Alıntı:
arif ertuğrul rumuzlu üyeden alıntı
Hayırlı günler,eşim Meme CA tanısıyla ameliyat oldu, sırasıyla kemoterapi ve radyoterapi seanslarını aldı ve şimdide tablet tedavisi alıyor, 2015 Eylül 20 de ilk maaşını aldı ve malulen emekli oldu, 1 yıl sonunda kontrol muayenesi raporuna göre ( bu rapor bize verilmedi, % de oran ne yazıyor bilmiyoruz ) Mardin sigortalı olduğu için Gaziantep Sağlık Kurulu Malulen emekliliğini sonlandırdı, gerekçesi % 60 engelliliğinin bulunmaması,çalışabilir olması,yani Kanser hastalığının geçmiş ,hastanın iyileşmiş olmasına karar verildi.
Karara itiraz yazısı yazarak konunun birde Ankara Yüksek Sağlık Kurulunda görüşülmesini istedik, kurulda RED kararı verdi,,
Eşime bugün öğrendiğim kararı nasıl söyleyeceğimi bilmiyorum, tekrar hastalığının nüksetmesinden korkuyorum,çünkü moral bozukluğu başlıca etken, can sıkıntısı ile yeniden KANSER nüksederse tekrar tedaviyi kesin bir şekilde RED ediyor. 2 çocuğum var ve asgari ücretli çalışıyorum ve tedavi halen devam ediyor,Vve halen borç içindeyim, bu hastalık bir deyim ile zengin hastalığı,, kullandığımız ilaç Nolvadex-D 20 mg ın yan etkisi Rahim duvarını kalınlaştırması ve birde etkilenen diğer organlar var.
İptal edilecekti neden baştan emekli edildi,, Masa başında kağıt üzerinde hangi değerler bu hastalığın geçtiğini belirtiyor, % 60 iş gücü kaybı bulunmuyor çalışabilir deniliyor, KANSER hastası bir bayanı ben hangi işte çalıştırayım ve hangi işveren hasta bir işçi alır ?
İŞ Mahkemesine dava açmamız mı gerekiyor ?
Bölge idare mahkemesine de detaylı bilgi ile başvurmamız söylendi,,
sizce ne yapmalıyım, eczanede çalışıyorum ve bu arada benimde psikolojim ciddi manada bozuldu, SAYGILAR.
buyrun değerli üyemiz ;
öncelikle geçmiş olsun acil şifa diliyorum...
Malullük aylığının kesilme nedenleri?
Malullük aylığı, sigortalının;
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa veya yabancı bir ülkenin mevzuatına tabi olarak çalışmaya başlaması halinde çalışmaya başladığı tarih itibariyle,
Yapılan kontrol muayenesi sonucu sigortalının malullük halinin ortadan kalktığının tespit edilmesi halinde ise buna ilişkin raporun tarihini takip eden aybaşından itibaren malullük aylığı kesilir.
Malullük aylığı almakta iken çalışmaya başlaması nedeniyle aylığı kesilen sigortalı işten ayrıldıktan sonra tekrar malullük aylığının bağlanmasını talep edebilir. Kurum tarafından kontrol muayenesi yaptırılan sigortalının maluliyet halinin devam ettiği tespit edilir ise malullük aylığı yeniden bağlanır.
Maluliyet aylığı alanlara kontrol muayenesi nedir?
• Maluliyetine karar verilen sigortalının ileride maluliyet derecesinin değişebileceğinin düşünülmesi halinde Kurum Sağlık Kurulunca,
• Kurum Sağlık Kurulunun kararına karşı sigortalının veya hak sahiplerinin itirazları halinde,
• Sigortalının maluliyetinin tespiti ile ilgili olarak diğer kimselerin itirazları veya şikayet ya da ihbar hallerinde,
• Kurumun yürüttüğü denetim, inceleme ve soruşturma sırasında ihtiyaç duyması halinde sigortalının maluliyetine karar verilen hastalık ya da sakatlığı ile ilgili olarak yeniden muayene ve tetkike tabi tutulabilir buna kontrol muayenesi denir.
Kontrol muayenesine Sağlık Kurulunca ihtiyaç duyulması veya sigortalının kendisinin ya da hak sahiplerinin itirazları sonucu yapılan kontrol muayenesi sonrasında düzenlenen raporda;
Sigortalının maluliyet halinin devam ettiğine karar verilmiş ise malullük aylığını almaya devam eder.
Maluliyet halinin ilerleyip muhtaç duruma düştüğü tespit edilmiş ise buna göre malullük aylığı yeniden hesaplanır.
Sigortalının maluliyet halinin ortadan kalktığı, bir başka söyleyişle çalışma gücünü ya da meslekte kazanma gücünün kayıp oranı %60 altına düştüğü tespit edilirse rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren malullük aylığı kesilir.
Ancak malul olmadığı halde malullük aylığının bağlandığı tespit edilir ise aylık bağlandığı tarihten itibaren kesilerek, ödenen aylıklar faizi ile birlikte geri alınıp, müsebbipler hakkında yasal işlem yapılır.
Malullük aylığı alırken aynı zamanda emekli aylığını da alınabilir mi?
Malullük aylığı almakta iken emekliliğini de hak eden sigortalıya, sigortalının yazılı müracaatı halinde emekli aylığı da hesaplanır. Her iki aylık karşılaştırılır. Hangisi yüksekse o aylığı ödenir. Diğer aylık kesilir.
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %60 ve daha yukarı oranda kaybeden sigortalılara hem gelir hem de malullük aylığı bağlanır. Yüksek olanın tamamı diğerininse yarısı ödenir.
Kadın Sigortalılardan Bakımına Muhtaç Derece Özürlü Çocuğu” olanların emeklilik yaş haddinin indirilmesi
Bakıma muhtaç özürlü çocuğu olan kadın çalışan hakkında düzenlenecek sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin Kurum Sağlık Kurullarınca incelenmesi neticesinde, çocuğunuzun “ Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğuna” dair karar çıkması halinde, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayınızın dörtte biri, toplam priminize eklenir ve eklenen bu süre emeklilik yaş haddinden indirilir.
Malulen emeklilik için SGK’yı dava süreci
Malulen emekliliğin sağlıkla ilgili ön şartı işe girildiğinde malul sayılacak derecede hasta olmamaktır. Ama SGK oranı ne olursa olsun işe girmeden evvel var olan hastalıklarda malulen emekli etmiyor ise SGK dava edilerek kazanılması halinde Mahkeme kararı ile emekli olma şansı vardır.
Bu süreç şu şekilde olmalıdır;
En son çalıştığınız veya ikametgâhınızın bağlı olduğu SGK’ ya malulen emeklilik için talepte bulunun,
SGK sağlık raporu oranı sebebiyle reddederse,
SGK Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edin,
İtirazınız red olunca da İş Mahkemesinde dava edin.
Konu ile İlgili Yargı Kararı
T.C.Yargıtay 10. Hukuk Dairesi E. 2008/9350 sayılı kararında;
• Kimlerin Malul Sayılacağı ( İlk Defa Çalışmaya Başladığı Tarihte Malul Sayılmayı Gerektirecek Derecede Hastalık ve Arızası Bulunmayan Sağlık Kurulu Raporundaki Görme Kaybına İlişkin Çalışma Gücü Kaybı Oranı da Eklendikten Sonra Çalışma Gücünün 2/3’ünü Kaybedenler )
• Maluliyet Aylığı İstemi ( İlk Defa Çalışmaya Başladığı Tarihte Malul Sayılmayı Gerektirecek Derecede Hastalık ve Arızası Bulunmayan Rapordaki Görme Kaybına İlişkin Çalışma Gücü Kaybı Oranı da Eklendikten Sonra Çalışma Gücünün 2/3’ünü Kaybeden Davacının İsteminin Kabulü Gereği )
• Çalışma Gücü Kaybı ( Maluliyet Aylığına Hak Kazandığının Tespiti İstemi -ilk Defa Çalışmaya Başladığı Tarihte Malul Sayılmayı Gerektirecek Derecede Hastalık ve Arızası Bulunmayan Rapordaki Görme Kaybına İlişkin Çalışma Gücü Kaybı Oranı da Eklendikten Sonra Çalışma Gücünün 2/3’ünü Kaybeden Davacının İsteminin Kabulü Gereği )506/m.53
Özet: Davacı, çalışma gücünü 2/3 oranında kaybettiğinin ve maluliyet aylığına hak kazandığının tespitine karar verilmesini istemiştir. Davacının ilk defa çalışmaya başladığı tarihteki çalışma gücü kaybı oranının % 63 olduğu ve bu oranın 2/3 oranı karşılığını oluşturan % 66,66 oranının altında kaldığı gözetilerek; ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızası bulunmayan, sağlık kurulu raporundaki görme kaybına ilişkin çalışma gücü kaybı oranı da eklendikten sonra, çalışma gücünün 2/3‘ünü kaybetmiş konuma düşen davacının isteminin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırıdır.