Alıntı:
akurt1 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Bir özel üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. 6 yıl içerisinde 2 tane 2 yıllık, 2 tanede 1 yıllık olmak üzere toplam 4 sözleşme imzaladım. Hali hazırda 1 yıllık sözleşme ile çalışmaktayım. Her seferinde yeni sözleşme imzalattırmaları yanlış değil midir? Bu soruyu personel müdürlüğüne sorduğumda eğitim kurumlarında bir istisna olduğundan bahsettiler. Şu an benim sözleşmem belirsiz süreli olmuş mudur? İstediğim zaman işten çıkış yapabilir miyim? Çıkış yapmam durumunda nasıl bir prosedür izlemeliyim?
Yardımlarınız için teşekkürler
9. Hukuk Dairesi 2014/14904 E. , 2014/32566 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 12. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 19/02/2014
NUMARASI : 2013/214-2014/102
DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
İş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı işveren, davacının belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığını ve süre bitiminde sona erdiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli süreli olup süre bitimi nedeniyle iş sözleşmesinin sona erdiğinden davanın reddine karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelere göre davacının davalı Üniversite bünyesinde araştırma görevlisi olarak birer yıllık sözleşmelerle çalıştığı sabittir. Taraflar arasındaki en son sözleşme 01.09.2012-31.08.2013 dönemine aittir. Davalı işveren tarafından 25.06.2013 tarihinde gönderilen fesih bildiriminde iş sözleşmesinin süre bitiminde yenilenmeyeceği belirtilerek iş sözleşmesi feshedilmiştir. Taraflar arasındaki iş sözleşmesi ilk başta belirli süreli olarak yapılmış ise de daha sonra zincirleme olarak yenilenmek suretiyle belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşmüştür. Davalı tarafça yapılan fesih geçerli nedene dayanmamaktadır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Davalı üniversite harçtan muaf olduğundan peşin alınan 24,30 TL karar ve ilam harcının talep halinde davacıya iadesine,
6. Davacının yapmış olduğu 516.35 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500- TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 04.11.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.