Cevap: ekran fotosu alma delil sayılırmı?
Delil teşkil edip etmeyeceği bir çok unsura bağlı olarak değişir. Uzun ve detaylı bir konu.
Ekran görüntüsünün nasıl alınacağı, delil olarak sunulacak içerik tipine göre değişebilir. Statik(durağan) internet sayfaları ile dinamik sayfaları farklıdır. Ekran fotoğrafı, durağan bir şey olduğundan sabit bir makale sayfasını göstermek için uygun olabilirken, dinamik internet sayfaları için o kadar iyi bir araç olmayabilir. Tek bir standardı yoktur ama güvenilir nitelikte ekran görüntüleri için genel olarak şu özellikleri taşımasında fayda var:
- Ekran görüntüsünü imkan var ise tercihen bir uzman nezaretinde (örnek, noter, bilişim uzmanı, bilirkişi, vb) kayıt altına alınmasını sağlayınız.
- Yok ise kendiniz alacaksanız, ekran görüntüsünü kendi bilgisayarınızda almak yerine, herkese açık bir yerdeki bir bilgisayardan (mesela bir internet kafede) alınız. (Telefon için bu geçerli olmayabilir)
- ekran görüntüsü kaydını nerede, ne zaman, nasıl yaptığınızı kayıt altına alınız.
- Fotoğraf karesi şeklinde değil de video olarak ekran görüntüsü alınız. Özellikle sosyal medya sayfaları gibi sık değişen dinamik internet sayfaları için bu çok önemlidir.
- Kaydı yaparken, direk ilgili içeriğin olduğu sayfayı değil oraya geliş sürecini de adım adım video olarak gösteriniz.
- Sayfalar açılırken adres satırları da muhakkak kayıt içerisinde olsun. (O kısımlar otomatik olarak değişen ve ilgili sayfa hakkında üst veri içeren önemli kısımlardır.)
- Video dosyasında kesinti, duraklatma, kapatma vb olmadan tek seferde bir bütün olarak kayıt ediniz, Ses de açık olsun ve imkan var ise görüntü üzerinde tarih-saat de görünür olsun. Kaydı, hiç bir kesme, kısaltma, düzeltme yapmadan CD içerisinde sununuz.
Bu şekilde ekran kaydının güvenilirliği sadece bir fotoğraf karesine göre daha da yüksektir.