Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İnternet üzerinden para transferi

28-04-2004 23:37:26 guuf #

İnternet üzerinden para transferi

Merhabalar,

Başım büyük bir derdin içinde ve bu işten anlayan avukatların yada bilirkişilerin yardımına ihityacım var. önce biraz kendimden bahsetmek isterim. 23 yaşındayım, kendimi bilgisayar programcılığı üzerinde geliştiriyorum. 3-4ay sonra askere gideceğim ve askere gideceğim için 1- 1.5 senedir boştayım. zaman zaman kendi hazırladığım ufak tefek programları internet üzerinden satarak harclığımı çıkarmıştım.. neyse olayı anlatayım..

2003 ocak ayı sonlarında websiteme giren bir şahıs beni sitedeki ceptelefonumdan aradı. ve benim hazırlamış olduğum programı almak istediğini söyledi.. bende önce parayı yollamasını istedim. O kişide acil programı istediğini ve hafta sonu kullanmak istediğini söyledi.. (günlerden cuma idi.) benden programı internet üzerinden yollayıp yollayamayacağımı sordu bende parayı yollarsa istediği şekilde yollaya bileceğimi söyledim. benden garanti bankası hesabını istedi. benimde garanti bankasında hesabım yoktu. o sıra istanbuldan beni ziyaretime gelmiş olan arkadaşım garantideki hesap numarasını verdi. adam parayı 5-10dk içinde yolladı. bende programı internetten dosya transferi ile yolladım.

Bu olaydan 3-4gün sonra garanti'den arkadaşımı aradılar ve 250milyonun geldiği hesabın sahibini tanıyıp tanımadığını sordular.. Arkadaşımda bankadaki görevliye bu olayı aynen anlattı. daha sonra hesap sahibi kişi ile arkadaşım telefonda görüştüğünde anladıkki beni telefonla arayan şahıs, başka birinin hesabına girip benden aldığı programın parasını o şekilde yollamış.. daha sonrada ben hesap sahibi kişi ile telefonda görüştüm benden 250milyonu geri istedi bende veremeyeceğimi, karşılığında bir emek harcadığımı söyledim. O'da hiç ısrar etmedi peki deyip kapattı telefonu.. 6-7ay sonra öğrendikki adam savcılığa şu şekilde bir dilekçe vermiş ;

interaktif hesabım için kullandığım kullanıcı adı ve şifrem çalınmıştır gereğinin yapılmasını arz ederim gibi..

Daha sonra arkadaşım savcıya bende farklı ilde olduğum için burdaki görevli polis memuruna ifade verdim.. olayı aynen anlattık (ufak tefek çelişkiler olmuş ikimizin ifadesinde)

Neyse anlatmak istediğim burda ben ve arkadaşım sanık olarak yargılanıyoruz.. ve tam tersi magdur oluyoruz..

Benim elimde ki bilgiler ise şunlar ;
1. dosya transferine ait bilgisayar kayıtları
2. bu transfer kayıtlatındaki IP adresi hesap sahibi adamın iş yerindeki IP adresi.. buda bende şimşekler çaktırdı, %90 bu işi tezgahlayan hesabın sahibinin kendisi.. adam bir devlet dairesinde bilgiişlemde çalışıyor..
3. Bu hesap sahibi şahıs hem devlet dairesinde çalışırken hemde dışardan webtasarımı , hosting vb. işler yapıyor..
4. Hesap sahibi olan kişi ile benim arkadaşım olan şahısın arkadaş olma ihitmalide yüksek ikiside aynı ilde ve ilçede..

anlata bileceklerim şimdilik bukadar.. burada bana bir çıkış yolu gösterebilecek avukat yada uzman kişiler vardır diye ümit ediyorum.. gerçekten perişan oldum :(

teşekkürler
29-04-2004 09:04:21 av.senol #


Merhabalar,
Oldukça teknik bir sorunla karşı karşıyasınız maalesef. Öncelikle sizin programı gönderdiğiniz IP numarasını tespit etme şansınız var Mı? Eğer varsa bu IP ile para transferinin yapıldığı IP'yi karşılaştırınız. Tabi bu IP lerin tespitini mahkemeden talep edeceksiniz. Ayrıca yine mahkemeden muhatap bankaya, transferin şifrelerin kırılarak mı yoksa normal yoldan mı yapıldığının da, sorulmasını talep ediniz. Elinizdeki bilgileri yazılı olarak mahkeme dosyasına sununuz. Teknik bir konu olduğu için mahkemeyi bu konularla ilgili yönlendirmeniz ve bilgilendirmeniz gerekecek.
Bir de transferi yapan pc'nin IP numarası belli olduğuna göre o tarihte orada olmadığınızı ispatlayarak ta kurtulabilirsiniz.
Anlayamadığınız hususlar olursa yazın yine yardımcı olmaya çalışırım...


29-04-2004 09:26:00 guuf #
Olaydan 3-4gün sonra banka arayınca olayın suyunun çıkacağını tahmin etmiştim. Ogünden beri transfer işleminin yapıldığı bilgisayara dokunmadım bile.. IP kayıtları aynen duruyor.. ayrıca bankada para transferinin yapıldığı IP adresi istenirse ordan başkasının IP adresi çıkacağı kesin.. hiç olmazsa benim IP adresim çıkmayacakdır. Eğer bankadan çıkacak IP adresi birinin üzerine kayıtlı değilse bile hangi ilden olduğu bellidir.. eğer mahkeme onu yeterli görürse; örn: ben izmirde, bankadan bulunan IP de istanbulda çıkacak.. bilmiyorum yeterli olur mu..

ayrıca beni arayan kişinin numarası gözükmüyordu benim telefonumda ama trcell bunu bulabiliyormuş..

yardımlarınız için teşekkürler
29-04-2004 16:06:01 av.senol #


Tabiki o tarihte sizi arayan numaraların dökümü Turkcell den çıkartılır. Eğer dediğiniz gibi siz İzmirde iseniz ve transfer ist. da bir pc den yapılmışsa sizin beraat etmeniz gerekir. Ama dediğim gibi bunlar teknik konular ve mahkemeye güzelce izah edilmesi gerekir.

29-04-2004 17:07:19 guuf #
yardımlarınız için teşekkür ederim..sanırım iyibir avukatla çözeceğim bu işi..
daha önce bu tarz olaylar yaşandımı acaba türkiye de? yani IP adresi yeterli delili oluşturacakmıdır sizce?




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.