Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Tüketici hakem heyeti ret kararı

11-03-2015 12:54:03 egemen_84 #

Tüketici hakem heyeti ret kararı

Merhaba,
Ben dosya masrafını geri almak için tüketici hakem heyetine başvurmuştum. Heyet krediyi çekme esnasında sözleşmenin arkasına elle “Okudum, anladım, müzakere ettim.” diye yazdığımdan dolayı talebimi ret etti. Fakat bankalar bu yazıyı herkese yazdırıyorlar ve de devletin bu konuda çıkarmış olduğu bir yasa var.
Şimdi ne yapmam gerekiyor acaba, bu durumda karara itiraz davası açsam kazanabilir miyim? Bu şekilde olumlu sonuçlanmış emsal davalar var mıdır? Bilen birinden yardım etmesini bekliyorum lütfen..
12-03-2015 09:12:28 ceceli341 #

Cevap: Tüketici hakem heyeti ret kararı

Banka ile yaptığınız sözleşme matbu basılı bir sözleşmemi, Yoksa A4 kağıdında çıktısı olan bir sözleşmemiydi. Alınan ücretler ne olarak belirtilmişti.
12-03-2015 11:18:07 egemen_84 #

Cevap: Tüketici hakem heyeti ret kararı

Sözleşme matbu basılı bir sözleşme idi. Alınan ücretlerin ne olarak belirtildiğini hatırlamıyorum ama bildiğim kadarı ile sözleşmede dosya masrafı ile ilgili tutar belirtilmemişti. Sanırım ödeme planında yer alıyordu.
12-03-2015 11:47:23 ceceli341 #

Cevap: Tüketici hakem heyeti ret kararı

Bankalar Haklı olsalarda olmasalarda tshh müracatında genelde savunma vermezler. Tshh kararını verir. Banka haklı iseler daha sonra dava açarlar ve tüketici mağdur olur. Çünkü davayı kaybettikleri zaman vekalet ücreti ödemek zorunda kalır ve daha fazla mağdur olur.

Ayrıca yargı kararlarından sonra sözelşemlerini hukuki olarak düzenlemeye başlarlar. Kredi masraflarını geri alanlar ise bankaların yargı kararlarından önce haksız şart nedenlerinden dolayı alabiliyorlar.

Sizin dosyanızda anlaşıldığı üzere banka tshh ne savunma vermiş ve sözleşmeyide heyete sunmuş. Bankaya gidip teşekkür edin. Çünkü yukarıdada belirttiğim üzere sizi mağdur olmaktan kurtarmış olabilir.

Sizin sözleşmenizi tam olarak görmemekle birlikte, İmza atarken okudum anladım, müzakere ettim şerhi Yönetmeliğe göre sözleşme maddelerinin haksız şart olmadığını gösteriyor.

Ama yinede elinizde sözleşme var ise bulunduğunuz yerdeki Tüketici derneklerindeki avukatlarla beraber değerlendirin.



Haksız şart

MADDE 5 – (1) Tüketici ile kurulan sözleşmelerde yer alan bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için;

a) Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi,

b) Tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması,

unsurlarının bir arada bulunması gerekir.

(2) Bir sözleşme şartının önceden hazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketicinin sözleşmenin içeriğine etki edememesi durumunda, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür.

(3) Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını engellemez.

(4) Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan listede sayılan şartlar haksız şart olarak kabul edilir. Bu listedeki şartlar sınırlayıcı olmayıp örnek niteliğindedir.

Haksız şartların değerlendirilmesi

MADDE 6 – (1) Bir sözleşme şartının haksızlığı; sözleşme konusu mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin kuruluşunda var olan şartlar ve sözleşmenin diğer hükümleri veya haksız şartın ilgili olduğu diğer bir sözleşmenin hükümleri de dikkate alınmak suretiyle sözleşmenin kuruluş anına göre belirlenir.

(2) Sözleşme şartlarının haksızlığının takdirinde, bu şartların açık ve anlaşılır bir dille yazılmış olması kaydıyla, hem sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki hem de mal veya hizmetin piyasa değeri ile sözleşmede belirlenen fiyatı arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz.

(3) Sözleşme şartlarının yazılı olması halinde, tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi hâlinde; bu hüküm, tüketicinin lehine yorumlanır.

Haksız şartların sözleşmeye etkisi

MADDE 7 – (1) Tüketiciyle kurulan sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Ancak sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.