Alıntı:
koehan rumuzlu üyeden alıntı
Yok hayır engel olmucak tabikide.
- - - Updated - - -
Yok merak ettim ugrasıcagımdan deil tabikide. Büyük mevlalar alan olmuş ondan merak ettim arastırayım dedim sadece. Teşekkürler cevabınız için.
EĞER mülkiyet hakkınızı kullanılması büyük ölçüde engel teşkil ederse anayasal mülkiyet hakkımı ihlal ettiğiniz için kamulaştırma bedelini talep etme hakkınız var.
- - - Updated - - -
Kamulaştırmasız el atmada işlemi yapan kamu kurumu, kamulaştırma kanununa uygun hareket etmeden kişinin malını elinden almış olması sebebi ile kanuna aykırı bir harekette bulunursa . Bu bakımdan bu kişinin açacağı dava, mülkiyete tecavüzün önlenmesi veya haksız fiil neticesinde meydana gelen zararın tazmini davasıdır.
Kanun değişikliğinden bu yana avukatlarca adliyelerde açılan bu çeşit davaların sayısında büyük bir artış olmuştur. Bize göre yapılan düzenlemeler son derece yerindedir ve artık süre sınırının da ortadan kalkması ile hak sahibi lehine bir durum doğmuştur. Böylelikle kişilerin Anayasa 35. madde ile korunmaya çalışılan “mülkiyet hakkı” daha da korunur hale gelmiştir.
2015 yılı 9 ayına geldiğimiz bu günlerde dahi konuyla ilgili çözüm bekleyen son mesele kamulaştırmasız el atma eylemimin hukuki el atma mı yoksa fiili el atma mı olduğunun tespiti ile buna karşı açılacak tazminat davasının hangi yargı yolunda görüleceği meselesi olup ; uzun yıllardır “ADLİ YARGI” da görülen bu her iki türdeki tazminat davasından HUKUKİ EL ATMALARLA ilgili olanlar artık ( YARGITAY’ ın ilgili 5 Hukuk Dairesi’nin son kararlarına göre) İDARİ YARGI , FİİLİ EL ATMALARDAN kaynaklananlar ise eskiden de olduğu gibi ADLİ YARGI görevlidir diye tespit edilerek sonuca varılmıştır.
Son kanuni düzenleme durumu bu kadar açık ortaya koymamışsa da Yargıtay bu konudaki tartışmalara son vermiş bu davalardan hangilerinin Adli hangilerinin İdari yargıda dava konusu edileceği de böylelikle kesinlik kazanmıştır.