ERTELEME İŞLEMİNE İLİŞKİN EN ÇOK SORULAN SORULAR
OTURMA VEYA ÇALIŞMA İZNİNE SAHİP OLARAK YABANCI ÜLKEDE ÇALIŞMAKTAYIM. ASKERLİĞİMİ ERTELETMEK İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR ?
Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla ve umuma mahsus pasaport hamili olarak yabancı ülkede fiilen bulunuyor iseniz, erteleme işlemi için bölgesinde ikâmet ettiğiniz Türk konsolosluğuna başvurmanız gerekmektedir.
ERTELEME İŞLEMİNİ YAPTIRMAK İÇİN KONSOLOSLUĞA HANGİ BELGELERİ İBRAZ ETMEM GEREKİYOR ?
Erteleme işlemini yaptırabilmek için yurt dışındaki statünüze göre ibraz etmeniz gereken belgeleri Bakanlığımıza ait
www.asal.msb.gov.tr internet adresinden öğrenmeniz mümkündür.
ASKERLİĞİMİ ERTELETTİM, ÇALIŞTIĞIM FİRMA BENİ TÜRKİYE#8217;DE GÖREVLENDİRDİ. ASKERLİĞİM ERTELİ İKEN TÜRKİYE#8217;YE GELİP ÇALIŞABİLİR MİYİM?
Askerliğiniz erteli iken yurt dışında çalıştığınız firma tarafından görevlendirilmeniz nedeniyle, kısa süreli olarak Türkiye#8217;de çalışmanızda bir sakınca yoktur. Ancak, çalışma süresinin uzun olması ve özellikle bir takvim yılında toplam olarak altı aydan fazla Türkiye#8217;de ikâmet etmeniz ve ücret/maaş/yolluklarınızın Türkiye#8217;deki bir kurum tarafından ödenmesi halinde ertelemenizin iptal edilmesi ve durumunuza uygun askerlik işlemine tâbi tutulmanız gerekir.
ERTELEME İŞLEMİNİ YENİLEMEK İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR ?
İlk erteleme işlemini yaptırırken konsolosluğunuza ibraz ettiğiniz belgeleri tekrar posta ile konsolosluğunuza gönderdiğiniz ve önceki erteleme döneminde bir takvim yılında toplam olarak altı aydan fazla süre ile (altı aylık/bir yıllık ertelemeye tâbi ülkelerde erteleme süresinin yarısı kadar) Türkiye#8217;de kalmadığınızı belgelediğiniz takdirde, müteakip erteleme işleminiz yapılacaktır.
Ancak, altı aylık/bir yıllık ertelemeye tâbi ülkelerde bulunanlar, müteakip erteleme işlemi için de ertelemeye esas teşkil eden bilgi ve belgelerle birlikte bizzat konsolosluğa başvurmak zorundadırlar.
HANGİ HALLERDE ERTELEME HAKKIMI KAYBEDERİM ?
*Erteleme işlemine esas teşkil eden yabancı ülkedeki statünüzü kaybetmeniz halinde,
*Askerliğiniz erteli iken yurda kesin dönüş yaptığınızda,
*Sınır dışı edildiğinizde,