Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

31-03-2015 15:25:44 FGDeveloper #

İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

Merhaba arkadaşlar,
İnternet'de bununla ilgili bir sürü mağdur var ve cevaplarıda var biliyorum. Fakat benim durumum biraz farklı. Sizlere danışmak istiyorum.

2.5 yıldır çalıştığım şirket tarafından iş kanunun 17. maddesince işime son verildi, bu maddeye göre benim 6 haftalık ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve kullanmadığım 3 haftalık iznimin ücretini almam gerekiyormu?

Şirketin IK sorumlusu,
"Aslında seni kıdem tazminatı vermeden göndermemiz gerekiyor, biz kıdem tazminatını vereceğiz ama ihbar ve kullanmadığın izinlerin ücretlerini vermeyeceğiz, bunu böyle kabul et ve imzala" dedi, bende, "ihbar tazminatımı ve kullanmadığım izinlerimin ücretini her halukarda almam gerekmiyormu" diye sorduğumda bana, "o zaman kıdemi vermeyelim, ihbar tazminatı ve kullanmadığın izinlerin ücretini verelim dedi".

Bende o kadar detaylı bilgim olmadığı için, ve ortada bir yalan olduğunu anladığım halde başıma birşey gelmesin diye imzaladım. Söyledikleri ücret hesabıma yattı. Ancak, bana sadece, kıdem ve son çalıştığım 27 günün ücreti ödendi, ödedikleri kıdem tazminatı ve son maaşımın brütünü eksik gösterdiklerini düşünmekteyim hatta eminim.

Ayrıca, kullanmadığım 3 haftalık iznimin ücretini vermemek için boş bir kağıda, tüm izinlerimi kullandım hiç bir alacağım yoktur diye yazdırıp imzallatı. İzine çıkarken izin formu doldurulur ya hani, ben hiç doldurmadım onu, bu benim adıma bir delil olurmu?

Yani anlayacağınız zorunlu olarak bu tezgahı imzalamış oldum.

Şirket beni işten attırmak için komplolar kurdu diğer çalışanlarla, ve patronunda personel ayrılmaları konusunda sicili pek iyi değil, 2.5 yıl boyunca, AGI ucretini maaştan kesip, ayrı olarak yatırıyordu. yani sözle anlıaşılan maaş 2000 TL ise, bankaya 1.920 TL maaş + 80 TL agi yatıyordu.

Evet olay budur, 17. maddeye göre almam gereken ihbar tazminatını ve kullanmadığım izinlerin ücretini vermeyeceklerini söylediler, ama daha sonrada bunları ücretleri istersen, ihbarı vermeyiz dediler.

Her ne kadar imzalamış olsamda, yasal olarak bu duruma birşey yapılabilirmi? alamadığım ihbar tazminatımı, izin ücretlerimi ve eksik olarak verilen ihbar tazminatımı alabilirmiyim.

Yapılabilirse elimden geleni yapıp davacısı olacağım.

Teşekkürler.
31-03-2015 17:24:45 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir

Sözleşmenizi haklı bir sebep olmaksızın feshetmişler, ihbar süresine uymak veya ihbar süresine karşılık gelen tazminatınızı ve kıdem tazminatınızı ödemek durumundalar. Hak kazanıp kullanamadığınız izin sürelerine ait ücretlerin de ödenmesi gerekir. İmzalamış olduğunuz kağıttaki izinlerimi kullandım şeklindeki ifadenin yanında başka neler yazıyordu bilememekle birlikte, tüm izinlerimi kullandım , izin alacağım yoktur şeklindeyse,
ihbar tazminatınız ve kullanılmamış izin ücretleriniz için dava açabilirsiniz.Açacağınız davada o yazının çıkış işlemleri sırasında aksi halde tazminatını ödemeyiz baskısıyla imzalamak zorunda kaldığınızı belirterek, 3 haftalık izin ücretinin ödenmesini talep edebilirsiniz. Ödemek istemeyen işveren o izinleri kullandırdığını yıllık izin defteri ile ıspatlamak zorundadır.
01-04-2015 10:01:11 FGDeveloper #

Cevap: İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

Erdoğan Bey çok çok teşekkür ederim.

Kıdem tazminatımı 17. maddeye göre zaten vermek zorundalar.
ayrıca, kullanmadığım izinlerimi ve 6 haftalık ihbar süremi'de vermek zorundalar.

Benim boş bir kağıda "Tüm izinlerimi kullandım, hiç bir izin akti alacağım kalmamıştır" yazıp imzalamam birşeyi değiştirmez, izin defteri ile ıspatlamak zorundalar.

Söylediklerinizden bunu anlıyorum. Eğer yanlış anladıysam lütfen beni düzeltin, çünkü bu hakkımı sonuna kadar arayacağım.

Bu arada, dava süreçleri nasıl oluyor, sgk'ya şikayet etmek yetiyormu yoksa, mahkemeye gidip şikayetçi mi olmalıyım.

Daha önce hiç mahkemeyle işim olmadı, gerçekten süreçleri bilmiyorum.

Ayrıca, eğer mahkemeye vermek gerekiyorsa, işin içine avukat girermi, avukat masrafı felan derken astarı yüzünü geçermi acaba?
01-04-2015 10:32:13 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

Sizin konunuzda SGK na şikayet bir işe yaramaz, Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz, müfettişler gider kontrole, durumu tesbit ettiklerinde ihbar tazminatı ve izin ücretlerinizin ödenmesi gerektiğini önerirler işverene, size de alacaklarınız için iş mahkemesinde dava açabileceğinizi bildirirler.
Ödenmeyen alacaklarınız için iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Davanızı kendiniz takip edemeyecekseniz bir avukatla takip etmeniz elbette sizin yararınıza olur. Vekalet ücreti için avukatla anlaşmanız gerekir.
01-04-2015 14:40:10 FGDeveloper #

Cevap: İşten çıkartılma sonrasında tazminat ve benzeri ücretler hakkında.

Teşekkür Ederim,

Sizden sonra birkaç avukat'a telefon ile danıştım.

Dava açarak bu haklarımı alabileceğimi söylediler sizin gibi.

Yarın bir avukat bürosuyla görüşmeye gideceğim.

Tekrardan teşekkür ederim.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.