Cevap: İkinci el ürün Mesafeli Satış sözleşmesi
6502 sayılı mayıs 2014 te çıkan kanunda satıcı ve tüketici aşağıdaki şekilde tanımlanmış
i) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,
k) Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,
l) Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi,
Aşağıdaki eski yargıtay karaında ise nihai tüketiciden alınan mallarla ilgili uyuşmazlığın genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinde çözümlenmesi gerekmektedir. demekte.
T.C. YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ E. 2008/4021 K. 2008/14052 T. 17.11.2008
ÖZÜ : Dava dosyasında bulunan delil ve belgeler ile davacının dava konusu otomobili ilk alıcıdan sonradan satın alan ikinci el alıcı konumundadır. Bu duruma göre davalılar ile davacı arasında bir sözleşme ilişkisinin bulunmadığı ve otomobilin garanti süresinin de dolmuş olduğu anlaşılmaktadır. Davacı otomobilin motorunda gizli ayıp bulunduğu ve bunun yeni ortaya çıktığını iddia etmektedir. Davacı ile davalılar arasında sözleşme ilişkisi bulunmadığından davalının sorumluluğunun haksız eyleme dayandığı kabul edilmelidir.
Ben bu nedenle net bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü malı satanın yasada belirtilen satıcı tanımındamı yoksa sizin gibi nihai tüketicimi olduğunu bilmiyoruz.
Ama tshh ne başvurup şansınızı denemenizi tavsiye ederim. sonuçta kaybedeceğiniz birşey yok.
Tshh hakem heyeti kararını buradan yayınlarsanız bizde öğrenmiş oluruz.
Burada, ürünü size satanın kargo bilgileri değilde direkt garanti belgesi ile hepsiburadaya gönderseniz belki para size gelecekti. bilemiyorum.
- - - Updated - - -
Bu arada 3. maddeyi okumanızı öneririm.
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.