Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Uçuş personeli hakkında

30-08-2006 10:39:25 kenangulal #

Uçuş personeli hakkında

Merhaba, Türkiyede son yıllarda gelişen özel havayollarında çalışan uçuş personelinin hizmet sürelerini düzenleyen bir kanunun olmadığını öğrendim, bende eski bir özel hava yolu uçuş personeliyim, sizlerden öğrenmek istediğim şu, SOSYAL SİGORTALAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tahsisler Dairesi Başkanlığı ,B.13.1.SSK.0.07.00.00/V-031/566030 sayılı genelgesinde;
"3570 sayılı Kanunla değişik 3160 sayılı #8220;Emniyet Teşkilatı Uçuş Hizmetleri Tazminat Kanunu#8221;nun 15 inci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi sözleşmeli pilot ve uçuş ekibi personelinin uçucu olarak geçirdikleri fiili hizmet müddetlerinin her yılı için 90 gün itibari hizmet müddeti eklenmesi öngörülmüştür. "

Yukarıdaki genelgedeki hükümler eşliğinde özel hava yolu uçuş personelinin yararlanma olasılığı varmı? yada benim bulamadığım fakat ilgili konuyu düzenleyen bir kanun varmı ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.

Saygılarımla

Kenan Gülal


Genelge:

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tahsisler Dairesi Başkanlığı

Sayı : B.13.1.SSK.0.07.00.00/V-031/566030 A n k a r a
Konu : Pilot ve Uçuş Ekibi Personelinin 23/07/1998
İtibari Hizmet Müddeti.


G E N E L G E
12-87.Ek


3570 sayılı Kanunla değişik 3160 sayılı #8220;Emniyet Teşkilatı Uçuş Hizmetleri Tazminat Kanunu#8221;nun 15 inci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi sözleşmeli pilot ve uçuş ekibi personelinin uçucu olarak geçirdikleri fiili hizmet müddetlerinin her yılı için 90 gün itibari hizmet müddeti eklenmesi öngörülmüştür.
Sözkonusu Kanunda, 506 sayılı Kanunun itibari hizmet süresine ilişkin hükümlerine yer verilmediğinden, uygulama 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 35 inci maddesi doğrultusunda yürütülecektir.
Buna göre, ilgili personelin 3570 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 13/06/1989 tarihinden sonra uçucu olarak geçirdiği sigortalı sürelerin her yılı için 90 gün itibari hizmet müddeti aylık bağlama oranının hesaplanmasında prim ödeme gün sayılarına eklenecektir. Ancak, itibari hizmet müddeti aylığa hakkazanma koşullarında dikkate alınmayacaktır.
Örneğin, 4500 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen bir sigortalının, ayrıca kamu kurum veya kuruluşlarının birinde 506 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli pilot olarak 900 gün çalışmasının bulunması durumunda; toplam prim ödeme gün sayısı 4500 + 900 = 5400, aylık bağlama oranının hesaplanmasında ise itibari hizmet müddeti de ilave edilerek 5400 + (900 x 0.25) = 5625 gün olarak alınacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında 506 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak çalışan sözleşmeli pilot ve uçuş ekibinin itibari hizmet müddeti kapsamındaki süreler için farklı prim ve ayrı sigorta prim bordrosu alınmadığından bu nitelikteki süreler tahsis aşamasında ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından düzenlenen onaylı çalışma belgeleri ile Kuruma bildirilecektir.
Bilgisayar aylık bağlama programlarında gerekli değişiklik yapılıncaya kadar, 3160 sayılı Kanuna göre itibari hizmet süresi de dikkate alınarak aylık bağlanacakların işlemleri manuel olarak sonuçlandırılacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederiz.


Mustafa KONUK Kemal KILIÇDAROĞLU
Genel Müdür Yardımcısı Genel Müdür
D A Ğ I T I M :
Gereği İçin : Bilgi İçin :
MERKEZ VE TAŞRA ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK
TEŞKİLATINA BAKANLIĞINA
30-08-2006 21:10:49 Av.Mehmet Taylan Karakum #
Merhabalar,

Konu hakkında tam ve kesin bilgi sahibi değilim. Ancak; örneğin, İş Kanunu'na tâbi olmadığınızı, bu nedenle uyuşmazlıklara Borçlar Kanunu'nun uygulandığını biliyorum.

SSK uygulamasıyla ilgili olarak; 1998 yılındaki bu uygulamadan sonra mevzuatın ne olduğu hakkında, Kurum'dan yazılı bilgi talep edilebilir ya da internet sitesinden sorgulama yapılabilir. Ancak; bu genelgenin, Anayasal eşitliğe aykırı olması sebebiyle ve hala tüm çalışanları kapsayan bir düzenleme yapılmadıysa; dava edilebileceğini düşünüyorum.

Merak ettim, ayrıca araştıracağım.

Saygılar,
31-08-2006 13:17:51 Av.Abbas Bilgili #
Özel hava yollarında çalışanlar için ben de bir hüküm bulamadım, ama devlet hava yollarında çalışanların itibari hizmet süresinden yararlanırken diğerlerinin yararlanamamsı Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır diye düşünüyorum. Şayet hizmet tespiti davası açarsanız, hakimden konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep etmeniz gerekir. Uzun bir süreç. Kolay gelsin. Selamlar.
01-09-2006 14:49:42 av.murat b #
Sayın soru sahibi,
Durumunuz biraz sıkıntılı ve karışık. Özel Havayolları Uçuş personeli olarak 506 sayılı yasaya tabisiniz bildiğim kadarıyla. Ancak 506 s.y. ek 5. maddesinde itibari hizmet sürelerinden yararlanacaklar sayılmış. İçerisinde sizin mesleğiniz bulunmamakta. Ancak kamu kurumu bünyesinde çalışmakta olan diğer uçıuş personeli için belirttiğiniz gibi özel düzenlemeler bulunmakta. Doğal olarak aynı işi yapan ve fakat ayrı sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışanlar hakkında farklı hükümlerin uygulanması malesef eşitsizlik oluşturmakta. Anayasal eşitlik kavramı ile olayın çözümlenmesi de son derec zor kanısındayım. Zira sizin gibi çalışanlar hakkında mevcut bir düzenleme yok. Dolayısıyla olmayan bir düzenlemenin anayasaya aykırılığını ileri süremeyiz. Kamu kurumunda çalışanlarla aynı işi yapıyor olmanız ancak farklı uygulamalar tabi olmanız diğer meslek grupları içinde geçerlidir. Bu durumda sosyal haklar için diğer meslek grupları da kamu kurumunda çalışanları emsal göstererek aynı hakları isteme yoluna gidecektir, fakat bu durum anayasal eşitlikle çözümlenebilecek bir durum değildir. Malesef sosyal baskı grupları oluşturarak meclise kanun / yeni düzenleme getirilmesi için baskı yapmalısınız. yoksa mahkemeler yasal düzenlemesi olmayan ve anayasal eşitliği tartışma konusu olabilecek bir konuda olumlu karar vermeleri son derece zordur. Saygılarımla
01-09-2006 15:09:17 Av.Emrah Yavuzcan #
AÇIKLAMA
(1) 28/2/1985 tarih ve 3160 sayılı Emniyet Teşkilatı Uçuş Hizmetleri Tazminat Kanununun 15 inci maddesi gereğince Emniyet Genel Müdürlüğü uçucu personeli de aynı haktan yararlanır.
(2) 8/6/1989 tarih ve 3570 sayılı Kanunun 12 nci maddesi ile değiştirilen 3160 sayılı Kanunun 15 inci maddesi uyarınca 1/7/1989 tarihinden sonra bu haktan sadece Emniyet Genel Müdürlüğü uçucu personelinden sözleşmeli olarak görev yapanlar yararlanır.

Özel şirketlerde çalışan uçuş personeli için Havacılık Kanunu, Borçlar Kanunu ve şirketle yapılan sözleşme geçerlilik alanı bulacaktır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.