Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

25-07-2015 20:51:45 magdurtuketici #

Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

İyi günler sayın hukukçular ve sayın üyeler,

Bu yılın şubat ayında satın aldığım iki yıl garantili cep telefonum henüz aldığımın dördüncü ayı esnasında arızalandı. Garanti hizmeti sunan servis firmasını aradığımda telefondaki bayan cihazı taraflarına yollamamı ve hemen tamir edileceğini söyledi. Ancak ciddi parça değişimi gerektirecek bir işlem olduğu için ürünün ikinci el değerinin düşeceğini bildiğimden ötürü "Ürünü sıfırıyla değiştirmemiş mümkün müdür?" diye sordum. Aldığım yanıt şuydu: "Malesef sorun ilk 1 ay içerisinde çıkmamışsa değişim yapmıyoruz." Böyle bir talepte bulunma hakkım olup olmadığını sorduğumda ise: "Talebinizi bildirebilirim ama reddedilecektir" yanıtını aldım. Ben de malesef buna inanarak biraz da kanuni haklarımla ilgili bilgisizliğimden değişim hakkım olmadığına inanarak telefonun tamirini kabul ettim. Ancak yakın bir zamanda bir internet forumunda gördüğüm kadarıyla mevcut kanunda bu süre 1 ay değil 6 ay olarak belirtilmiş. Ürünün tamiratı çoktan yapılıp bana geri yollandı ancak neredeyse kamerası hariç tüm parçaları değişmiş ve ciddi bir tamir görmüş. Şu anda hakkım nedir? Durumu izah eden bir dilekçe hazırladım ancak karşıdaki kişinin bana ürünü değiştirme süresi olarak 1 ay dediğini nasıl kanıtlayabilirim ya da kanıtlasam bile bunun bir faydası olur mu? Çünkü düşünceme göre en nihayetinde hakkım olduğunu o an bilmesem bile yine de sahip olduğum bir haktı değişim talebi ve ben karşı tarafın hatalı yönlendirmesiyle bu hakkımın olmadığına inandırılıp caydırıldım.

Yardım edebilirseniz çok müteşekkir olurum.
25-07-2015 21:19:19 ceceli341 #

Cevap: Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

4077 sayılı kanuna göre ayıplı malda seçimlik haklarınızı kullanma süresi 1 ay idi Mayıs 2014 de yürürlüğe giren 6502 sayılı yasa ile bu 6 ay oldu. Bu süre içersinde sözleşmeden dönme hakkınız vardı. hatta birebir yenisi ile değiş hakkınız. Fakat siz bunun yerine garanti kamsamında tamir hakkınızı kullanmışsınız.
Bundan sonra yapabileceğiniz bir şey yok. Sadece bundan sonra arızalanırsa bedel iadesi yada yenisi ile değişim hakkınız var.

Siz ürünü nasıl gönderdiniz. bir talep yazısı yazdınızmı? Yoksa direkt kargo ilemi gönderdiniz? Biraz detay yazarmısınız?
Hiçbirşey yazmadan direkt gönderdiyseniz servis tarafından size bilgi verilmediğini Sizin yenisi ile değiştirme talebiniz olduğunu size bilgi verilmeden tamir olduğunu, nerdeyse bütün parçaları değişen ve değieri düşen ürünün bedel iadesi ve yenisi ile değişim hakkınız var iken tamir seçeneğini kullanmayacağınızın açık olduğunu vs diyerek tshh ne başvuru yapıp bu hali ile ürünün ayıplı olduğunu Bedel iadesi yada yenisi ile değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Kaybedeceğiniz birşey yok. başvuru ücretsizdir.
25-07-2015 22:31:48 magdurtuketici #

Cevap: Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

Öncelikle cevabınız için teşekkürler,

Anladığım kadarıyla karşı tarafın beni yanlış yönlendirmiş olmasının benim adıma bir avantajı olmayacağını söylüyorsunuz dolaylı yoldan.

THH'ye başvuracağım dilekçem hazır ancak savunmamın bel kemiğini tam olarak ne üzerine kurmam gerektiğini bilmiyorum.

Şu şekilde oldu: Ürünün değişimini talep edeceğimi söyledim. Bana ürün değişiminin sadece ilk 1 ayda yapıldığını söylediler. Tamir gerekirse ne kadar kalır dediğimde ekran değişimi olabileceğini ve 10-15 gün süreceğini söylediler. Ürünü kargoya arızalarının yazılı olduğu bir kağıtla yolladım. Özel olarak tamir talebinde bulunmadım. Arızalarını yazıp yolladım. Bu noktada belki "Tamir edilemez, değişim yapılmalı" da denilebilirdi tarafıma. Ürünü 22 gün sonra geri yolladılar. Ekranı, kasası ve anakartı değiştirilmişti.

Benim esasen bir tüketici olarak kızdığım nokta hakkımı bilmememden faydalanıp beni kendileri için kârlı olacak bir duruma razı olmaya sevketmeleridir. Hiç değişim talep etmemiş olsam yine neyse diyecektim. Ancak talebimi reddedip bana 6502 sayılı kanunun 11. maddesinin 1. fıkrasındaki seçeneklerden hiçbirini sunmadılar ve büyük olasılıkla ayda bir toplu siparişle ucuza getirdikleri parçalarla cihazı baştan sonra değiştirdiler.
25-07-2015 23:20:49 ceceli341 #

Cevap: Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

Tamirde geçen 20 iş günlük süre bildirimle başlar Telefonda bir bildirimdir. Bu bildirimden itibaren size teslim tarihine kadar sayın cumartesileride dahil ederek 20 iş gününü geçti ise buradan birşey tutturabilirsiniz.


Servis istasyonlarının sorumlulukları

MADDE 10 – (1) Tüketicinin bulunduğu yerde yetkili servis istasyonunun olmaması halinde satış sonrası hizmetlerin verilmesinden, tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonu sorumludur.

(2) Tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonunda satış sonrası hizmet verilmesinin mümkün olmaması durumunda; malın firma merkezine ya da diğer bir yetkili servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ile ilgili olarak tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri talep edilemez.

(3) Servis istasyonlarının, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususları içeren belgeleri düzenlemesi ve bunların birer nüshasını tüketicilere vermesi zorunludur.

(4) Kullanım ömrü süresince malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez. Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketici arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapabilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.

(5) Malın tamirinin tamamlandığı tarih tüketiciye telefon, kısa mesaj, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla bildirilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü yetkili servis istasyonuna aittir.


(6) Malın garanti süresi dışında, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde tüketiciden herhangi bir isim altında ücret istenemez. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu fıkra kapsamı dışındadır.

(7) Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.
26-07-2015 08:27:11 magdurtuketici #

Cevap: Ayıplı ürünle ilgili haklarımla alakalı iğfal mağduru oldum. Ne yapabilirim?

Malesef süre olarak 20 iş gününü geçmemişti.

Tekrar bir sorun olursa değişim talep edebileceğimi söylediniz bunu biraz açmanızı rica edebilir miyim? Aynı sorunun mu tekrar etmesi gerekir?

- - - Updated - - -

Garanti belgesi yönetmeliğinin 9. Maddesini kastettiniz sanırsam, şimdi incelediğimde fark ettim. Ben yine de elimdekilerle bir başvurmayı deneyeceğim. Olursa sevinirim tüketici zaferi her zaman güzeldir en nihayetinde. Olmazsa canımız sağolsun. Benim için güzel bir ders oldu diyebilirim haklarımla ilgili daha uyanık olacağım bundan sonra. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. İyi günler dilerim.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.