Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Veraset ilamından sonra taşınmazlar için yapılması gerekenler

22-10-2015 17:46:29 asabidramaking #

Veraset ilamından sonra taşınmazlar için yapılması gerekenler

Öncelikle herkese merhabalar,
Forumda konu ile ilgili yada benzer başlıkları incelememe rağmen kafamın karışıklığını gideremediğim için bu başlık açma gereği duydum.
Babamı bir hafta önce kaybetmiş bulunmaktayız. Cenaze işlemlerinden sonra varisler (annem, kardeşim ve ben) olarak noterden veraset ilamını çıkardık. Ardından babamın emeklisi olduğu bankaya maaşının anneme geçmesi için başvurduk. Bu arada hesabında bulunan para da mevcut kredisinin karşılayabildiği kadar kısmı için banka tarafından mahsup edildi. Kafamın karıştığı nokta bundan sonrası için. Sanırım vergi dairesine gitmemiz gerekecek... Babamın bir arabası ve memleketinde kardeşleriyle ortak dükkan ve arsa, arsa payı şeklinde de bir tarlaları var. Vergi dairesine başvurmadan önce bu mallar için ne gibi bir yol izlemem gerekiyor? Memlekete giderek bu taşınmazlar için tapu örneği vs almam mı gerek öncelikle? Yoksa vergi dairesine başvurduktan sonra mı temin etmeliyim?
Saygılar.
22-10-2015 17:54:58 Alwuwush #

Cevap: Veraset ilamından sonra taşınmazlar için yapılması gerekenler

En geç 4 ay içinde Veraset Vergi Dairesi’ne müracaat ederek Veraset Beyannamesi veriniz.
Veraset intikal vergisi işlemlerini tamamladıktan sonra intikal eden mal varlığının devir işlemleri için ilgili kurumlara başvurunuz. Merhumun;
a) Gayrimenkulu varsa İl Tapu Sicil Müdürlüğü’ne,

b) Maaşı için bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na, (Bilgi için www.sgk.gov.tr )

c) Arabası varsa il/ilçe Trafik Tescil Müdürlüğü’ne,

d) Bankadaki menkul değerleri için bankasına başvurunuz.

undan sonraki işlem sırası ölen kişiden kalan gayrimenkuller ile ilgili (verilmiş de olsa) bağlı bulunduğu belediyeye emlak beyanını vermektir. Bunun içinde;
a– emlak beyanı
b– veraset ilamı
c– varislerin adı, soyadı ve imzası listesi ile müracaat edilir.
İlgili emlak veya beyanlarında ikişer adet arkalı önlü fotokopi çektirilmesi gerekir. Birer suretini belediyeden aslı gibidir diye onaylatılması gerekir. Bu işlemlerin neticesinde ilgili memur tahakkuk fişi verir. Ve ödenecek vergi varsa ödenir.
Bu işlemlerden sonra sıra VERASET BEYANI‘nı vermeye gelmiştir. Veraset beyanı vefat ettiği tarihten itibaren üç ay içinde ilgili veraset vergi dairesine verilmelidir. Verilmez ise cezalı duruma düşülür. Veraset beyanını verirken gerekli belgeler,
a) Tapu veya tapular
b) Vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahlil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopileri ( vergi dairesinin isteğine göre borçlar var ise bunların belgeleri ile birlikte yazılmaları gerekir)
c) Veraset İlamı
d) Tastikli Emlak Beyanları
e) Muhtardan Ölüm İlmuhaberi
doldurmuş olduğumuz veraset beyannamesine eklenerek veraset vergi dairesine verilir. Burada doldurmuş olduğumuz veraset beyannamesinde ikişer fotokopi çektirip birini veraset vergi dairesine diğerini de bir suret almalıyız.
Bu işlemler bittikten sonra verilmiş olunan veraset beyanı komisyona girer. Komisyon beyanı değerlemeye alır, beyan edildiği değerlerden farklı değerler çıkarsa değerlerinin üzerine eklenir, bundan sonra varisler adına vergi çıkmış ise her kişi adına ayrı ayrı tahakkuk fişi çıkarılır. Bu fişlere göre vergileri varis veya varisler 5 yılda 10 eşit taksitte öderler. Bunların ödeme zamanı mali yıl içinde mart ve kasım aylarıdır. Beyan ettiğimiz gayrimenkullerden birinin satılması gerektiği zaman satılacak olan gayrimenkulün vergisinin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. Ancak bu şartla satış yazısı alınır. Bu durumda İŞTİRAK HALİNDE MÜLKİYET’e sahip olurlar.( yani toplu halde)
Bundan sonra varisler isterlerse ilgili tapu sicil müdürlüğüne veya tapu sicil müdürlüklerine müracaat ederek intikal işlemini yaptırarak kalan mirası MÜŞTEREK MÜLKİYET‘e dönüştürürler, yani hisselendirirler. Bu işlemi yaparken tüm varislerin tapuda hazır bulunmaları veya bir kişiyi vekil tayin etmeleri gerekir. Bunun içinde noterden vekalet verilmesi gerekir.
Öleni bıraktığı mallarından borçları daha fazla ise varisleri isterse REDDİ MİRAS yapabilirler. Yani kalan malları ve borçları kabul etmezler. Bu mallar devlete kalır. Devlette bu malları satar veya satmaz bu borçları öder. Böyle durumlarda alacakları bundun böyle devlet ile muhatap olurlar.

Umarım yardımcı olmuştur.
22-10-2015 18:32:11 asabidramaking #

Cevap: Veraset ilamından sonra taşınmazlar için yapılması gerekenler

Teşekkür ederim. Yapılacak işlerin sırası hep kafa karışıklığı yaratıyor maalesef. Mesela bizim durumumuzda babamın emeklisi olduğu banka mevcut kredisinin yettiği kadar kısmını kapatma amaçlı babamın hesabını kapattı. Vergi dairesiyle ilgili işlemlere başlamadık henüz, bu durum başımıza iş açar mı diye düşündürdü beni.
22-10-2015 19:16:37 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Veraset ilamından sonra taşınmazlar için yapılması gerekenler

Taşınmazin bulundugu il, ilce tapu mudurlugune basvurarak islemlere baslayabilirsiniz. Gereken yonlendirmeler oradan yapilacaktir zaten.
Tapu dairesindeki islemler sirasinda vergi dairesine yonlendirildiginizde, orada gereken bilgi verilip, islemler yapilmaya baslanir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.