balıkesir, Trakya, İstanbul ve Anadolu olmak üzere ikişer kişiden oluşan toplam 10 kişilik bir ekip var, geçmiş bir zamanda bu ekiplerden birinin başına üzücü bir olay geldi dağıtım sırasında araçlarında bulunan piyasa değeri 1 trilyona yakın altın dolu çantayı çaldılar. Çalınan altınlar sigortalıydı fakat sigorta şirketi kamera kayıtlarında iş arkadaşlarımızın kusurlu olduğunu belirterek ödeme yapmaktan kaçındı ve şirketimizde bundan sonrası için tedbir amaçlı hepimizin önüne bir sözleşme koydu ve imzalayın dedi. Sözleşmede bulunan özellikle 13. madde bizleri fazlasıyla düşündürmeye yetti. İlk olarak 6 arkadaşımız bu sözleşmeleri imzaladı daha sonra 2 kişi daha imzaladı ve en sona ben ve şirketteki en kıdemli arkadaşım kaldık ikimizde 13 senedir burada çalışmaktayız.

Sözleşmede bulunan 13. madde aynen şu şekilde İşçiler tarafından taşınan çantanın hırsızlık veya başkaca bir sebeple zayi olması durumunda sigorta şirketi işçilere atfedilen bir sebeple sigorta bedelini ödemekten imtina eder ise işçiler oluşan zararı işverene müştereken ve müteselsilen nakden veya defa ten ödemekle yükümlüdürler. Bu durumda işveren dilerse işçinin iş akdini haklı nedenle tazminatsız ve derhal feshetme hakkına sahiptir, işverenin bu hakkını kullanmamış olması bu hükmü geçersiz kılmayacaktır..

13. maddeden dolayı imzalamaktan kaçındık fakat bize inanılmaz bir baskı uyguladılar, yaklaşık 1 haftadır imzalamamak için büyük bir mücadele verdik, imzalamazsanız defolun gidin dediler fakat göndermediler, tazminat vermemek için kendimizin gitmesini düşünmüş olabilirler ama her türlü baskıya maruz kaldık hem imza için zorladılar hemde işte siz bizim evladımız gibisiniz bize güvenmiyor musunuz biz sizin gitmenizi istemiyoruz sizin gibi başka adamımız yok diyerek iyi polis kötü polisi oynadılar.

Sonuç olarak bugün geriye kalan 2 kişi olarak bizde imzaladık fakat biz sözleşmeleri alıp avukatımıza soracağımızı söyleyerek dışarıda bir yerde arkadaşımla imzalarken birbirimizi videoya çektik ve imzalarken şöyle bir cümle kurarak imzaladık çalışmakta olduğum iş yerinin yaptığı baskılara dayanamayarak ve işimi kaybetmemek için 12/07/2017 tarihinde imzalıyorum diyerek okudum anladım onaylıyorum yazarak imzamı attım, aynı şekilde arkadaşımda yaptı ve bende onu videoya çektim ve götürüp iş yerine verdik (videoda tarih söylememizdeki sebep sözleşmede tebliğ tarih olamaması)
Soruma gelince bu sözleşmenin bağlayıcılığı var mıdır? Neticede biz 3000 lira maaşla çalışan insanlarız ve ekstra bir gelirimiz primimiz yok ALLAH korusun başımıza yine böyle bir kötü olay geldiğinde bizim böyle büyük paraları ödeyebilecek karşılayacak gücümüz yok fakat 13. maddede sigorta şirketinin ödemekten kaçınması halinde bizden tahsil edeceği apaçık yazmaktadır ve tazminatsız işten atılacağımız. Ayrıca sigorta şirketleri bu tür durumlarda ödemekten kaçınmak için her şeyi sebep gösteriyor.. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
13-07-2017 23:35:36 thurus68 #

Cevap: Sonradan imzalatılan iş sözleşmesi

İşçinin kusuru nedeniyle işveren zarara uğrarsa zaten sözleşmeye gerek yok. Dava edip zararını tazmin edebilir. İşyerini zarara uğratan kusuru oranında zararı karşılamakla yükümlüdür.


İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin II. bendinin (ı) bendine göre, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işverenin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması haklı fesih nedenidir. Bu hükümden hareketle, işçinin bu miktara ulaşmamakla beraber işverenin malına zarar vermesi geçerli fesih nedeni sayılmalıdır.

Kısa bir araştırmayla bunları buldum avukat arkadaşlar daha iyi bilirler.
14-07-2017 00:08:48 hadolen #

Cevap: Sonradan imzalatılan iş sözleşmesi

Bence bunun bizlere yüklenmesi çok ağır, şimdi patron bunu bize imzalatarak kendini garantiye aldı kötü bir olay yaşanması durumunda kaybını ya sigorta şirketi ödeyecek eğer ödemez ise işçi ödeyecek. Sigorta şirketine senelik 25.000 dolar ödeme yapılıyor ben 3000 lira maaşla çalışıyorum. Şirket aracıyla kaza yaparım zararı öderim, veya bir başka teçhizat diyelim zarar gördü ödeyelim ama bence bu çok saçma ben pazarlamacıyım güvenlik değilim. buna şöylede örnek verebiliriz bir kuyumcu soygun yaşasın patron çalınan altınları ordaki işçiden tahsil etsin herhangi bir kusur bularak neden girerlerken görmedin neden hemen alarma basmadın gibi vs vs. Ayrıca sigorta şirketi mutlaka bir kusur buluyor neden sağına baktın neden sola bakmadın neden çantayı oraya koydun neden hırsızı farketmedin neden daha hızlı binmediniz arabaya vs vs yani ucu çok açık, anca silahlı bir soygun yaşayıp canımızın gitmesi lazım o zaman ödeme yapıyor şirkete. Daha önce işe başlarkende dahil hiçbir imzam bulunmamaktaydı öğrenmek istediğim sözleşmeyi imzalarken videoya çekip baskıyla ve işimi kaybetmemek için imzaladım dememin bana bir faydası olacakmıdır teşekkür ederim..
14-07-2017 00:46:27 thurus68 #

Cevap: Sonradan imzalatılan iş sözleşmesi

Sonuçta işveren finans kuruluşu değil. Başkaları yüzünden para kaybettiyse illaki tazmin etmesi gerekir. Önemli olan kusurun objektif bir şekilde uzmanlarca tespit edilmesi diye düşünüyorum.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.