Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

%15 yıpranma bedeli kesintisi

11-08-2016 09:45:15 ahanda #

%15 yıpranma bedeli kesintisi

Merhaba,

29 Haziran tarihinde LG G3 marka cep telefonumu servise verdim üzerinden 20 iş günü geçtikten sonra durumunu sorduğumda ellerinde parça olmadığını ve telefonun değişim onayı beklediğini söylediler. Yeni telefon gelene kadar yedek bir telefon istediğimi söylediğimde ellerinde bulunmadığını söylediler. Bu konuyla yasal hakkım olmasına rağmen pek uğraşmadım. İşim gereği sürekli hareket halinde olduğumdan ve internete girmek zorunda olduğumdan başka bir telefon satın aldım ve müşteri hizmetlerini arayarak telefon değişimi istemediğimi ve seçimlik hakkım olan para iadesini istediğimi söyledim. Müşteri hizmetleri telefon değişiminin zaten henüz onaylanmadığını, gerekli birimlere isteğimi belirttiğini ve dönüş yapılacağını söyledi. Dönüş yapılmayınca tekrar aradım ve para iadesi istersem telefonu alalı 1 yılı geçtiği için fatura üzerinden %15 lik bir yıpranma bedeli kesileceğini, kabul edersem para iadesi göndereceklerini söylediler. ALO 175'i aradım sordum, fatura bedelimin tamamını ödemek zorunda olduklarını söylediler. Tekrar LG müşteri hizmetleriyle konuştuğumda, bunun mümkün olmadığını ellerinde yargıtay kararı olduğunu, %15 'lik kesintiyi kabul edersem para iadesi yapabileceklerini aksi taktirde yeni telefon göndereceklerini söylediler. Kabul etmedim ve tüketici hakem heyetine gittim. Dosya açabilmek için ihtarname çekmem gerektiğini söylediler. Bende hem satın aldığım vodafone bayisine hem de LG Electronics'e ihtarname çektim.

Bilgi edinmek istediğim konular:

- Gerçekten böyle bir yargıtay kararı var mı? %15 lik kesinti yasal mı?
- İhtarname çektikten ne kadar sonra tüketici hakem heyetine tekrar baş vurmam gerekir ? Kaymakamlığımda bulunanan memur biraz ilgisizdi 1 ay sonra gel dosya açalım dedi ama internetten baktığımda çoğu kişinin dosyasını ihtarname çekmeden açmışlar.
11-08-2016 22:32:42 frmax #

Cevap: %15 yıpranma bedeli kesintisi

Bilgilendirme:

Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.


Bence gayet açık bedelin tümü olarak geçiyor yasada
11-08-2016 22:49:31 Şenol Eker #

Cevap: %15 yıpranma bedeli kesintisi

Otomobilde bir kesinti yapılması ile ilgili bir şeyler vardı; Onu cep telefonunda da geçerli saydırmaya çalışacaklardır belki.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.