Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Satın alınan malın iadesi

11-08-2006 11:20:39 cecey #

Satın alınan malın iadesi

Satınalınan bir malın bildiğim kadarıyla 10 gün içinde hiçbir neden göstermeksizin iadesi mümkün yada enazından ben öyle biliyorum ama bazı satıcılar malın kutusu açılmadan bunun mümkün olduğunu söylüyorlar yani kutuya hiç zarar vermemek gerekiyormuş bunların kanundaki yeri nedir? bu gibi durumda ne yapmak gerekir? ben bu konuyu forunda aradım ama bulamadım yada göremedim eğer varsa şimdiden özür dilerim..
11-08-2006 22:39:19 Av.Tayfun Eyilik #
Mesafeli sözleşmeler
Madde 9/A - Mesafeli sözleşmeler, yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelerdir.
Mesafeli satış sözleşmesinin aktinden önce, ayrıntıları Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme aktedilemez.Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyit işlemi,yine elektronik ortamda yapılır.
Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişini kendisine ulaştırdığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir. Satıcı ve sağlayıcı elektronil ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddi malların veya sunulan hizmetlerin teslimatının ayıpsız olarak yapıldığını ispatla hükümlüdür.
Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır.
Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.


AyIplI Mallarda YargItayIn KararI

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 9.11.1998 tarihinde verdiği kararında (1999/6654 E. 1998/8835 K. ) yukarıda belirtilen seçimlik haklardan birini tercih ederek, satıcıya bildiren tüketicinin sonradan bundan dönerek diğer seçimlik haklarından birini kullanamayacağını belirtmektedir. Ancak aynı yasanın 13. maddesinde "Garanti Belgeli mallar" bakımından tercih hakkını ilk olarak onarım yönünde kullanan tüketici bakımından sonradan malın yenisi ile değiştirilmesini talep hakkını tercih edebilme imkanı getirilmiştir. Buna göre ilgili madde ve tebliğ hükümlerine göre satıcı, malın garanti süresi içerisinde malın gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması durumunda, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında ücret talep etmeksizin malın onarımı için, kendisine teslim edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde tamir ile yükümlüdür. Satıcı, bu yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmez veya tamir süresini uzatırsa veya onarım yapılmakla birlikte aynı arızanın ikiden fazla, farklı türden arızaların dörtten fazla ortaya çıkması ve malı kullanamamanın süreklilik kazanması veya malın onarımının mümkün olmadığının tespit edilmesi durumunda, tüketici başlangıçta onarım hakkını kullanmış olsa bile yenisi ile değiştirilmesini talep etme hakkına sahiptir.

Tüketicinin yukarıda belirtilen haklarından birini veya 13. maddeden kaynaklanan yenisi ile değiştirilmesi hakkını kullanabilmesi, satın aldığı malın iade edilmesi ön koşuluna bağlanmamıştır. Söz konusu 15 günlük süre sadece ayıp ihbarı bakımından getirilmiştir.

Kapıdan Yapılan Satışlar Konusunda Yargıtay Kararı

Kapıdan satışlar, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4. maddesine göre; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında, önceden mutabakat olmaksızın yapılan değeri 2000 yılı için 15.210.000 TL'dan az olmayan satışlar olarak nitelenmektedir.

Bu tür satışlarda yine yukarıda belirtilen maddeye göre, tüketicinin 7 gün içerisinde tecrübe ve muayene ederek, malı kabul veya hiçbir gerekçe göstermeksizin, red hakkı bulunmaktadır. Satıcı, almış olduğu bedel ve bu bedel yerine verilmiş her türlü belgeyi, cayma bildiriminin, alıcı
tarafından kendisine iadeli tahhütlü veya Noter aracılığıyla ulaştırılmasını takiben veya bizzat alıcı tarafından teslim edilmesini takiben 10 gün içerisinde tüketiciye iade etmekle ve 20 gün içerisinde de sattığı malı iade almakla yükümlüdür.

Kapıdan satış sözleşmesinin zorunlu unsurlarına ilişkin olarak adı geçen kanunun 9. maddesinde özel işlem şartları öngörülmüştür. Bunlar;satış sözleşmesinin 12 punto koyu harflerle düzenlenmiş olması, tüketicinin ve satıcının adı veya ünvanı ile adresi, sözleşmenin düzenlendiği tarih, malın teslim tarihi, malın peşin satış fiyatı, malın cinsi, miktarı ve varsa marka ve modelidir. Ancak bunun yanında tüketiciye yapılan sözleşmenin bir örneğinin, fatura veya tesellüm makbuzu, garanti belgesi ve/veya tanıtım ve kullanma kılavuzu ile birlikte satılması ve satış sonrası servis hizmeti verilmesi zorunlu mallar kapsamında ise bu duruma dair belgelerin de verilmesi gerekir.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 08.02.1999 tarihinde verdiği (1999/2 E. ve 1999/587 K.) kararında, 9. maddede belirtilen işlem şartlarına (şekil şartlarına) uygun olmayan sözleşmelerden alıcının 7 gün ile bağlı olmaksızın dönebileceği belirtilmiştir. Bu durumda tüketicinin ödediği paranın ve henüz ödenmeyen senetlerin iadesi gerekmektedir. Yargıtay, senetlerin tamamının ödenmesinin veya aradan uzunca bir sürenin geçmiş olmasının da sözleşmenin benimsendiği anlamına gelmeyeceğini vurgulamaktadır. Söz konusu içtihat değişik Yargıtay kararlarında benzer şekilde kaleme alınarak kökleşmiş biçimdedir. Ancak Tüketicinin kötüniyetli olmasını da Yargıtayın ve hukuk sistemimizin korumadığının bilinmesi gerekir.


malı nerden aldığınız önem kazanıyor
13-08-2006 20:23:37 holostaticus #
anladığım kadarıyla kendime uyarladım. acaba doğru yorumlamış mıyım?
ben bir notebook aldım. eve geldikten 2 gün sonra kullanım sırasında değişik programlar yüklemeye ve downloadlar yapmaya başladım. ilk önce kurduğum programlarda sorun var diyerek onları kaldırdım. sonra sorun devam edince herhalde windows da sorun var diyerek bilgisayarı üreticinin verdiği cd ile sıfır hale getirip sorun olan şeyi test ettiğimde sorunun programlardan kaynaklanmayacağını bilgisayardan kaynaklanacağını 13. gün tespit ettim ve 14. gün aldığım yere götürdüm. değiştirmek istiyorum dedim bana öyle bir hakkınız yok dediler ve ürünü distribütörüne göndereceğiz dediler. ben de servis fişini alıp çıkmak zorunda kaldım. şimdi bu yazıyı okuduğum kadarıyla ilk önce değiştirme hakkımı kullansam değiştirebilirdim ama şuanda tamir hakkımı kullanmış oldum ve fikrimden vazgeçemem. ancak 1 ay servisten gelmesse veya tamir edemezlerse kendileri değiştirecekler.

öncelikle doğru anlamışmıyım.
ikinci olarak da sormak istediğim, eğer doğru anladıysam, mademki benim ilk başta değiştirilmesini isteme hakkım vardı peki benim bu talebimi neden yapmadılar ve bana öyle hakkınız yok diyerek yalan söylediler. bu durumda ne yapabilirim.
30-08-2006 10:22:08 cecey #
Konuya katkısı olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.