Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Sözleşmeden caymak istiyorum

06-10-2016 17:34:48 galif #

Sözleşmeden caymak istiyorum

Ben üniversitede kurulan standtan birtakım set kitap aldım. Bu kitapların yanında internet ortamında kullanabileceğim pdf şeklinde kitap seti de hediye edildi. Satıcı telefonuza şifre gelicek dedi ve geldi ben bu şifreyi hiç kullanmadım. Kitapları aldığım gün geri iptal etmek istedim müşteri hizmetlerini aradım size bir hafta içinde dönecekler dendi. Bugün bana döndüler ben iade etmek istediğimi söyledim fakat bana dijital kitaplar olduğu için iptal etme şansımız olmadığını söylediler ben hiç girmediğimi belirttim ayrıca sözleşmede bu belirtilmemiş. Ben diğer ürünlerin ambalajlarını açmadım hala aldığım gibi duruyor. Ben bu kitapları iade etmek istiyorum lütfen yardım edin hala 7 gün iade sürem var ve bi şekilde vermem lazım. İnternette çeşitli problemler duydum bu firma hakkında keşke araştırmadan almasaydım. İmzaladığım sözleşme: "Tüketici 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Maddi ortamda sunulan dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı, malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde kullanılamaz. Bu maddede geçen cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü Tüketiciye aittir
06-10-2016 23:35:01 CanCi #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Merhaba.

Müşteri Hizmetlerinden cevap beklemenize gerek yok. 14 gün içinde, yazılı bir şekilde cayma hakkınızı kullandığınızı karşı tarafa belirtmeniz yeterli.

MADDE 10/1 Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi dolmadan, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.

Madde 10/2 Cayma hakkının kullanılmasında tüketici bu Yönetmeliğin ekinde yer alan formu kullanabileceği gibi cayma kararını bildiren açık bir beyanda da bulunabilir.

Ancak bunu posta ya da faks ile değil, e-posta ya da ihtarnameyle yapmanızı öneririm. Elinizde kanıt olması açısından. Çünkü yönetmelikte madde 10/4 cayma hakkının kullanıldığını kanıtlama yükümlülüğünü size veriyor.
06-10-2016 23:52:57 galif #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Ben e posta yoluyla cayma talebimi belirttim bide posta yoluyla göndermem gerekir mi?
Birde iade edebilme şansım var mı? Yani sonuçta hiç kullanmadım bana dijital yayınları bahane ediyor ancak bu dijital yayınlar sözleşmede yazmıyor.
07-10-2016 00:40:40 CanCi #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Anlattığınıza göre dijital yayınlar zaten sizin sipariş ettiğiniz bir şey değil. Dolayısıyla "ama biz size bu hediyeyi verdik, iade almayız" diyemezler. Yönetmelik çok açık. Sözleşmeler, yönetmelikleri sadece tüketici lehine olacak şekilde esnetebilir. Size sadece tatava yapıp, 14 günü geçirmeye çalışıyorlar. Sözleşmede, cayma talebini iletebileceğiniz bir e-posta adresi olmalıdır. Oraya ilettiyseniz talebinizi sorun yok. Kabul etmezlerse tüketici heyetine başvurun.
07-10-2016 08:25:51 galif #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Çok vaktinizi alıyorum biliyorum ama kusura bakmayın anlamıyorum bu meselelerden.
Ben şimdi bunların parasını ödemezsem borç belli oranda artacak sanırım. Hiçbir şekilde ödeme yapmama gerek yok değil mi yani icra filan gelmesi halinde. Yani sonuç olarak ben kitapları kullanmayacağım parayı ödemeyeceğim şimdilik sadece cayma talebimi belirteceğim değil mi.
07-10-2016 23:10:12 CanCi #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Sizi hukuken yanlış yönlendirmek istemem. Eğer resmi hukuki destek istiyorsanız mutlaka bir avukata başvurun. Ancak benim 6502 ve 6098 sayılı kanunlarla ilgili bilgim iyi düzeydedir. Bahsettiğim maddeler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, 6502 sayılı kanunun 48 ve 87 sayılı maddelerinden aldığı yetkiyle çıkardığı İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği'nden alınmadır.

Cayma hakkı 8. maddede açıklanır:

MADDE 8/1: Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

9. madde daha önemli bir şeyi belirtir. O da şu:

MADDE 9/2: Satıcı veya sağlayıcının bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya tüketiciyi cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmemesi durumunda tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin bir yıllık süre içinde yerine getirilmesi veya cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmenin bu süre içinde yapılması halinde, on dört günlük cayma hakkı süresi, söz konusu yükümlülüklerin yerine getirildiği veya cayma hakkına ilişkin bilgilendirmenin gereği gibi yapıldığı günden itibaren işlemeye başlar.

Sözleşmedeki cayma hakkıyla ilgili madde bu sebepten dolayı var. Siz itiraz edip "Ben on dört gün içinde cayma hakkımı kullanmak istedim, bana öyle bir hakkın yok dediler. Yanlış bilgilendirdiler." dediğinizde "Sözleşmeye bile yazmışız, bilgilendirmişiz. Daha ne yapalım?" diyerek, zamanaşımından hak kaybına uğramanızı sağlamak için.

Cayma hakkının kullanım şekli 10. maddede belirtilir:

MADDE 10/1: Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi dolmadan, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.

MADDE 10/4: Bu maddede geçen cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.


Burada dikkat edilmesi gerekilen husus şudur ki, madde 14 cayma hakkının istisnası olan durumları tanımlar. Ancak bu durumlardan hiç biri, sizin durumunuzla örtüşmemekte.


Yönetmeliği kendiniz de okuyarak yorumlayabilirsiniz. Benim önerim e-posta atarak elinizde kanıt bulunacak şekilde cayma hakkınızı kullanmanız, uymamaları halinde mahkeme yoluna gitmeniz.
07-10-2016 23:33:21 galif #

Cevap: Sözleşmeden caymak istiyorum

Ben bugün cayma talebimi dilekçe göndererekte belirttim. Bakalım nasıl dönüş yapacaklar. Bide bu ürünler toplam 1200TL değerinde bunun için tüketici hakem heyeti kararı bağlayıcı olmuyor diyorlar yani illa mahkemeye başvurmam gerekiyor yanlış anlamadıysam.
Son olarakta diyelim cayma kararım mahkeme filan oldu kabul olmadı ben bu zaman diliminde taksitleri ödemediğim için belli oranda faiz biner mi? Yoksa eğer cayma kesin olarak red edilirse bundan sonra planlanmış ödeme şekli devam mı eder?
Şimdiden teşekkürler




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.