Alıntı:
2-) eğer mümkün değilse arsaları en azından dedemin 6 çocuğuna bölsek, ondan sonra ben zaten tek çocuk olduğum için kendi payımı direkt alma ihtimalim var mı?
Dedenizin yasal mirasçıları olan 6 çocuğu da hayatta olmadığından, paylaşımın yapılabilmesi için her bir çocuğunun tüm varislerinin bir arada veya vekalet yoluyla işlemlerde hazır bulunması gerekir.
Kayıp olan amca oğlunuzun yokluğu, sizin de payınızı alabilmenize engel teşkil eder.
Alıntı:
senmehmet28 rumuzlu üyeden alıntı
http://i.imgur.com/CenviNZ.png
dedemden kalma arsamız var.(yukarıda gösterdiğim gibi dedemin 6 çocuğu var. onların çocuk sayısıda altında yazıyor.)
ben babamın tek çocuğuyum.(sarı ile olan) babam, amcalarım ve halalarımın hepsi vefat etti.
arsayı bölmek istiyoruz ancak halamın bir çocuğu 15 yıl önce evi terkedip gitmiş. adını soyadını falan da değişirdiğini duydum. asker kaçağı olarak görünüyormuş. çok aradılar bulamadılar.
1-) bu kişi olmadan arsanın bölünmesi mümkün mü?
Kayıp olan amcaoğlunuz hakkında gaiplik kararın aldırabilirseniz, işlemlerinize devam edip payınızı alabilmeniz mümkündür.
Kişinin Gaipliğine karar verilebilmesi için M. K. 32. Maddesindeki belirtilen iki koşuldan birinin varlığı aranır.
Bunlar;
- Ölüm tehlikesi içinde kaybolma
- Uzun süreden beri kendisinden haber alınamaması.
Hakkında gaiplik kararı verilecek kişinin yukarıda yazılı iki durumdan biri dâhilinde ortadan kaybolması şarttır. Kişi ya ölümüne kuvvetle muhtemel bakılacak bir olay sonucunda ortadan kaybolmuş olmalıdır ya da uzun süreden beri kendisinden hiçbir haber alınmayacak şekilde ortadan kaybolmuş olmalıdır. Bu durumlardan herhangi birinin varlığı gaiplik kararı için ilk şarttır. Ancak bu hallerin varlığı gaiplik kararı verilebilmesi için tek başına yeterli olmayıp ayrıca usul olarak bir takım başka işlemlerin de yapılması gerekir.
Süre Şartı
Kişinin ölümüne kuvvetle muhtemel bakılacak bir olay sonucu kaybolması halinde, hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için bu olayın üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması gerekir.
Kişinin, kendisinden uzun zamandan beri haber alınamaması sebebiyle gaiplik kararı verilebilmesi için ise kişiden en son haber alınan tarihten sonra en az 5 yıldır hiçbir haber alınamamış olması gerekir.
Başvuru Şartı
Belirtilen koşulların gerçekleşmiş olması halinde dahi mahkeme kendiliğinden karar veremeyecek bu konuda ilgili kişilerden en az birinin müracaat şartını arayacaktır.
Gaiplik kararının verilmesini, kaybolan kimsenin yasal ve atanmış mirasçıları ve lehlerine vasiyet yapılmış kimseler talep edebilirler.
Ayrıca, gaip yüzünden mirastan mahrum kalanlar, askerlik şubesi, alacaklılar, hazine gaiplik kararı verilmesini isteyebilir.
İlan Şartı
Mahkeme, yapılan müracaatın değerlendirilmesi sürecinde gerekli kanaate vardıysa eğer kaybolan kişi hakkında bir ilan kararı verir bu ilan ile kaybolan kişi hakkında bilgisi olanların dinlenmesi amaçlanır.
İlana rağmen 6 aylık ilan süresi içinde kişi hakkında öldüğü ya da hayatta olduğuna dair kesin bir bilgi alınamazsa mahkemece kaybolan kişiyle ilgili gaiplik kararı verilir.
HÜKMÜN SONUÇLARI
Gaiplik, ölüm gibi kesin bir olaya bağlı olmadığından hukuki boyutta yaratacağı etki de ölüm olayının bağlandığı sonuçlar kadar kesin olamamaktadır.
Gaiplik kararı kişinin ölüm siciline işlenir ve bu karar verildiği tarihten itibaren değil, geriye etkili olarak ölüm tehlikesinin Gerçekleştiği ya da
son haberin alındığı günden itibaren hüküm ifade eder. Gaiplik kararıyla kişi hukuken ölmüş sayılır.
Bu ölüm doğal bir ölüm olmadığından (biyolojik ölümü gibi kesin bir ölüm olmadığından) bunun sonuçları da doğal ölümün sonuçlarından biraz farklı düzenlenmiştir.
Gaibin mirası gaiplik kararının verilmesiyle hemen mirasçılara geçmez. Gaibin terekesi belli bir süre ve teminat karşılığında mirasçılara teslim edilir. Çünkü her ne kadar kişi hakkında gaiplik kararı verilmiş ise de bu kişinin kesin olarak öldüğü belli değildir.
Gaibin ortaya çıkma ihtimali olduğundan tereke gaibin mirasçılarına zilliyet sıfatıyla teslim edilir. Mirasçıların vereceği güvence belli bir süre ile sınırlıdır. Buna göre ölüm tehlikesi içinde kaybolma halinde 5 yıl,
kendisinden haber alınamama durumunda ise 15 yılla sınırlı olmak üzere hakkında gaiplik kararı verilecek kişinin mirasçıları bir güvence göstermek zorundadırlar