Alıntı:
mtfkaya rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba çalışmakta olduğum özel bir şirkette saat 8-16:00 sabit vardiyada çalışmaktayım maaşımızıda 225 saat üzerinden hakediyoruz fakat işin yoğunluğundan fazla mesai kalmaktayız buda günlük 4-5 saat ayda ise 120 veya 140 saat arası fazla mesai hakettiğimiz oluyor. İşveren ise benim hakettiğim bu fazla mesaiden İş kanunun bir maddesinden dolayı her ay benden 22,5 saat kesmektedir ve yıl içinde geri ödenmesini yapmadığı gibi izin olarakta kullandırmıyor . Şimdi asıl sorum şu Acaba işveren zarar ediyorum bahanesi ile kesinti yapabilir mi ? yada neye dayanarak böylebir kesinti yapıyor , Bu durumdan dolayı mahkemeye başvuran işçi arkadaşlar hep elleri boş geri dönüyor ne yapmam gerekir ? Teşekkür ederim.
Yıllık fazla çalışma üst sınırı 270 saattir.
İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretlerinin de aylık ücrete dahil olduğunun belirtildiği durumlar olabiliyor. Bu durumda yıllık fazla çalışma süresi üst sınırı olan 270 saati aşmayan fazla çalışmalar için işverenin ücret ödemesi gerekmior, en başta sözleşmede de fazla çalışma ücretlerinin de aylık ücrete dahil edilerek ödeniyor olması sebebiyle.
270 saat / 12 ay = 22,5 saat aylık fazla çalışma süresine karşılık geliyor.
Bu durumda sanırım sizlerin iş sözleşmelerinde de fazla çalışma ücretlerinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde bir madde mevcut, ki işveren bu şekilde yapabiliyor ve mahkemeye taşınan konularda da haklı görülüyor.
Eğer ücretiniz asgari ücretin hatrı sayılır oranda üzerinde ise ve yıllık olarak fazla çalışmayı kabul ettiğinize dair bir taahhüt verdiyseniz yapabileceğiniz bir şey yok.
Fazla çalışma yapmayı kabul ettiğinize dair bir taahhüdünüz yoksa veya ücretiniz asgari ücret civarlarında ise, dava yoluyla hakettiğiniz fazla çalışma ücretlerinizi alma şansınız olacaktır.