Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

11-07-2016 20:58:40 mceyran03 #

Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

Merhabalar,
Aşağıda arz ve izaha çalıştığım hususta siz değerli forum üyelerinin kişisel yorum ve kanaatlerini almak isterim. Değerlendirme ve paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

1- Hafta içi Pzts-Cuma sabah 09:00-18:00 arasında çalışılmakta olan bir işyerinde 12:00-13:00 arasında ara dinlenme uygulanmaktadır.
2- 7 gün 24 saat hizmet satan ama ücret ödememek için nöbet ve vardiya sistemine geçmeyen bir işveren, normal mesaisi bitmiş çalışanları sık sık (haftanın 4 günü) 18:00'dan sonra gece en az 02:00-03:00'a kadar süren çalışmaları yapmaya zorlamakta ama kayıt tutmamakta, fazla mesai ücreti ödememektedir. Bu çalışma biçimini olağan bir çalışma biçimi olarak oturtmaya çalışılmaktadır.İşveren vekilleri itiraz eden çalışanlara, özellikle daha fazla gece iş ataması yaparak angarya niteliğinde ki bu çalışmayı yapmaya zorlamaktadır.
Yukarıda ki açıklamalar ışığında aşağıdaki soruma cevap aramaktayım.

18:00'da fazla mesai adıyla başlayan bir çalışma 03:00''e kadar devam ettiğinde, çalışmanın büyük bölümü gece çalışmasına denk gelmektedir. Bu tip bir çalışma gece çalışması olarak nitelendirilebilir mi?
Yani;
a- çalışmanın tamamı fazla mesai olarak mı kabul edilir?
b- 18:00-21:00 arası fazla mesai, 21:00-03:00 arası gece çalışması olarak mı kabul edilmektedir?
c- Bazen normal mesai tamamlanıp, evine giden çalışanlar işe çağrılmakta Örn: 22:00'da başlayan çalışma 05:00'da tamamlanmakta, çalışan ertesi gün normal mesaisine devam etmektedir. Bu çalışma gece çalışması mı, fazla mesai mi kabul edilmektedir.

Saygılarımla...
12-07-2016 04:54:05 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

- Fazla çalışma, haftalık 45 saati aşan çalışma süresidir. Ücreti normal çalışma saat ücretinin %50 fazlası olarak ödenir.
- Fazla süreli çalışma, haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenmiş olan işyerlerinde, belirlenmiş olan süreden fazla ama haftalık 45 saatten az yapılan çalışmadır, ücreti normal saat ücretinin %25 fazlası olarak ödenir.
- Gece : En geç saat 20:00 de başlayıp en erken 06:00 ya kadar olan zaman dilimi olarak tanımlanmıştır iş kanununda, bu saat dilimi aralığındaki çalışma süresi gece çalışmasıdır.
- Günlük gündüz çalışma süresi üst sınırı 11 saattir, aşan kısım haftalık 45 saat aşılmasa dahi fazla çalışma ücreti ile ücretlendirilmesi gerektiğine dair yargıtay kararları mevcuttur.
- Günlük gece çalışma süresi üst sınırı 7,5 saattir, aşan kısım haftalık 45 saat aşılmasa dahi fazla çalışma ücreti ile ücretlendirilmesi gerektiğine dair yargıtay kararları mevcuttur.
- Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Verdiğiniz bilgilere göre;
Pazartesi cuma arası haftada 5 gün ve günlük 18:00-09:00 = 9 saatlik sürede 1 saatlik yemek molası düşüldüğünde günlük çalışma süresi 8 saat, haftalık çalışılan süre 5x8= 40 saattir.

Sorunuzdan anladığım kadarıyla gece çalışması ile fazla çalışma ücreti arasında bir bağ / fark kurmaya çalışıyorsunuz.
Gece 7,5 saat çalışma ile gündüz 7,5 saat çalışma arasında ücretlendirme olarak bir fark yoktur. İstisna gece çalışmasında 7,5 saat aşıldığında, gündüz çalışmasında 11 saat aşıldığında ücretinin %50 arttırılmış olarak ödenmesi gerekmektedir.
12-07-2016 08:03:38 mceyran03 #

Cevap: Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

Erdoğan bey cevap ve ilginiz için teşekkürler.
Tespit edip belirttiğiniz üzere, Fazla mesai ücretlerini hesaplamaya çalışıyorum. Lakin hesaplamamın önünde bir sorun var, onu anlamaya çalışıyorum.
Sözleşmede yazan "yasal sınırlar içerisinde kalan fazla mesai ücreti alınan net ücrete dahildir" ibaresi bir belirsizlik gibi duruyor önümde. Şöyle ki;Yılda 270 saati haftalık veya günlük olarak nasıl böleceğim?

1- Bu sorunu şöyle aştığımı sanıyorum. Yıllık 270 saat / 52 Hafta / 5 çalışılan iş günü = 270/52/5= 1,04 saat günlük fazla mesai.

2- Mesajımda belirttiğim şekilde bir çalışma biçiminde Örn: 18:00'da normal mesaisini tamamlayan kişi, 18:00-03:00 arasında 1 saat ara dinlenmesi vermek suretiyle 8 saat daha çalışmaya devam etmesi durumunda;
a- 8 saat -1,04 saat günlük yasal sınırlar içinde kalan fazla mesai = 7 saat fazla mesai ücreti olarak mı hesaplamalıyım?
b- 8 saat fazla mesainin gece çalışması niteliğine büründüğünü düşünerek = 8 saat fazla mesai ücreti olarak mı hesaplamalıyım?

Yorum ve değerlendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler..
12-07-2016 08:13:35 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

Alıntı:

mceyran03 rumuzlu üyeden alıntı
Erdoğan bey cevap ve ilginiz için teşekkürler.
Tespit edip belirttiğiniz üzere, Fazla mesai ücretlerini hesaplamaya çalışıyorum. Lakin hesaplamamın önünde bir sorun var, onu anlamaya çalışıyorum.
Sözleşmede yazan "yasal sınırlar içerisinde kalan fazla mesai ücreti alınan net ücrete dahildir" ibaresi bir belirsizlik gibi duruyor. Şöyle ki;Yılda 270 saati haftalık veya günlük olarak nasıl böleceğim?
1- Bu sorunu şöyle aştığımı sanıyorum. Yıllık 270 saat / 52 Hafta / 5 çalışılan iş günü = 270/52/5= 1,04 saat günlük fazla mesai.
2- Mesajımda belirttiğim şekilde bir çalışma biçiminde Örn: 18:00'da normal mesaisini tamamlayan kişi, 18:00-03:00 arasında 1 saat ara dinlenmesi vermek suretiyle 8 saat daha çalışmaya devam etmesi durumunda;
a- 8 saat -1,04 saat günlük yasal sınırlar içinde kalan fazla mesai = 7 saat fazla mesai ücreti olarak mı hesaplamalıyım?
b- 8 saat gece çalışması niteliğine büründüğü için = 8 saat fazla mesai ücreti olarak mı hesaplamalıyım?

Yorum ve değerlendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler..

18:00 den sonra yapılan çalışmaların kaydının tutulmadığını söylerken, günlük 1,04 saat yasal fazla çalışma süresi vs hesaplamaya girmenin bir anlamı kalmıyor.
İddia ettiğiniz fazla çalışmayı ıspatlamanız gerekiyor. Bunun yanında bordrolarınızda fazla çalışma süresi ve karşılığında bir ücret ödendiği belirtilmişse ve itirazi kaydınız yoksa bir şey de iddia edemezsiniz.
İddialarınızı mahkemede sunup ıspatlarınızı-şahitlerinizi dinlettikten sonra bilirkişi incelemesi sonucunda bir ortalama fazla çalışma süresi bulur, hakim o ortalama fazla çalışma süresindern bir hakkaniyet indirimi yapar, genel olarak ta kendi hesapladığınızın yaklaşık %50 si kadarını almaya hak kazanırsınız benim gördüğüm
12-07-2016 08:30:01 mceyran03 #

Cevap: Fazla mesai mi? Gece çalışması mı?

Erdoğan bey cevap için teşekkürler,
-Çalışmalar sonrası düzenlediğim ve müşteri imzasını taşıyan Servis Formlarını işveren vekillerine teslim etmeden önce taratarak saklıyordum. Teslim ettikten sonra formlar kayboluyor ve talep halinde mahkemeye sunmuyorlardı. Mesailerimin ispatı için yeterli olduğunu sanıyorum.
-Ücret bordrolarında yıllardır fazla mesailer sebebiyle işvereni ibra etmiyordum. Son zamanlarda ücret bordrosu da göndermiyorlardı.
- Mesajımda belirttiğim sorunu da çözüme kavuşturabilirsem. Tam bir hesaplama yapabileceğim.
Saygılarımla...




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.