Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Taşlık ve Kayalık Arazi

08-02-2016 14:45:30 NecatiYarar #

Taşlık ve Kayalık Arazi

Merhaba,
Forumda aradım ama ilgili bir konu bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Adımıza tapulu yaklaşık 50 dönümlük 15 sene önce aldığımız bir arazimiz var. Tapusunda niteliği Taşlık ve Kayalık olarak yazılı ve yaklaşık %20 eğimi var. Bitişiğindeki tepede de orman arazisi sınırı bulunuyor. Arazimiz halihazırda kullanılan 1/25 binlik çevre düzeni planlarında doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan olarak görünüyor (herhangi bir sit alanı içinde değil). Çevre Bakanlığının 2 ay önce hazırladığı 1/100 binlik planlarda ise orman alanı olarak işaretlenmiş (ağaçlandırma bölgesi olarak değil) fakat doğal sit alanı değil. Arazinin yaklaşık 100 metre yakınına kadar imar gelmiş durumda ve bizim bu araziye ait tapumuz olmasına rağmen bu araziyi değerlendiremiyoruz. Sadece vergisini ödüyoruz. Arazide yetişmiş herhangi bir ağaç yok. Sadece taş, kaya ve boyu 20-25 cm olan dikenli bitkiler mevcut.

Şu anki durumda biz bu araziyi zeytinlik şeklinde değerlendirir isek başımıza sorun açılır mı?
Orman kadastrosu geçmeden devletin bu araziyi elimizden alma / orman sahası olarak belirleme şansı var mıdır?
Taşlık ve kayalık arazi niteliğindeki arazide ne yapılabilir? Yüzdesel olarak çok az da olsa yapılaşma şansı var mıdır?
Bu gelişmelerin ardından dava açmamı, ya da hukuki bir yola başvurmamı önerir misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim,

İyi günler
08-02-2016 15:10:05 ceceli341 #

Cevap: Taşlık ve Kayalık Arazi

Koruma alanı olması için sadece orman yada ağaçlanırılıcak alan olması gerekmiyor. Arazinizde bulunan bahsettiğiniz dikenli bitkilerin ne olduğuda önemli. Bu nedenle bu doğal alanı bozmanızda sakınca yaratabilir. Zeytinlik yapmak için izin yada görüş almanızı öneririm. Dava açıp şansınzı deneyebilirsinizde. Çverenizde sizinle aynı durumda olup dava açıp sonuçlananlar var ise araştırmanızı öneririm

Korunması gereken alanlar
a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri),

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı,

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler,

ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları,

d) Bilimsel araştırmalar için önem arzeden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar.
08-02-2016 16:19:35 NecatiYarar #

Cevap: Taşlık ve Kayalık Arazi

Merhaba,
İlgilenip cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.

Arazi çetir diye tabir edilebilecek bir yer. Bahsettiğim bitkiler özel bir tür değil. Çevrede hemen her yerde, dağda, mera alanında bulunan bodur bitkiler. O yüzden onların koruma altına alınmış olabileceğini düşünmüyorum. Bu tür bitkilerin bulunduğu çoğu yer halihazırda imara açılmış ya da tarım alanı olarak belirlenmiş durumda.

Sizin yazdığınız olasılıklardan gidiyorum: Arazi tarıma elverişli değil, hiç bir şekilde içerisinde su yok, akarsu veya göl de bulunmuyor. Kıyı kenar çizgisine uzak; denizden yaklaşık 1 kilometre uzakta ve denizi görmüyor, denize daha yakında bulunan ve deniz gören aynı doğal özellikteki bitişik arazilerde villalar yükseliyor. Özel bir canlı türüne de ev sahipliği yapmıyor. Bölgede jeotermal veya herhangi bir yeraltı kaynağı bulunmuş değil. Araziyi denize dik giden dağ üzerinde bir yamaçta gibi düşünürseniz deniz tarafı konut alanı, yamacın alt tarafı tarım alanı, üst tarafı (tepe noktası ve dağın diğer yamacı) orman alanı, karşı yamaç ise mera alanı. Tek belirgin özelliği orman bölgesine sınır olması. Aynı durumda olan 2 parsel daha var ama sahiplerini bulamıyorum.

Burası orman ile diğer bölgeler arasında tampon bölge olarak ayrılmak isteniyor olabilir mi? Böyle bir şeyi engellememizin bir yolu var mıdır acaba? Ya da bölgenin neden bu şekilde işaretlendiği hakkında bilgiyi nereden alabilirim? Sonuçta ileride değer kazanır diye yatırım yaptığımız bir arazi ama çevredeki arazilerin hepsi değer kazanmış (imara açılmış veya açılmak üzere) iken biz böyle bir sorunla karşılaşmayı hiç beklemiyorduk.

Biliyorum çok soru sordum ve detaya girdim ama kafamı çok kurcaladığı için yardım alabilmeyi umuyorum.

Teşekkürler




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.