ÇATI ARASI (ÇATI KATI, TAVAN ARASI), "MUTLAK ORTAK ALAN" DEĞİLDİR VE BİR KAT MALİKİNE ÖZGÜLENEBİLİR:
KMK 4'e göre, "çatı" (kiremit/ondülin örtüsü) ortak alandır.
"Çatı" (kiremit/ondülin örtüsü) ve ÇATI ARASI (ÇATI KATI, TAVAN ARASI) farklı şeylerdir.
"Çatı arası" (tavan arası; çatı katı), "mutlak ortak alan" DEĞİLDİR ve BİR DAİREYE ÖZGÜLENEBİLİR.
“ÇATI KATI (ÇATI ARASI), Yönetim Planı’yla birisinin kullanımına ve tasarrufuna ÖZGÜLENEBİLİR”
(Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/14018E 2014/15014K 28.10.2014)
Çatı arası;
1) "Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Yönetim Planı, Apartman Karar Defteri"nde, çatı arasıyla ilgili özel bir hüküm yoksa VE
2) Mimari Proje'nin kat irtifakı tablosundaki Ortak Alanlar sütununda ve Yapı Kullanım Belgesi'nin (İskan) "89. Ortak Kullanım Alanları" kısmında, "çatı arası" (tavan arası; çatı katı vb. bir ifade) yer alıyorsa,
ORTAK ALANDIR.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...070130-5-2.doc
(TS 10970 FORMLAR - YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ; 8.sayfa:)
54. Bölüm: Yapının … üç ve daha fazla daireli konut binası… vb. kullanma amaçları ile yapıya ilişkin ortak alan AYRINTILI OLARAK belirtilecektir. Yapı içi ortak alan; yapı içindeki giriş holleri, ışıklıklar, merdivenler, yangın merdivenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma açık alanlardır. Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise her bir kullanma amacı ayrı ayrı yazılacaktır. Bu bölüm ruhsata esas kısımlar için doldurulacaktır.
89. Bölüm: Belge verilen yapıya ilişkin ORTAK KULLANIM ALANLARI işaretlenecektir.
Apartmandaki bir ortak alan projesinde gösterilen amaç dışında kullanılabilir.
(Yargıtay 18.HD 2008/10436E 2009/701K 05.02.2009)
Yönetim Planı ile ortak alanların kullanımı bir veya kısım bağımsız bölüme bırakılabilir.
(Yargıtay 20.HD 2017/1032E 2018/163K 16.01.2018)
KMK 19 (2007 Değişikliği):
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin BEŞTE DÖRDünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
"..."...kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça
anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz." Yasanın bu hükmünün karşıt yorumundan
kat maliklerinin BEŞTE DÖRDÜNÜN KATILIMIYLA bu tür tesis ve değişikliklerin YAPTIRILABİLECEĞİ açıkça anlaşılmaktadır." (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2008/9280E 2008/12619K)
ÇATI ARASINI (ÇATI KATI, TAVAN ARASI) SADECE BİR DAİREYE ÖZGÜLEMENİN YOLU
1. Yönetim Planı değişikliği yapabilmek için, usulünce apartman Kat Malikleri Kurulu toplatılır (15 gün önceden gündemle birlikte diğerlerini haberdar etme vb.)
2. Toplantıda, ["çatı arasının sadece X'in kullanımına ve tasarrufuna ait olduğu, yani sadece X'e özgülendiği" maddesinin yönetim planına eklenerek Yönetim Planı değişikliği yapılması] oylatılır, 4/5 oy oranı sağlanırsa, ["çatı arasının sadece X'in kullanımına ve tasarrufuna ait olduğu, yani sadece X'e özgülendiği"] maddesi, apartman Karar Defteri'ne yazılır.
Bu değişiklik için, apartman Karar Defteri'nde, en az 4/5 oy oranını sağlayan imzalar, ilgili kararın altına atılır.
3. Yönetim Planı Değişikliği, değişikliğin ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin bir hüküm Yönetim Planı'nda yoksa, Kat Malikleri Kurulu'nda Karar Defteri'ne imzalandığı anda geçerli olur.
3a. Literatür ispat: (Şafak N. EREL, “Eşyaya Bağlı Borç”, Ankara 1982, s.236)
[[Yönetim planının geçerli olması için tapu müdürlüğünde bir tescil işlemi yapılmaz. Yönetim planı veya yönetim planında sonradan yapılan değişiklikler, kat mülkiyeti kütüğünün BEYANLAR hanesinde gösterilir (Yargıtay HGK 2008/14-576E 2008/555K 24.09.2008). Beyanlar hanesinde gösterme, bir tescil değildir. İlk yönetim planı beyanlar hanesinde gösterildiği gibi sonraki değişikliklerin tarihi de beyanlar hanesine kaydedilir ve değişiklik metni işlem dosyasındaki eski yönetim planına bağlanarak kuruluş belgeleri arasında saklanır. Yönetim planının tapuda işletimi, bir bilgilendirme işlemidir. Kat mülkiyeti kurulurken, yönetim planının kuruluş belgeleri arasında bulunması şarttır, yönetim planındaki değişiklikler bu belgeye bağlanır. Ancak tescil gibi bir zorunluluk olmadığından, yönetim planının geçerliliği de tapuya ibraza bağlanmaz. Şekline uygun (4/5 oy oranı; Kat Malikleri Kurulu toplantısında karar alınışı; Karar Defteri’ne yazılış) değişiklik yapılıp Kat Malikleri Kurulu’nda değişiklik kabul edilip kat maliklerince imzalandığı andan itibaren hukuken yürürlüğe girer. Geçerlilik için tapuya ibrazı beklenmez; tapuya ibraz bir geçerlilik şartı değildir. Yönetim planı hukukumuzda kanunen eşyaya bağlı borç niteliğinde olup; Kanun hükümleri gereği tüm kat maliklerini (değişiklikleri ile de) kendiliğinden bağlar; beyanlar hanesine yazılmasa da bu nitelik değişmez (Şafak N. EREL, “Eşyaya Bağlı Borç”, Ankara 1982, s.236)]].
3b. Yasal mevzuat uygulaması ispatı: "Yönetim Planı Değişikliği beyanı bilgisi", Yönetim Planı Değişikliği tarihi belirtilerek, o anda kat maliki olanları ve değişiklik sonrası kat maliki olanların hepsinin Taşınmaza Ait Tapu Kaydı’nda her bir daire için ayrı ayrı “Taşınmaz Şerh/Beyan/İrtifak” tablosunda yer alır. Bir kişi, Yönetim Planı Değişikliği tarihi ile bu değişikliğin tapuya işletimi arasındaki dönemde apartmandan daire satın alırsa, "Yönetim Planı Değişikliği beyanı bilgisi" o kişinin Taşınmaza Ait Tapu Kaydı’ndaki “Taşınmaz Şerh/Beyan/İrtifak” tablosunda da yer alır.
3c. Yönetim Planı Değişikliği'nin Tapu Müdürlüğü'ne işletimi iyidir; zira, apartman karar defteri kaybolabilir ve Yönetim Planı Değişikliği'ni ispatlamak zorlaşabilir, ama Tapu Müdürlüğü'ne işletilirse, Tapu Müdürlüğü, tapu kayıtlarına gözü gibi bakar.
4. Yönetim Planı Değişikliği (["çatı arasının sadece X'in kullanımına ve tasarrufuna ait olduğu, yani sadece X'e özgülendiği"]), Tapu Müdürlüğü'ne işletilir. Bu işletim, değişikliğin yapıldığı bilgisinin sonsuza kadar korunması amacıyla yapılır.