Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün seyahat özgürlüğüne müdahale sınırları

11-02-2016 15:42:21 onuruy #

Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün seyahat özgürlüğüne müdahale sınırları

Merhaba,

İş için gittiğim bir şehirde hastalanıp denetimli serbestlik seminerine katılmadığım için, resmi doktor raporu sunduğum halde, "izinsiz olarak müdürlüğün yetki sınırları dışına çıktığım" gerekçesi ile mazeretim kabul edilmedi. Ardından başka bir sebeple ikinci bir uyarı aldığım için dosyam kapatıldı. İnfaz mahkemesine yaptığım itiraz reddedilince, bir üst mahkeme olan ağır ceza mahkemesine itiraz ettim. Dilekçemde olayı şöyle özetledim:

Hükümlülerin belirli yerlere gitmekten men edilmesi uygulaması TCK’nın 50. Maddesi (d) bendinde “mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklanmaya” ifadesi ile düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Yönetmeliği'nin 33. Maddesi’nde belirli yerler “hükümlünün suç işlemesinde, suça yönelmesinde ya da kötü alışkanlıklar kazanmasında veya bağımlılık yapan maddeler kullanmasında; çevresel, psikolojik, sosyal veya ekonomik etkisi bulunan ya da onun yeniden suç işlemesine yol açan etkenleri güçlendirecek yerler veya etkinlikler” olarak tanımlanmıştır.

“Müdürlük sınırları dışına çıkmamak” şeklinde ifade edilen ve yönetmelikte tanımlanmış olmayan, makul bir gerekçeye dayanmayan ölçüsüz bir tedbir Anayasa’nın 23. Maddesi’nde tanımlanan seyahat hürriyeti hakkını ihlal edici niteliktedir. Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin 30.11.2001 tarih ve 16696 – 18748 sayılı kararında “Diyarbakır dışına çıkmasının yasaklanmasına” şeklindeki kararın Anayasa’nın 23. maddesinde yer alan seyahat hürriyetini engelleyici bir karar olduğuna yönelik tespiti ile bu durum doğrulanmaktadır.

Mahkemeden "hükümlünün itirazının reddine kesin olarak karar verilmiştir" şeklinde cevap aldım.

Anayasal bir hakkımı kullanmamın engellendiğini düşündüğüm için Anayasa Mahkemesine başvuru hazırlığı yapıyorum fakat önce Yargıtay'a mı başvurmam gerektiğinden emin değilim. Mahkeme bir üst adres göstermediğine göre, tek açık hukuk yolu olarak Anayasa Mahkemesi mi kalmıştır? Dosyam ikinci uyarı sebebiyle kapatıldığı ve ben ilk uyarının hukuka aykırı olduğunu iddia ettiğim için, zaman aşımı sebebiyle mi aleyhime karar çıkıyor? Bana kalırsa, ilk uyarının sonuçları ikinci uyarı sebebiyle ortaya çıktığı için, zaman aşımı süresinin dosya kapatılma tarihinden itibaren hesaplanması gerekir diye düşünüyorum. Bir hukukçunun görüşlerine çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
11-02-2016 20:50:54 Engin Ünalmış #

Cevap: Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün seyahat özgürlüğüne müdahale sınırları

Ceza almak, denetimli serbestlik durumunda olmak zaten bir takım kısıtlamalarla ve zorlamalarla iç içe olmak demektir.Denetimli serbestliği kabul edip sonra Anayasanın falanca maddesindeki özgürlüğüm kısıtlanıyor demek rasyonel olmasa gerek.Bu iddialardan bir şey çıkmayacağı düşüncesini taşımakla beraber Anayasa Mahkemesi vs. gibi başvurulması gereken üst merciler düşünülüyorsa az olan şansı imkansız yapmamak için mutlaka bir avukat vekaletinde ve yönlendirmesinde bu iş yapılmalıdır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.