Sn.adaletistiyorum haklı,
Alıntı:
adaletistiyorum55 rumuzlu üyeden alıntı
6.08.2013 tarihinde 28737 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
*Sizin durumda çalışan bir bayan günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz
*Gece çalıştırılamaz.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI/SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NA BAŞVURABİLİRSİNİZ..
Alıntı:
GurkanEr rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba... Ozel bir şirkette Avm'de çalışıyorum. 4 aylık hamile olmama rağmen mesai saatlerinde değiştirme yapılmadı. Sürekli farklı saatlerde yani shift olarak çalışıyorum,10:00/18:00 - 13:30/22:00. Gece vardıyasina gelmek istemiyorum ama seni istediğimiz saatte çalıştırabiliriz diyorlar ve hafta içi izin günümü de sürekli değiştiriyorlar. 45 dk yemek 15dk cay molam var, gece saat 22:00'de çıktığımda servis evime kadar getirmiyor evime 5-10 km uzakta bırakıyor otobüsle dönüyorum ve eve gelmek gece 24:00 oluyor! Ne yapmalıyım?
ama belirttiğiniz çalışma saatlerine bakıldığında ,siz günlük 7,5 saatten az çalışıyorsunuz.
GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK'in 7.maddesine istinaden ,13:30-22:00 vardiyasında çalıştırılmanızın, durumunuz gereği sıkıntılara neden olduğu, risk oluşturduğunu belirterek çalışma saatinizin buna göre düzenlenmesini yazılı olarak talep edebilirsiniz.
Bu talebi bir dilekçeyle iletip, alındığına dair imzalı bir kopyasını alabilirsiniz, yada daha sorunsuzu noter kanalıyla iletebilirsiniz.
ilgili madde aşağıdadır.
'' Değerlendirme sonuçlarını izleyen eylem
MADDE 7 – (1) Değerlendirme sonuçları, gebe veya emziren çalışan için sağlık ve güvenlik riskini veya çalışanın gebeliği veya emzirmesi üzerindeki bir etkiyi ortaya çıkardığında işveren, ilgili çalışanın çalışma koşullarını ve/veya çalışma saatlerini, çalışanın bu risklere maruz kalmasını önleyecek bir biçimde geçici olarak değiştirir.
(2) Çalışma koşullarının ve/veya çalışma saatlerinin uyarlanması mümkün değilse, işveren ilgili çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alır.
(3) Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz. Başka bir işe aktarılması mümkün değilse, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. ''